ПРО ПРИЧАСТЯ НА ПАСХУ, СВІТЛУ СЕДМИЦЮ І В ПЕРІОД П’ЯТИДЕСЯТНИЦІ

Питання про причастя мирян протягом всього року, і особливо на Пасху, на Світлій седмиці і в період П’ятидесятниці, багатьом видається дискусійним. Якщо ні у кого не викликає сумніву, що в день Таємної Вечері Ісуса Христа в Страсний Четвер усі ми причащаємось, то про Причастя на Пасху є різні точки зору. Прихильники і опоненти знаходять підтвердження своїм доводам у різних отців і вчителів Церкви, вказують свої proetcontra.

Практика Причастя Святих Христових Таємниць в п’ятнадцяти Помісних Православних Церквах змінюється в часі і просторі. Справа в тому, що ця практика не є догмою віри. Думки окремих отців і вчителів Церкви різних країн і епох сприймаються як teologomene, тобто як приватна точка зору, тому на рівні окремих парафій, громад і монастирів дуже багато залежить від конкретного настоятеля, ігумена або духівника.

Під час посту питань не виникає: ми всі ми беремо участь, суто готуючись в пості, молитві, в справах покаяння, на те є і десятина річного кола часу – Великий піст. Але як причащатися на Світлій седмиці і в період П’ятидесятниці?

Звернемося до практики давньої Церкви. «Вони постійно перебували в апостольській науці, в ламанні хліба і молитвах» (Діян. 2:42), тобто вони постійно причащалися. І вся книга Діянь говорить про те, що перші християни апостольського століття причащалися постійно. Причастя Тіла і Крові Христа було для них символом життя у Христі і суттєвим моментом спасіння, найголовнішим у цім швидкоплинному житті. Причастя було для них все. Так говорить апостол Павло: «Бо для мене життя – Христос, і смерть – придбання» (Фил. 1:21). Постійно причащаючись Чесного Тіла і Крові, християни ранніх століть були готові і на життя у Христі, і на смерть заради Христа, про що свідчать акти мучеництва.

Природно, всі християни збиралися навколо спільної Євхаристичної Чаші на Пасху. Але потрібно відзначити, що перший час взагалі не було посту перед Причастям, спочатку йшла загальна трапеза, молитва, проповідь. Про це ми читаємо в посланнях апостола Павла і в Діяннях.

У Євангелії не регламентується дисципліна причастя. У євангелістів-синоптиків йдеться не тільки про здійснену на Таємній Вечері в Сіонській світлиці Євхаристію, а й про ті випадки, які з’явилися прообразами Євхаристії: на шляху в Емаус, на березі Генісаретського озера, під час чудесного улову риб … Зокрема, при множенні хлібів Ісус каже: «Відпустити ж їх голодними не хочу, щоб не ослабли в дорозі» (Мт. 15:32). В якій дорозі? Не тільки дорогою додому, але і на життєвому шляху. Не хочу залишити їх без Причастя – ось про що слова Спасителя. Ми думаємо іноді: «Ця людина недостатньо чиста, їй не можна причащатися». Але саме їй за Євангелієм і пропонує Господь Себе в Таїнстві Євхаристії, щоб ця людина не ослабла в дорозі. Тіло і Кров Христові нам необхідні. Без цього нам буде набагато гірше.

Євангеліст Марк, розповідаючи про примноження хлібів, підкреслив, що Ісус, вийшовши, побачив багато народу, і змилувався (Мк. 6:34). Господь змилувався над нами, тому що ми були як вівці, що не мають пастуха. Ісус, примножуючи хліби, поводиться як добрий пастир, який віддає душу свою за вівці. І апостол Павло нагадує нам, що всякий раз, куштуючи Євхаристійного Хліба, ми сповіщаємо смерть Господню (1 Кор. 11:26). Саме 10-я глава Євангелія від Іоана, глава про доброго пастиря, була древнім пасхальним читанням, коли все причащалися в храмі. Але як часто потрібно причащатися, в Євангелії не говориться.

Постові вимоги з’явилися тільки з IV-V ст. Сучасна церковна практика заснована на Церковному Переданні.

Що таке Причастя? Нагорода за хорошу поведінку, за те, що ти постив і молився? Ні. Причастя – це Те Тіло, це Та Кров Господа, без Яких ти, якщо загинеш, то загинеш остаточно.

Василь Великий відповідає в одному зі своїх листів жінці на ім’я Кесарія Патриція: «Прилучатися кожен день і причащатися Святого Тіла і Крові Христових добре і корисно, так як Сам [Господь] ясно говорить: «Той, хто їсть мою Плоть і п’є Мою Кров, має життя вічне». Хто ж сумнівається, що причащатися невпинно в житті є не що інше, як життя різноманітне?» (Тобто жити всіма душевними і тілесними зв’язками, силами і почуттями). Таким чином, Василь Великий, якому ми часто приписуємо багато покарань, що відлучають від Причастя за гріхи, дуже високо цінував гідне Причастя щодня.

Іоан Златоуст також дозволяв часте Причастя, тим більше на Пасху і на Світлу седмицю. Він пише, що слід невпинно вдаватися до Таїнства Євхаристії, причащатися з належною підготовкою і тоді можна насолодитися тим, чого бажаємо. Адже справжня Пасха і справжнє свято душі – це Христос, Який приноситься в жертву в Таїнстві. Чотиридесятинця, тобто Великий піст, буває один раз на рік, а Пасха стільки раз, скільки ми побажаємо, бо Пасха – це не піст, але Причастя. Підготовка не в тому, щоб вичитувати три каноні в неділю або сорок днів говіння, а в очищення сумління.

Розсудливому розбійникові на хресті потрібні були лічені секунди, щоб очистити своє сумління, визнати в Розіп’ятому Месію і першим увійти в Царство Небесне. Деяким потрібно рік і більше, іноді все життя, як Марії Єгипетській, щоб причаститися Пречистого Тіла і Крові. Якщо серце вимагає Причастя, то належить причащатися і в Великий Четвер, і у Велику Суботу, і на Пасху. Сповіді ж досить однієї напередодні, якщо тільки людина не зробила гріху, який треба сповідувати.

«Кого нам похвалити, – говорить Іоан Златоуст, – тих, хто причащається один раз на рік, тих, хто часто причащається, або тих, хто рідко? Ні, похвалимо тих, хто приступає з чистим сумлінням, з чистим серцем, з бездоганним життям».

А підтвердження того, що Причастя можливо і на Світлій Седмиці, є у всіх найдавніших анафорах. У молитві священика перед Причастям сказано: «Сподоби державною Твоєю рукою податі нам Пречисте Тіло Твоє і Чесну Кров, і нами всім людям». Ці слова ми читаємо і на Пасхальної літургії Іоана Златоуста, що свідчить про загальне Причастя мирян. Після Причастя священик і народ дякують Богові за цю велику благодать, якої вони удостоюються.

Проблема дисципліни причастя зробилася дискусійною тільки в Середні вікі . Після падіння в 1453 р. Константинополя, Грецька Церква переживала глибокий занепад богословської освіти. Тільки з другої  половини XVIII ст. починається пожвавлення духовного життя в Греції.

Питання про те, коли і як слід причащатися, було підняте так званими коливадами, ченцями з Афона. Вони отримали своє прізвисько через незгоду здійснювати поминальну службу над коливом в недільні дні. Зараз, 250 років потому, коли перші коливади, такі як Макарій Коринфський, Никодим Святогорець, Афанасій Парийський, стали прославленими святими, це прізвисько звучить дуже гідно. «Поминальна служба, – говорили вони, – спотворює радісний характер недільного дня, в який християни повинні причащатися, а не поминати покійних». Суперечка про коливо тривала понад 60 років, багато коливадів зазнали жорстоких гонінь, деякі були вигнані з Афона, позбавлені священного сану. Однак ця суперечка послужила початком богословської дискусії на Афоні. Коливади усіма визнавалися традиціоналістами, а дії їх супротивників виглядали як спроби пристосувати Передання Церкви до потреб часу. Вони, наприклад, стверджували, що на Світлій седмиці можуть причащатися тільки священнослужителі. Зауважим, що святий Іоан Кронштадтський, теж захисник частого Причастя, писав, що той священик, який причащається на Пасху і на Світлу седмицю один, а своїх прихожан не причащає, подібний до пастиря, що пасе тільки себе самого.

Не варто посилатися на деякі грецькі часослови, де вказано, що християни повинні причащатися три рази в рік. Подібний припис перекочував колись і в Росію, і до початку ХХ століття в нашій країні причащалися рідко, в основному у Великий піст, іноді в День Ангела, але не більше 5 раз на рік. Однак дана вказівка в Греції було пов’язана з накладанням покути, а не з забороною частого Причастя.

Якщо ви хочете причаститися на Світлій седмиці, потрібно розуміти, що гідне Причастя пов’язано зі станом серця, а не шлунку. Піст є підготовкою, але аж ніяк не умовою, яка може перешкоджати Причастя. Головне, щоб серце було очищено. І тоді можна причащатися і на Світлій седмиці, намагаючись напередодні не об’їдатися і утриматися від скоромної їжі хоча б один день.

У наші дні багатьом хворим забороняється постити взагалі, а людям, які страждають на діабет, дозволяється вживати їжу навіть перед причастям, не кажучи вже про тих, кому життєва необхідно приймати ліки вранці. Головна умова поста – це життя у Христі. Коли людина хоче причаститися, нехай знає, що як би вона не підготувалася, вона не гідна Причастя, але Господь хоче, бажає і віддає Себе в Жертву, щоб людина стала причасником Божественної природи, щоб вона навернулася і була спасенна.

ієрей Валентин Уляхин,

доцент кафедри біблеїстики Православного Свято-Тихонівського Гуманітарного університету

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»