СЛОВО НА БОГОЯВЛЕННЯ ГОСПОДНЄ

Від свого народження до хрещення Ісус Христос життя провів в тихій невідомості в Назареті. У юдеїв до тридцять років людина не могла приймати звання народного учителя. Ісусу Христу сповнилося тридцяті, років і Він розпочинає Своє діло служіння народові.

У Старому Завіті було передречене, що перед при ходом Месії повинен явитися предтеча ( Малх.3:1). Богонатхненний Ісая чув голос вопіющого в пустині (Іс.40:3-5). Це пророцтво сповнювалося. В п’ятнадцятий рік Тиверія кесаря був голос до Іоана і він ходив по всій околиці йорданській і проповідував хрещення в покаянні (Лк.3:15). Святий апостол Іоан син Заведеїв був учнем Іоана Хрестителя, послідовником пророка…

З дитинства Предтеча перебував в пустині в пості і молитві до тридцять років. Давно у юдеїв було чути голос пророка. Його, як пророка швидко оголосили по всій землі юдейській. Іоан кликав… (Лк. 3:4-6:8). Натхненне слово Іоана проникало в глибини душі і багато з людей визнавали свої гріхи. Іоан хрестив хрещенням в покаяння…(Дії.19:4). Але хрещення Іоаново не було досконале не дарувало відпущення гріхів і по зводило Духа Святого, ані благодатного прощення тільки породжувало каяття. Воно відкривало людям відомість гріха. Сам Предтеча не давав йому значення таїнства. «Я хрещу вас водою…» (Лк.3:16). В Ісусі Христі не було видно ніяких прикмет що Він Месія. Святий Іоан з покаянної Проповідь слово своє перемінив на повчання про Христа, як Месію. Коли Христос наблизився до Іоана, Іоан почув тривожну радість, яка його огорнула. Ти ідеш до мене хреститися, але то краще мені хреститися и Тебе. Я тільки учасник благодаті Бога, а Ти Сам Податель її. (Мт. 3:15;Лк. 3:21-22). Христос прийняв Хрещення під Івана, людська природа очистилася від вини Адама. Дух Святий сходить на людську природу в особі Ісуса Христа. Дух Святий прийняв вид голуба, як з-за часів Ноя, голуб приніс сучок маслини, знак примирення. Бо сьогодні Дух Святий робить примирення людської природи з Богом.

У сьогоднішній день Трійця просіяла з висоти на Йордані. Бог як Трійця явив Себе нероздільно (1 Кор.6:8). Після хрещення Христос вже не вертався до Назарету, а Дух повів Його в пустиню де Він в пості і молитві перебуває сорок днів і ночей, перемагаючи духа темряви, приготовляючи Себе (людську природу) до великого діла, спасіння роду людського. При хрещенні Христа Спасителя відкрилися небеса, – говорить Іоан Златоуст, – щоб ти пізнав, що при твоїм хрещенні буває те саме. Бог призиває тебе до вічної вітчини і хоче, щоб ти не мав уже нічого спільного з земним. Дух Святий явився у виді голуба для того, щоб святому Івану указа­ти, правду про людську природу. Для того, щоб ти знав, що і на тебе, коли ти хрестився зійшов Дух Святий. Так Христос через Хрещення веде нас до нового життя, від­криває нам небесні ворота посилає Духа Святого, котрий призиває нас до небесної вічності, наділяє високим достоїнством, робить нас не ангелами і архангелами, але возлюбленими синами Божими. Тому стараймося постійно оберігати це достоїнство, котре ми отримали в Хрещенні. Стримимося щоденно до небесних чертогів уважаючи все земне за тінь і сон. І нам годиться виповняти всяку правду. Не лише зовнішній обряд. Будьмо як світила в світі. (Фил.2:15).

+Данило,

митрополит Чернівецький і Буковинський