ПЕРЕДНОВОРІЧНА ПРОПОВІДЬ

Дорогі брати і сестри! В древності одного мудреця запитали; що є найдорожче для людини? «Час, – відповів він, – бо за допомогою часу можна здобути багато. Самого ж часу, хоча б хвилину купити ніхто не зможе ні за які скарби.

Подякуймо Богові Вседержителю і Владиці часу і років, правиця Якого відкриває сьогодні перед нами ворота нового часу. Нам дається найдорожче це час. За його сприянням можна придбати небо і блаженну вічність. Час для нас має два лики: минуле і майбутнє, народження і смерть. Минулого року вже не буде він відійшов у минуле, він вже не повернеться, щоб ми не робили: «нема згадки про перше, а також про наступне, що буде, – про них згадки не буде між тими, що будуть потому…» (Екл.1,1) – нарікає Еклезіаст. Все протікає – говорить древній мудрець. Так все тече, але нічого не пропадає безслідно не зникає, лиснувши раз у часі, згорток часу безперестанку розгортається перед кожним тільки встигай писати. В цьому згортку без покаяння нічого не можна повернути, поставити, змінити або знищити; як написано так і залишиться і буде прочитано Суддею всіх – Ангелів і людей. Все зберігається у вічній пам’яті і коли пройде певний проміжок часу, на порозі майбутнього віку відкриється книга Правди і на її основі буде проведений Суд вічності.

Для Бога немає минулого і майбутнього, є тільки теперішнє. Минуле для нас безповоротне, а майбутнє невідоме. Теперішнє в нашій владі, його дає нам Бог. Розпоряджаючись розумно теперішнім, ми можемо благотворно впливати на своє майбутнє – бо що сіється, те і пожнеться, – і навіть впливати на минуле, якщо в благочесті провадити теперішнє то цим стирається погане минуле і гріховне життя.

В житті яке потрібно любити, як Божий дар, завжди відкривається для нас щось нове бо такою є природа життя.

Наступає Новий Рік. Вступаючи в нього ми відчуваємо християнську надію, що він принесе людям нову милість Божу, нове життя і нове щастя. Цю надію ми виявляємо в добрих побажаннях, у взаємних привітаннях; З Новим роком, з новим щастям.

Вступаючи в Новий рік пам’ятаймо слова Господні: «Без Мене не можете робити нічого» (Ін.15,5). Завжди і за все потрібно дякувати Богові, адже як в минулому році у кожного з нас було немало такого, за що потрібно просити у Господа прощення і молити Його, щоб Він допоміг нам у Новому році, виправитися і стати кращими.

Приступімо зараз до Господа просячи Його благословення. Звернімося до Нього як засуджений на смерть злочинець благав  би того, хто єдиний може спасти його від страти. Новий рік – це нові можливості. Бог благословляє нас і закликає до творення любові і миру на землі до побудови братерської справедливості. Необхідно звершувати цю благородну працю впродовж всього життя, завжди і всюди: між чоловіком і дружиною, батьками і дітьми, між сусідами і співробітниками, між країнами і народами. І на цій основі з нами благословення і поміч Божа.

Возлюблені брати і сестри молімося, щоб добрі справи наші світилися святістю, правдою і величчю Господа і Спаса нашого Ісуса Христа на славу Божу на благо ближнім і для нашого спасіння.

прот. Іван Голуб. викладач ЛПБА УПЦ КП