СВЯТИЙ МАРК ЄВГЕНІК (1392 – 1444)

Святий Марк Євгенік, богонатхненний святитель Ефеський, полум’яний захисник і непохитний стовп Православної віри.

Серед освічених ієрархів, великих вчителів і полум’яних поборників Православної Церкви чільне місце займає шанований Церквою 19 січня святий Марк євгеніки, єпископ Ефеський борець, що став нехибне єдиним захисником, полум’яним поборником і хранителем віри Православних греків проти впливу і загрози з боку західного папізму. Ось чому він був великим благодійником і блискучим захисником грецького народу, оскільки тримав на своїх плечах всі духовні багатства Православ’я, стаючи «знаряддям Утішителя», «богомовною трубою богослов’я», «поборником благочестивих догматів», «найгарячішим прихильником переданого Святими Отцями сповідання Символу Віри», «викривач папської зарозумілості», «струмка річка благочестивих творінь».

Святий Марк Євгенік, цей блискучий світильник Церкви Христової, якого славимо як «великого ревнителя, поборника мислення  отців та такого, що виганяє темряву звисока», народився в 1392 році в Константинополі і був сином відомої знатної родини архонтів. Його мирське ім’я було Мануїл, і його благочестиві і благородні батьки подбали про те, щоб виховати її молоком нашої непорочної православної віри і запропонувати йому старанне і вищу освіту. Першими настановами в освіті Мануїла було навчання грамоті його батьком Георгієм, який був дияконом і Сакелларіу Великої Церкви і мав знамениту приватну школу. Але коли Мануїлу виповнилося тринадцять років, його батько помер, залишивши його сиротою разом зі своїм братом Іваном. Потім його мати, Марія, яка була дочкою благочестивого лікаря на ім’я Лука, направила його по шляху зближення з ще більш найвидатнішим і мудрим вчителям того часу, якими були Іоан Хортасмен (а пізніше обраний митрополит Сіліврійській) і знаменитий математик і філософ Георгій Гемістос Пліфон . Коли Мануїл завершив свою освіту, він взяв на себе керівництво Патріаршої школою та за короткий час став одним з найвідоміших вчителів в Константинополі. Показово, що багато хто з його учнів пізніше досягли великого успіху, наприклад, Георгій Схоларій, який після падіння Константинополю був обраний першим патріархом Константинополя на ім’я Геннадій, а також Федор Агалліанос і митрополит Мідійський Феофан.

Однак, маючи схильність до життя в безмовності, Мануїл роздав все своє майно і в 26 років вирішив присвятити себе Богу. Так в 1418 році він прибув на острів Антігона, і там, в монастирі острова, він став ченцем, прийнявши ім’я Марк. У цьому місці він жив, ведучи духовну боротьбу, протягом двох років, перебуваючи біля доброчесного і видатного подвижника Симеона.

Але через два роки, в 1420 році, він був змушений покинути монастир на острові Антігона через вторгнення та сховатися в однойменному монастирі Святого Георгія Манганського в Константинополі, заснованому приблизно в середині ХІ століття імператором Костянтином IX Мономахом (1042-1055). У цьому знаменитому монастирі Константинополя він вів найсильнішу духовну боротьбу і по благодаті Святого Духа склав більшу частину своїх ста збережених творів. Серед них – роботи, які він написав проти латинських противників св. Григорія Палами, архієпископа Солунського (1296-1359), якого він мав в якості яскравого зразка і керівництва в своєму житті. У монастирі святого великомученика Георгія Манганського він прийняв сан священства, незважаючи на свої коливання, бо вважав себе недостойним такого високого служіння. За дуже короткий час він став відомий своєю чеснотою і мудрістю, які зробили його провідним грецьким духовником. Тому і духовенство, і миряни цікавилися його думкою з різних богословських та духовних питань.

Однак, хоча святий Марк Євген шукав чернечого життя і аскетизму у Бозі, Візантійська імперія переживала моменти агонії через погрози з боку турків-османів. Політична та релігійна нестабільність того часу змусила святого Марка відмовитися від подвижницького життя та всіма силами боротися за захист Православ’я і виживання нашого народу. А це було необхідно, бо Папа, під виглядом намагання врятувати Константинополь від насувається османської загрози, всіма силами прагнув підпорядкувати Православну Церкву Папської Церкви, що могло б статися лише за умови з’єднання Церков. У цей досить складний період для майбутнього Православної Церкви, у 1436 р., Патріарх Олександрійський визначив, щоб ієромонах Марк мав би таку ж як він посаду та був прийнятий з пошаною імператором Іоаном VIII Палеологом (1425-1448), з тим щоб після смерті митрополита Ефеського Іоасафа, він був би обраний та висвячений митрополитом Ефеським, що в надалі за наполяганням імператора і було зроблено. Отже, святитель Марк Євгеник взяв участь в Ферраро-Флорентійському Соборі як єпископ Ефеський, був удостоєний звання «екзарха Собору», оскільки він представляв патріарха Олександрійського, Єрусалимського і Антиохійського. Мета скликання цього Собору полягала в тому, щоб досягти з’єднання двох Церков – Східної Православної Церкви і Західної Католицької Церкви, оскільки відбулося їх поділ з причини розколу, який трапився в 1054 р. У зв’язку з цим необхідно підкреслити, що розкол між двома Церквами був викликаний богохульною вставкою Західної Церкви в Символ віри (добре відоме як Filioque), згідно з якою Святий Дух походить не тільки від Отця, але і від Сина. Однак через цю єретичну вставку руйнується основний догмат про троїчності Бога, і, в той же час, втрачається основна істина вчення Православної Церкви.

Перебуваючи під суцільним і наростаючим тиском з боку загрози від турків-османів, імператор Іоан VIII Палеолог, сповіщений про те, що правителі Заходу думають про те, щоб надати протидію туркам, які підійшли до Угорщини і Польщі, прийняв рішення поїхати в Італію, щоб зустрітися з Папою Євгеном IV. При цьому він плекав надію, що Папа візьме участь в наданні допомоги імперії проти турків. У цей важкий і суперечливий момент для майбутнього Візантійської імперії, були сформовані дві діаметрально протилежні думки. Були такі, які наполягали на з’єднання двох Церков, яке означало б підпорядкування Православних Папі, крок, яким би були зраджені догмати нашої непорочної православної віри. Але були й такі, що враховували існуючі небезпеки для віри через з’єднання, і вони прийняли рішення твердо протистояти йому, вважаючи за краще підпорядкування варварському завоюванню, ніж духовне поневолення через церковне ярмо Папи. Безумовно, вони наполягали на тому, що народ міг би цілком вести боротьбу і скинути турецьке рабство, якби була б захована незмінною та живою православна християнська віра і традиція.

В цей бурхливий і небезпечний період для Православної Церкви і грецького народу свідомий  митрополит Ефеський св. Марк Євген взяв на себе зобов’язання нести на прийнять славу та хвалу Східної Церкви, стати стовпом й оплотом Православного вчення. Під час роботи Флорентійського Собору св. Марк явив свої діалектичні здатності в своїх пропозиціях після того, так як він запропонував латинянам усунути «шорсткувате і сумнівне», і вказав на необхідність миру та любові для усунення розколу, а тому перш за все необхідно прочитати віровизначення Вселенських Соборів. Фактично, святий Марк хотів возз’єднання двох Церков, але без відходження Православних від основних догматичних питань, що призвело б до папського поневолення. Цікаві чотири заперечення, висловлені мудрим і войовничим ієрархом Ефеса щодо вчення Пап про чистилище. Показово, що ці доводи з їх кришталево-ортодоксальним змістом давали відповідні відповіді на аргументи латинян. По суті, переконливий аргумент святого, який буквально приголомшив своїх опонентів, які намагалися ускладнити його безглуздими і не відносяться до справи дискусіями, в поєднанні з мудрістю, чеснотою, мудрістю, цнотливістю, хоробрістю розуму, його стійкості в істині і Його непохитна віра в Бога і його спасительна Слово звела його лицем до лиця навіть з митрополитом Нікейським Віссаріоном, який, рухомий заздрістю, залишив святого Марка боротися на самоті.

Але коли справа дійшла на Соборі в Феррарі до спірного питання про Filioque, святитель зажадав, щоб були прочитані віровчення Вселенських Соборів для того, щоб висвітлити істину, щоб довести помилковість супротивників. Незважаючи на відмову латинян, їх нарешті змусили зачитати рішення Вселенських соборів, бо в противному випадку обговорення були б негайно припинені. Після прочитання цого віровчення, латинське духовенство та миряни зізналися, що ніколи раніше не чули цих навчань і що греки зберегли істинну віру і слідували правильним догматам. Придворні Папи побачили, що їх вчення знаходиться в небезпеці, що воно повинно бути розцінена як помилкове, і навіть з боку латинських ченців і духовенства, вони почали погрожувати їм і наказувати негайно їм замовкнути, називаючи їх неосвіченими і неписьменними в богослов’і. Але латиняни також почали винаходити брехливі способи, щоб перешкодити домінуванню богословських поглядів святого Марка Євгеніка, цього богомудрого ритора та освіченого вчителя нашої Церкви. Отже, хоча до цього всі православні священики й єпископи були на боці святого, цього мужнього борця та ярого захисника православної віри, то пізніше вони повільно почали розділятися та гинути: один заради того, щоб стати кардиналом Папи, інший заради того, щоб стати архієреєм. У той час багато зрадили догмати непорочної православної віри, оскільки вони не могли винести страждань та поневірянь, накладених папістами, щоб змусити їх зійти з їх позицій. Таким чином, святий Марк Євгенік виявився один, кинутий усіма та бореться на стадії захисту правильних догматів нашої віри. Фактично, щоб зміцнити свої позиції, латиняни почали застосовувати відому тактику пліток, неправдивої інформації та шантажу, а дійшли до поширення в Феррарі сотень брошур, що містять 54 єретичних вірувань православних!

Ситуація вже почала ставати особливо небезпечної з непередбачуваними за масштабами наслідками, бо греки терпіли тривалі приниження та знегоди, в той час як був даний строгий імператорський наказ не дозволяти нікому без дозволу від імператора залишати Собор й їхати в Константинополь. Але деякі священнослужителі під тиском поневірянь знайшли вихід та втекли до Константинополя. Як тільки імператор був проінформований про цей факт, він злякався, що є інші, які спробують втекти. Саме тому він консультувався з Папою і було прийнято рішення про перенесення Собору до Флоренції, щоб обговорити суть спірного питання про Filioque, тобто, чи варто або не варто включити додавання в Символ віри, про те що виходить Святий Дух від Сина чи ні. Святий Марк з тим же бойовим духом та з таким же завзяттям продовжував свою оборонну православ’я, бо він ясно та переконливо довів, що Святий Дух виходить не від Сина, а тільки від Отця. Але імператор намагався знайти спосіб підписати з’єднання між Патріархом і латинянами, які наполягали на своїх єретичних переконаннях, в той час як Папа намагався шляхом нових тисків та позбавлення підтримки (Константинополя) домогтися з’єднання. Тиск стало нестерпним, оскільки імператор шукав з’єднання. Але святий Марк залишався непохитним і не збирався зраджувати свою віру. Ця наполегливість викликала обурення прибічників латинства серед православних, які критикували його на називали «одержимим».

Оскільки Святитель бачив, що всі готові зрадити свою віру, не виходячи з себе, войовничий та мужній ієрарх Ефеса замовк. Це дало імператору можливість говорити про біди, що насуваються, які вони зазнають, якщо не підпишуть з’єднання. Отже, з цим аргументом все виявилися пригніченими і здалися. Єдиний, хто ще не підкорився, був найгарячіший ревнитель благочестивих догматів св. Марк Євгенік, який назвав папістів «єретиками», що викликало бурхливу реакцію митрополитів Мітілени і Лакедемони. Імператор, який прагнувй з’єднання, унії, оголосив Папі, що Схід приймає віру Західу і може безперешкодно приступити до з’єднання. Але Папа також домагався прийняття інших догматичних та літургійних питань, таких як використання прісного хліба у Божественній літургії, догмату про чистилище, монархії Папи і виключення з Божественної літургії священицької епіклези (тобто закликання Святого Духа) для перетворення ( ἡ μεταβολή) хліба і вина за непотрібністю, аргументуючи це тим, що Таїнство відбувається проголошенням слів Господа. Нові вимоги Папи засмутили імператора і Патріарха, бо вони побоювалися, що викличуть різку реакцію. У цей критичний момент вони попросили святого Марка написати про божественне перетворення Святих Дарів. Потім цей богомудрий учитель і полум’яний борець Церкви Христової на своїх працях довів, що саме так було передано святими як здійснювати Божественну літургію для освячення Святих Дарів. Ці позиції святого Марка в черговий раз викликали відмову папістів, що викликало, фактично, обурення імператора і визнання того, що латиняни не тільки не знали істини, але і не хотіли її знати. Плбачив, що між православними і латинянами більше немає шляху зближення, імператор вирішив підписати указ про бажану унії 6 липня 1439 року.

Неправдиве з’єднання двох Церков підписали всі, навіть ті, хто спочатку проявив завзяття та мужність і в своїх думках не прийняв вставку в Символ віри «від Сина», наприклад митрополити Анхіалоській, Монемвасійськиц і Трапезундський. Єдиний, хто не підписав документ про зрадливу унію, був святий Марк Євгені, який сказав імператорові, що навіть якщо його життя все ще буде в небезпеці, він не підпише. Навіть настоятелі монастирів були змушені імператором підписати унію. Коли Папа взяв визначення Собору в свої руки та побачив все підписи, він теж підписав. Але як тільки йому повідомили, що св. Марк не підписав, він сказав: «Марк не підписав, значить і ми нічого не зробили», тобто, оскільки єпископ Ефеський не підписав, то ми нічого не добилися! Це висловлювання Папи було зазначенням його поразки після того, як він відкрито визнав перевагу полум’яного ієрарха Ефеса, який виступив як потужний викривач папської зарозумілості та вистражданого багатьма працями помилкового з’єднання. Папа просив покарати святого, але імператор цього не зробив. Однак його привели до настоятеля Папської церкви, щоб виправдати своє ставлення до визначення Собору. Але святий залишився непохитний у своїх поглядах, не дивлячись на шантаж та погрози. Більш того, він відкрито визнав свою непохитну віру в найвищу славу Церкви, характерно сказавши: «Церква засуджувала тих, які не підпорядковувалися Церкви; але я тримаюся тільки того вчення, яке в непорушеному вигляді Церква прийняла від Спасителя нашого, в ньому я зараз перебуваю і від нього відхилитися не бажаю, Хіба можуть мене за це засудити, як осуджають  єретиків?».

Після цього мужнього сповідання віри імператор перевіз святого до Венеції, а звідти він посадив святителя Марка на свій особистий корабель і благополучно, але також з великою честю і любов’ю привіз його на свою батьківщину в Константинополь, куди вони прибули 1 лютого 1440 року. Як тільки святий Марк прибув до Константинополю, люди зустріли його з великим ентузіазмом, назвавши «святим», про що щиро повідомляє навіть кривдник святителя Марка, греко-латинський єпископ Мефонській Йосип: «Багато возносить хвалу йому що не підписав (уніатське віровчення – ред.), а натовп поклоняється йому немов Мойсею та Аарону та кажуть хвалебні промови і називають його святим» (PG159, 992C). Насправді, його духовний вплив на людей Константинополя було настільки велике, що імператор запропонував Mарку високу Патріарше гідність, але святий вперто відмовлявся, називаючи тих, хто підписав унію «христопродавцем». Таким чином, пролатинський митрополит Кізічеській Митрофан зійшов на патріарший Константинопольський престол, змусивши імператора застосувати силу проти тих, хто не підписав унію. Тому 4 травня 1440 роки святий Марк таємно покинув Константинополь та попрямував в Прусу. Звідти він відправився в Ефес, який знаходився під турецькою окупацією. У провінції Ефес він проповідував людям спасительне слово Боже, але турки і прихильники унії змусили його сісти на корабель, що прямував до Горі Афон, де він вирішив провести залишок свого життя. Однак, коли корабель сів на мілину в Лемносе, він був заарештований за наказом імператора та кинутий у в’язницю на два роки. З Лемноса він розіслав своє знамените Окружне послання «До Православним християнам по всій Землі і на островах» (Πρός τούς ἁπανταχοῦ τῆς Γῆς καί τῶν νήσων εὑρισκομένους Ὀρθοδόξους Χριστιανούς), в якому різко критикував православних, які прийняли унію, оскільки він розцінював латинян як таких, що запроваджують нововведення, кажучи про них «що ми від них відвертаємося як від єретиків, і тому ми з ними розірвали спілкування», а прихильників унії від розцінює як «лжеапостолів та злодіїв». Духовна присутність і вплив святого Марка Євгеніка було настільки великою, що в 1443 році в Єрусалимі був скликаний Собор Єрусалимським, Антіохійським і Олександрійським патріархами, який засудив Флорентійський Собор як «розбійницький і мерзенний» і скинув пролатинського патріарха Митрофана.

Після звільнення святий Марк повернувся в Константинополь, а саме в святий монастир святого Георгія Манганського, де віруючі зустріли його з почестями як святого і сповідника. З монастиря покаяння святитель Марк відновив боротьбу за Православ’я та проти прихильників унії, які зрадили нашу правдиву чисту віру.

В якийсь момент, передчуваючи кінець свого земного шляху, він доручив Георгію Схоларію (пізніше Патріарху Геннадію) турботу про захист Православ’я, а також очолити продовження об’єднавчої боротьби, при цьому він наставляв присутніх заховувати правдиву віру аж до останнього подиху. Після негараздів, через які він пройшов у своєму житті та страждаючи від своєї хвороби 23 червня 1444 року у віці 52 років він віддав свою святу душу Господу. Він був похований в монастирі свого покаяння, де він прийняв чернечу схиму, і всього через кілька років після смерті він став шанований православними як святий. Особливим Соборним актом 1456 Патріархом Геннадієм Схоларієм було встановлено здійснювати його пам’ять 19 січня (1 лютого за новоюліанським календарем), в день отримання його святих мощів. Перший  богослужбовий чин служіння свт. Марку був складено його братом Іоаном Євгеником, а богослужіння, що прославляє його боротьбу, зі похвальними словами склав чернець Герасим Мікроянітіс, а також святий Никодим Святогорець, який характеризує його як «єдиного борця за Православ’я» («μονομάχο τῆς Ὀρθοδοξίας») …

Святий Марк Євгенік у цей час ідеологічної плутанини та розбрату є зразком і символом чесноти, мудрості і непохитної віри в догмати Православної Церкви, оскільки, як він характерно підкреслював: «Не дозволяйте в питаннях віри здійснювати компроміси». Адже вірний учень святого, Георгій Схоларий, а згодом Константинопольський Патріарх Геннадій повідомляє про захисника та стовпі Православної віри наступне: «Про чистоту мого отця я повинен сказати хоча б тільки те, що коли він був молодий, ще до того, як він обрав умертвіння (плоті ) заради Христа, він був більш цнотливий ніж аскети, які живуть в пустелі. А коли він відрікся від усього Христа ради, і він нахилив свою шию під ярмо послуху, то не порушував обітниць, даних Христу, і не змішувався з мирською суєтою, захоплюючись тимчасової славою, але до смерті своєї невпинно зберігав гарячу любов до Христа. Хоча він жив і в Місті (Константинополі), але душею перебував поза його стінами, оскільки не вникав в жодну світську справу, яка в ньому відбувалася».

Бібліографія

1. Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, Εκδόσεις Δ.Π. Νέστωρ, χ.χ.

2. Βασιλοπούλου Χαραλάμπους Δ., Αρχιμανδρίτου, Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, Εκδόσεις «Ορθοδόξου Τύπου», Έκδοση 8η , Αθήναι 2011.

3. Παναγοπούλου Δημητρίου, Εις Έναντι Μυρίων – Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός και οι αγώνες του, Αθήναι χ.χ.

Арістидіс Феодоропулос, викладач

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»