ПРОПОВІДЬ У ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ СВЯТОГО ПРОРОКА ЄЛИСЕЯ

Сьогодні 14/27 червня дорогі брати і сестри! Свята Церква святкує пам’ять святого пророка Єлисея, учня великого пророка Іллі, якого також благовійно шанує Свята Церква і ми постійно звертаємось у своїх молитвах. Пам’ять цього великого пророка Свята Церква вшановує 2 серпня. Про святого пророка Іллю, як приклад високої ревності у вірі, говорив Господь Ісус Христос, а святі євангелісти записали ці слова Господа. Ми сьогодні пригадуємо розповідь Святого Письма про те, як святий пророк Ілля, одержав об’явлення Боже про залишення земного життя, сказав своєму учневі Єлисею: «Проси, що зробити тобі перш ніж я буду взятий від тебе». І тоді ученик Іллі простий хлібороб який горів любов’ю  до Бога, сказав йому в простоті душі та серця: «Я хотів би мати подвійний дух твій» (2 Цар.2:9). І так сталося Єлисей в дусі вогняної віри подвійній силі пророка Іллі вийшов на служіння своєму народові – вчив його, викривав тих які чинили беззаконня і допомагав праведним. Звертаючись душею і думкою до цієї старозавітної події, ми дивуємось сміливості Єлисея просити про зіслання йому дарування Божого бути сильнішим духом від свого вчителя.

Із цього часу дорогі брати і сестри пройшло 3 тисячі років. І сьогодні ми з вами шануємо пам’ять стародавнього пророка і навчаємось того як Господь із простої людини робить великого. І дар видіння, і дар чудо творіння, і дар воскресіння мертвих мав пророк Єлисей. Але більше всього ми величаємо в ньому сміливість віри і чистоту духа, які він переніс через своє життя заповідаючи всім віруючим в Бога.

Проминули часи Старого Завіту Господь наш Ісус Христос прийшов на землю і встановив Новий Завіт з людьми. З того часу не старовинною  біблійною праведністю, не старовинними законами живе Свята Церква, але вірою в Сина Божого, в Сина Божого, в Животворчу Трійцю і благодать Святого Духа. Благодать Божа, яка діяла в стародавнього єврейського народу, примножена в нашій Святій Православній Церкві. І цей дар, про який просив пророк Єлисей, одержуємо ми з вами браття і сестри, в купелі хрещення, в благодатних Таїнствах, в кожнодневних звершеннях Божественної служби в наших святих храмах. «Бо без міри дає Бог Духа» – сказано у Святому Єванглії (Ін.3:34). Тому благодатними дарами Святого Духа; вірою, благочестям і духовною чистотою своїх вірних переповнена Свята Церква: «Коли спраглий хто, нехай прийде до Мене і п’є» (Ін.7.37) – говорить Господь Ісус Христос. «Той же, хто нап’ється води, якої Я йому дам – не матиме спраги повік. Вода яку Я дам йому, стане в ньому джерелом такої води, яка тече в життя вічне» (Ін. 4:14). Свята Церква наповняє всю вселенну благодаттю віри,  закликає до втілення духовної чистоти, надії на милість Божу і утвердження Господнього Царства. «Нехай прийде Царство Твоє…як на небі так і на землі» – вимовляємо ми багаторазово кожний день. В цих словах заключається наша віра. Це дійсно так, тому, що Царство Боже не видимо перебуває в нашій душі кожного християнина.

І наш з вами обов’язок і наше з вами покликання йти церковним шляхом перебуваючи в духовній чистоті та покаянні все своє життя, створюючи в середині себе Царство.

Тяжкі наші часи браття і сестри переживає сучасне суспільство! Велику відповідальність вони покладають на наше покоління, від якого залежить подальша доля людства.

Наша Свята Церква йде шляхом миротворчого служіння. Вона пробуджує совість, закликає до покаяння та чистоти. Вона молитовно просить Господа продовжити священний дар яким в земне життя вічне, якого прагне досягнути кожний християнин, залишаючи своїм дітям не руїни і згарище, а чисте мирне небо і родючу прекрасну українську землю. Тільки чисті серцем Бога побачать (Мт. 5:8) – сказано в Євангелії. Тому сьогодні помолимось особливо щиро до святого пророка Божого Єлисея, щоб його дух який вдвічі перевищував дух Іллі, що прожив в Ньому, був примножений в наших душах. Ми усвідомлюємо нашу людську неміч, але сміливо просимо про це, вірячи, що сила Божа в немочах здійснюється. Просімо у святого пророка Божого Єлисея, щоб його заступництвом і ту сміливість яку мав він було багаторазово примножено в кожного з нас. Щоб Божий мир і Божа благодать чистота і дух покаяння і молитви перебували з нами.

свящ. Iван Голуб, викладач ЛПБА УПЦ КП