СІМ СЕКРЕТІВ ДЛЯ ЩАСТЯ ВІД АФОНСЬКИХ ЧЕНЦІВ

1. Віра у Господа.

Звичайно, найголовніший секрет щастя ченців зі Святого Лісу – віра та любов до Господа. Якщо людині вдається досягти цього у своєму житті, то ніщо не зможе зробити його нещасним.

Якось жінка запитала преподобного Порфирія Кавсокалівіта, чому він вважає себе щасливим, хоча його здоров’я серйозно порушено. На це свята відповіла: «Читайте Святе Письмо, ходіть до церкви, сповідайтеся, спілкуйтеся зі Святими Таємницями – одним словом – будьте доброю християнкою. Тоді ви знайдете радість, яку ви шукаєте. Ви бачите, що я хворий, але я щасливий. Так само, наблизившись до Христа, ви знайдете радість у своєму житті», – відповів преподобний.

2. Звільнення від марнославства та занепокоєння.

Преподобний Паїсій Святогорець рекомендував почуватися щасливим, жити природним і простим життям, де немає місця надмірної розкоші, марнославства та марних хвилювань.

«Одного разу до мене приїхав лікар з Америки. Він розповів мені про темне життя. Люди там уже перетворилися на автомати – весь день працюють. У кожного члена сім’ї має бути своя машина. Крім того, щоб їм було комфортне вдома, потрібно було мати чотири телевізори… Так що, давайте – працюйте, вимотуйтесь, заробляйте багато грошей, щоб бути добре організованими та щасливими… Але що спільного між цім та щастям? Таке життя духовного занепокоєння, життя у безперервним шляху, не щастя, а пекельна скорбота».

3. Тверезий розум.

Симеон Афонський навчав короткої притчі, яка прояснює, що зовнішні обставини ніяк не впливають на те, чи відчуваємо себе щасливими чи ні. Спасіння лежить усередині нас, тому ми повинні мати тверезий розум, щоб витримати труднощі.

Ось притча: «Одна людина, яка не вміла плавати, почала тонути в річці. Вона почала панікувати, махати руками, з яких у річці утворилися хвилі, яку людина в страху прийняла за небезпечну течію. Вона почала боротися із річковими хвилями. Нарешті потопельник зрозумів, що треба плисти спокійно і поступово, без паніки плив до берега. Вийшовши з води, плавець озирнувся та побачив, що в річці повна тиша і зрозумів, що весь час він боровся зі створеними ним хвилями. Усі нещастя починаються із нас самих. Але якщо ми впорядкуємо думки, ці нещастя виявляться всередині нас».

4. Чисте серце.

За словами свт. Нектарія Егінського, найбезпечніший шлях до щастя – мати чисте, добре серце.

«Щастя є серце чисте, бо таке серце стає престолом Божим. Так говорить Господь чистим серцем: «Я житиму серед них, і ходитиму серед них; і буду їх Богом, і вони будуть Моїм народом» (2 Кор.6:16). Чого ще їм не вистачає? Зовсім нічого, реально нічого! Бо у них найбільше багатство у серці – Сам Бог!»

5. Вміння прощати.

Прощення є однією з найважливіших християнських чеснот, тому кожен, хто шукає щастя, повинен навчитися прощати ближнього. Завдяки прощенню людина звільняє своє серце від тяжкості старих образ, а радісне серце завжди радісно. «Є такий закон: якщо вибачиш ближнього твого, то простить і тебе Господь; якщо не вибачиш брата твого, то гріх залишиться в тобі», – каже преподобний Силуан Афонський.

6. Віддай більше, ніж отримуєш.

Щоб бути щасливим, треба ділитися радістю та щастям із ближнім. Здається, в цьому немає жодного секрету, але, за словами Симеона Афонського, це вміння одне з рідкісних серед людей, але хто його придбає, той буде щасливий.

7. Бути задоволеним малим.

«Побажання – це сміття світу», – каже Симеон Афонський. Насправді, чим більше людина одержима своїми бажаннями, тим більш безмежнім стає її апетит і вона не може бути задоволена. Ось так людина прирікає себе на нещастя.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»