СОБОР ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

Ми все ще святкуємо Різдво Христове, тому що навіть сьогодні, на другий день (26/8 / -12 / 01) відбувається свято Різдва. Але Церква особливо шанує сьогодні Пресвяту Богородицю, тобто особистість, яка більше з усіх людей зробила співучасть в Народженні Спасителя нашого Христа. Ось чому наша Церква сьогодні робить Збори (Σύναξη), тобто збирає віруючих. Християни збираються для звершення Божественної Євхаристії і щоб зробити святкування в честь Божої Матері та щоб висловити Пресвятої Богородиці свою вдячність.

Але оскільки сьогоднішній день збігається з Воскресінням після Різдва Христового, то святкується пам’ять трьох осіб (Це має силу тільки в тому випадку, коли неділя не випадає в період з 26 і до 31 грудня, як в 2016р. – ред), які також мали безпосереднє відношення до Господа нашого.

По-перше, це цар Давид і пророк, який не тільки пророкував про пришестя Господа, але також був одним з прабатьків нашого Господа по плоті. Як і було передбачено, Месія відбудеться з царя царів Давида.

По-друге, Йосип обручник, який захищав Пресвяту Діву Марію і був знаряддям божественного провидіння, щоб упорядкувати Пресвяту Діву Марію і захистити її від соціальних наслідків жорсткого і консервативного суспільства, такого як суспільство тих років, і захистити її незаймане народження. Тому що, цілком природно, світ не знав про таїнство і надприродному Народженні Господа, і тому Діва Марія, якби вона була без чоловіка, то вона виявилася б в небезпеці. І, як виявилося, святий Йосип був людиною великої чесноти, самим милостивим, миролюбним, добрим, і він дуже допоміг в захисті і Діви Марії, і Святого Немовля. І він був слухняний волі Божої, і коли у баченні Ангел звелів йому одне та друге, святий Йосип з щирістю серця прийняв це.

І по-третє, святий Якова брат Божий який належить до родичів Господа по плоті. Тому що у Господа, як відомо і про що згадується в святих Євангеліях, теж було чотири брата. Але не брати від Пресвятої Богородиці – нехай не буде цього, тому що Богоматір була Дійсно Дівою – але вони були або двоюрідними братами Господа, або дітьми Йосипа від дружини, з якою він одружився до заручин з Пресвятою Богородицею.

Завдяки цим трьом людям, яких ми вшановуємо сьогодні, як виявляється, Господь став досконалою людиною і мав родичів. Він дійсно був Сином Людським. Не тільки Син Божий, а й Син Людський. І якби він не був Сином Людським, він не зміг би врятувати нас. Але він був одночасно і Сином і Богом. І якби він не був Сином Божим, Він не зміг би спасти нас. Він спасає нас, тому що він Син Людський і Син Божий. Ця Таємниця Боголюдини Христа – Таємниця нашого спасіння, яка відбувається в нашої святої Церкві і яку сьогодні ми святкуємо, прославляючи і Богородицю, і Матір Христа, як і цих трьох. Праведних і святих мужів.

Давайте помолимося їм, щоб вони молилися про нас до Господа своїми всесильними молитвами, а особливо святий Йосип. Тому що є переказ і одкровення з цього приводу, що святий Йосип мав дуже великий сміливість перед Господом. Нам слід молитися, щоб і ми стали б свідками Його божественного втілення на підставі духовного досвіду. Нехай Христос не буде для нас ідеєю, ідеологією, але буде живою Боголюдиною, з Якою у нас повсякденна спорідненість, духовна близькість, почуття Його присутності, Його любові і Його благодаті, і це нехай буде змістом нашого життя, але також і справжньою радістю нашого життя .

архімандрит Георгій Капсаніс, Проігумен монастиря Григоріат, Свята Гора Афон

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»