МИТРОПОЛИТ АВГУСТИНОС (ЛАБАРДАКІС), КЕРУЮЧИЙ НІМЕЦЬКОЮ МИТРОПОЛІЄЮ КОНСТАНТИНОПОЛЬСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ, ПРОКОМЕНТУВАВ ОСТАННЄ РІШЕННЯ МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ.

За рішенням Священного Синоду Московського Патріархату від 14 вересня 2018 року припиняється «участь Російської Православної Церкви у всіх єпископських зборах, богословських діалогах, багатосторонніх комісіях та інших органах, де представники Константинопольського Патріархату будуть головувати або співголів», насправді не є несподіванкою можливого анулювання участі трьох російських єпископів Німеччини на наступному засіданні Православної єпископської конференції в Німеччині (OBKD).

Я глибоко шкодую про це рішення і його наслідки тут, у Німеччині, оскільки православна співпраця OBKD завжди була плідною і гармонійною, і я сподіваюся, що труднощі, які виникли у міжправославних відносинах, будуть подолані якнайшвидше.

Як ви знаєте, ці труднощі пов’язані з ситуацією в Україні, країні, яка стала незалежною після розпаду Радянського Союзу; У той час цей факт не привертав уваги всіх прихильників колишнього статус-кво, який вважав її країною, в якій як і раніше домінує Росія. У даний час церква зустрічається з аналогічною ситуацією: Друга за величиною країна в Європі шукає духовну незалежність (автокефалію) і хоче відірватися від Церкви в Росії, країні, з якої, як відомо, Україна знаходиться у більш-менш відкритому збройному конфлікті,

У цій ситуації Вселенський Патріарх втрутився за своєю власною ініціативою, намагаючись не тільки вирішити це гостре питання про церковну незалежність, а і допомогти подолати внутрішньоцерковний розкол в Україні, який виник там після розпаду Радянського Союзу. Це надзвичайно важке завдання приходить до нього через його почесне першість в Православ’ї і, таким чином, означає не втручання у внутрішні справи іншої церкви, не кажучи вже про те, що церковний зв’язок України з Материнською Церквою в Константинополі, якому протягом століть перешкоджала Російська політика царської і радянської влади, було відновлено.

До речі, будь-хто, хто хоче врегулювати суперечку, мусить втрутитися у конфлікт, це є феномен, який часто спостерігається. Отже, відданість Константинопольського Патріархату до православної єдності і його допомогу, яку він неодноразово надавав, особливо російським віруючим і православним структурам у вигнанні, не можна переоцінити.

Ще один аспект вищезгаданого рішення 14.9.2018 стосується заборони на співслужіння єпископів Московського Патріархату з єпископами Вселенського Патріархату. Це вже вплинуло на нас тут, у Німеччині, бо з нагоди введення нового православного єпископа в Дюссельдорфі 16.9.2018 року наш вікарій-єпископ Варфоломій попросив Аріанца не співслужить через присутність двох російських єпископів. Навіть якщо російська сторона підкреслює, що це не відмова від Євхаристійного спілкування, і, крім того, до сьогодні допускаються співслужіння священиків, я глибоко шкодую про цей захід і ставлення до цього. Для нас православних – це (спільне) святкування Божественної літургії, Євхаристії, сенс і кульмінація нашого церковного життя. Тому вперше за майже п’ять десятиліть ця ситуація, яку я вперше відчуваю в єпископському служінні, є делікатною і тривожною.

У цьому сенсі я повинен зробити висновок, звернувшись до іншого аспекту рішення Москви про вихід з «всіх єпископських зборів, богословських діалогів, багатосторонніх комісій та інших органів, в яких голови або співголови від Константинопольського Патріархату». Оскільки так званий принцип диптихів завжди дійсний у православних, тобто через виконання списку православних автокефальних церков, у якому перше місце займає Константинопольський Патріархат, представники Константинополя очолюють або є співголовами всіх Всеправославних комітетів (наприклад, єпископські конференції) і діалогів. Відповідно, це рішення також означає усування Московського Патріархату з богословських діалогів на державному та світовому рівнях і з інших відповідних форумів, що значно виходить за рамки передбачуваного «покарання» Вселенського Патріархату та його мужнього лідера. Тільки одне може нас заспокоїти – це легендарне слово Герберта Венера: «Той, хто виходить, повинен знову увійти!»

+ Августинос,

керуючий Німецької митрополією Константинопольського Патріархату

Бонн, 18 вересня 2018 р.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

Джерело: http://www.orthodoxie.net