ЗАЯВА БІЛОРУСЬКОЇ ГРУПИ «ХРИСТИЯНСЬКЕ БАЧЕННЯ» З ПРИВОДУ НАСИЛЬНИЦЬКОГО ВІДСТОРОНЕННЯ АРХІЄПИСКОПА АРТЕМІЯ ВІД УПРАВЛІННЯ ГРОДНЕНСЬКОЮ ЄПАРХІЄЮ

8 червня 2021 Синод Білоруського Екзархату Російської Православної Церкви прийняв рішення клопотати перед Святішим Патріархом Московським і всієї Росії Кирилом і Священним Синодом «про відправлення на спокій Преосвященного архієпископа Гродненського і Волковиського Артемія за станом здоров’я». 9 червня 2021 року члени Священного Синоду Російської Православної Церкви розглянули дане клопотання на екстреній нараді в режимі онлайн і прийняли рішення про звільнення архієпископа Артемія на спокій. Подібне рішення, за Статутом Російської Православної Церкви, є «винятковим випадком» (V.26.а.).

Фактично ж, дане рішення – це насильницьке зміщення єпархіального архієрея, мотивоване завідомо неправдивими приводом: нібито «за станом здоров’я». Про надуманості такого приводу свідчить відсутність прохання про відправлення на спокій від імені самого архієпископа Артемія, а також поспішність та канонічна неакуратність, з якої дане рішення було проведено в життя.

Слід вважати, що дійсною причиною насильницького усунення архієпископа Артемія з Гродненської єпархії, також як і причиною усунення з Мінської кафедри та посади Патріаршого Екзарха митрополита Павла (Пономарьова) в серпні 2020 року, стала смілива публічна моральна позиція обох архієреїв в ході суспільно-політичної кризи, що розпочалася в Білорусі влітку 2020 року.

Криза, що триває й донині, був викликаний фальсифікацією результатів президентських виборів та силовим утриманням влади колишнім президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком, а також надзвичайних насильством, масовими репресіями, тортурами та переслідуванням щодо громадян Республіки Білорусь, які висловлювали свою незгоду з беззаконням, порушенням конституційних принципів демократії та правової держави, грубим нехтуванням основних прав і свобод людини.

Архієпископ Артемій одним з перших церковних лідерів виступив як свідок Правди у вічній битві добра і зла, в своєму зверненні до пастви 14 серпня пророчо попереджаючи: «не можна грати з Правдою, перекручуючи і руйнуючи її на догоду політичній доцільності. Бо Правда – це той ціннісний феномен і смислова категорія, за якою стоїть – БОГ! І якщо Правда береться в лапки і легким рухом руки перетворюється на брехню, то зневажається Той, Хто – Отець Правди! І на арену виходить інший батько. Батько брехні. Якого, як ми знаємо з Слова Божого, звуть – Диявол! .. І нехай будуть справедливо, чесно і відкрито розслідувані всі факти обману, насильства і жорстокості, щоб здійснилося Правосуддя і восторжествувала Правда!»

У своїй проповіді 16 серпня архієпископ Артемій заявив: «Позиція віруючої людини – вона непримиренна зі злом, вона не підлаштовується під можновладців, а робить так, як Христос звелів».

Архієпископ Артемій свідчив про Євангельську правду не тільки в умовах політичної кризи. Це авторитетний і шанований архієрей Білоруського Екзархату Російської Православної Церкви, його богословську і пастирську школу пройшли тисячі активних молодих мирян, місіонерів і студентів богослов’я. Справжній отець для своєї пастви, в єпархії якого відносини будувалися на основі незаперечного авторитету, взаємної довіри і поваги. У Гродненській єпархії, якою він керував, діяла мирянських колегія, молодіжні православні братства, а також екологічний єпархіальний відділ.

В середині серпня понад 300 осіб – священиків, богословів, інтелектуалів, активних мирян, співробітників структур Білоруського Екзархату написали владиці Артемію лист з подякою за його позицію і сміливість.

Насильницька відставка архієпископа Артемія підриває авторитет ієрархії в церковному народі, серед мирян і священства, а також шкодить образу Православної Церкви в білоруському суспільстві.

Ми висловлюємо свою рішучу незгоду з політично мотивованим насильницьким зміщенням архієпископа Артемія і канонічним свавіллям по відношенню до нього. Ми різко засуджуємо дії Синодів Білоруського Екзархату РПЦ та Російської Православної Церкви, спрямовані на необґрунтоване переслідування архієпископа Артемія. Ми закликаємо тих, хто брав активну участь в усуненні архієпископа Артемія або своїм мовчанням підтримав несправедливість по відношенню до нього, вжити всіх заходів, щоб відновити справедливість.

Ми гаряче вітаємо солідарність священнослужителів, богословів та активних мирян Білоруського Екзархату РПЦ по відношенню до архієпископа Артемію, а також солідарність з боку священнослужителів і віруючих інших конфесій. Особливо відзначаємо тих єпископів, які відмовилися брати участь в канонічному насильстві по відношенню до свого співбрата.

Ми звертаємо увагу зарубіжних церков, екуменічних організацій та міжнародної спільноти на те, що подібне політично мотивоване переслідування лідера церкви є черговим яскравим прикладом тиску на церкву і церковних лідерів, що чиниться з боку політичного режиму в Республіці Білорусь, втручанням держави в автономію церковної організації і фактично переслідуванням за віру. Ми закликаємо світової християнської спільноти до солідарності з гнаним православним єпископом.

Ми висловлюємо свою глибоку повагу і вдячність архієпископу Артемію за його сміливість у проповіді євангельських істин, за рішучість у відстоюванні принципів миру і справедливості, за пророчий голос і з надію на майбутнє Помісної Білоруської Православної Церкви.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

Джерело -  Царква і палітычны крызіс у Беларусі