ОФІЦІЙНЕ СТАВЛЕННЯ АЛБАНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ДО ДІЙ МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

Від початку церковної кризи в Україні ми в усній і письмовій формі зазначали, що церковні розділення та розколи не заліковуються часом. Навпаки, це поглиблює і загартовує їх. Нещодавнє рішення Московського патріархату про створення екзархату на африканському континенті підтверджує початкові побоювання. Поряд із розділенням між мільйонами українських православних, створюється нове розділення на чутливому африканському континенті, де в останні десятиліття розвивається православні закордонні місії. В африканських країнах вже давно утвердилися різні християнські конфесії, а також експансіоністський іслам. Відтепер звичайних африканців до Православ’я запрошуватимуть два Православних Патріархата, не маючи між собою євхаристичної єдності. Скандал і ослаблення православного свідчення цією розкольницькою діяльністю очевидні. Це хворобливий розвиток подій.

Твердження про те, що в православ’ї немає розколу, а просто розбіжності, нагадує теорію про відсутність коронавірусу. Розкол із різноманітними мутаціями очевидний, і необхідно терміново шукати лікування та використовувати вакцину, яку визначила апостольська традиція: примирення катастрофи.

У листопаді 2019 року ми розіслали всім православним Предстоятелям текст – який також був опублікований у пресі – «Звернення-молитва за подолання церковної поляризації», в якому наголошували на абсолютному пріоритеті потрібності єдності, необхідності використовувати діалог, уникнення етнорасових груп, термінову активізацію принципу Соборності, на який здавна спиралася Православна Церква. Ми чітко дали зрозуміти, що «об’єднані Святим Духом, із взаємною повагою та єдиною метою – знайти мирне врегулювання, ми маємо можливість досягти рішення, загальноприйнятого для всієї Православної Церкви».

Цей тривожний заклик залишається абсолютно актуальним і сьогодні.

+ Анастасій Архієпископ Тирани, Дуресу та всієї Албанії

Тирана, 8 січня 2022 року

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я».

Джерело – Κεντρική