МОЖЛИВО, ЩО МОСКВА ПОТРЕБУЄ МІСІОНЕРІВ БІЛЬШЕ, НІЖ АФРИКА

Московська «православна помста» розкриває величезну вакансію богослов’я

Кожна помісна Церква має свою історію, свій хід у подорожі людства крізь століття, свої особливості та свій шлях, адже кожне місце має свою ідентичність. Олександрійський патріархат, звичайно, не виключення. Носій неймовірної історії, що дає своєму Предстоятелю титул Папи і Патріарха, він має показати багату й чудову біографію, невеликий зразок якої звучить стисло щоразу, коли папа Олександрійський служить, коли лунає його слава.

Олександрія не випадкова церква. А її статус, другий після Вселенського патріарха серед православних, є одним із найскладніших статусів у світі.

Незважаючи на свою історичну «розкіш» і багатство, яке рясно «тече» на сторінках її історії, Олександрійська церква є найскромнішою церквою. Бо як тільки ви відійдете від Єгипту і поїдете в такі місця, як Ефіопія, Гана, Малаві, Гвінея, тобто там, де насправді б’ється серце цієї Церкви, ви не знайдете ні вражаючих соборів, ні великих палаців, ні духовенства, як те, які ми звикли бачити на Заході, насолоджуючись нашим прекрасним життям.

Ми знайдемо біль, голод, нещастя, смерть, щоденні супутники життя цих людей, які прославляють Бога іноді на відкритому повітрі, а іноді там, де вони мають можливість, під трав’янистими дахами, в невеликих хатах або в цегляних спорудах, які більшість з нас тільки бачила. в документальному фільмі «National Geographic».

Але є також джерело того «золота», про яке я вам сказав, рясно тече між сторінками історії цього Патріархату.

Прості, автентичні та справжні люди, віра яких випробовується більш, ніж у більшості із нас протягом нашого життя, по-своєму звертаються до Бога, відомі місіонерам усіх рангів від Патріарха Федора до останнього катехіта, який вирішить спробувати – так довго як він зможе – жити серед християн «материка майбутнього», як вони його називають, але з дуже важким сьогоденням.

Вся ця «пригода» існує тому, що деякі інші, також бідні у своєї більшості, підтримують своєю відсталістю будь-яке бачення заснування нової громади, нової церкви, школи, лікарні чи чогось ще більш «забутого» для нас, копання колодязя, щоб громада мала хоч трохи питної (дай Боже) води.

Отже, ця Церква, Церква місіонерів, може черпати своє стародавнє сяйво від великих постатей і досягнень минулого, але олія, яка все ще освітлює її сяючий маяк сьогодні, походить від любові та бажання незліченних людей у світі, який кожний, по-своєму і своїми силами поспішає зміцнити вогник віри в тому місці, де ми всі щодня її кривдимо.

Тому в цій Церкві бідних, збіднілих і забутих вирішила показати свою силу могутня Московська церква.

Провокаційно байдужа до роботи, що ведеться з одного кінця цього континенту, «озброєна» і рішуча, вона вторгається з зухвалістю, яку світ знає від темних днів, що породили Другу світову війну, до громад Олександрійській храмівв, «навчити» сенсу… справжньої православної помсти.

Для цих випадків недостатньо перервати співпричастя чи звичну практику Церков, але це йде ще далі. Як багаті мисливці, які платять стільки ж, скільки за вбивство тварин на сафарі… хочуть бачити кров.

Вона намагається розвалити структуру цього давнього Патріархату, вирвати підписи і совість духовенства та вірних, встановивши власний церковний протекторат, владу над їх душами

Тож тут ми говоримо не просто про «вторгнення» чи «просте» порушення священних канонів Церкви, а про безпрецедентний злочинний акт. Про злочин проти віри, єдності віри, а також проти кожного окремого християнина, який стикається з реальністю, відмінною від тієї, якої його навчали в Церкві.

Те, як Російська церква б’є Олександрійську церкву за її відмову від «дисципліни», також може розкрити нам усе, що сталося за останні століття з православними України, які постійно благали про свою церковну автономію. Якщо Москва так люто вдарила по стародавній Олександрії, я не наважуюся уявити, що зробила б Києвом, який невідомий багатьом, коли б ніхто з нас не мав з цим справу. А я говорю по-церковному, тому що політично все вчиться

Безсумнівним є те, що Російська церква вирішила нас не підводити, і я дуже боюся, що рішення незабаром з’явиться на горизонті, бо, як виявилося, не лише Африці, а керівництву Російської церкви. Можливо, проблему буде вирішено, якщо ми знову відправимо Кирила і Мефодія на Північ, щоб нагадати керівництву Російської Церкви про всіх тих, чиї дії показують, що вони забули.

Андреас Лаударос, церковний журналіст з 1999 р., член ESIEA

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

Джерело: ORTHODOXIA INFO