ПРОПОВІДЬ НА БОГОЯВЛЕННЯ

Свято Хрещення Господнього інакше називається Богоявленням, тому що під час хрещення відбулося явлення Бога людям. Святий Дух явився при відкритому небі у вигляді голуба, і Отець Небесний виявив себе голосом: «Ти Син Мій улюблений в котрому Моє благовоління» (Мк. 1:11).

Свято Хрещення Господнього називається також і Просвіщенням, тому що з’явившись Христос розганяє темряву всякого заблудження і неправдивого ідолопоклонства, і гріховну темряву – і дарує світло істинного Богопізнання і світло праведності. Він просвітив тих, що сидять у темряві і тіні смертній (Лк. 1:79) – так говорить святий апостол і євангеліст Лука. Але ми знаємо, що там де світло Боже, там і життя. Це записано в Євангелії від Іоана. Святий апостол і євангеліст Іоан Богослов говорить: «В Ньому (Христі) було життя і життя було світлом для людей» (Ін. 1:4).

Отже, Христос Спаситель, хрестившись в Йордані, не тільки явив нам Бога, але і приніс з Собою для нас світло і життя. Ось чому віруючі батьки повинні турбуватися про те, щоб хрестити своїх дітей ще тоді коли вони зовсім маленькі. Як же їх залишити в темряві? Як же їх позбавити життя, коли те і інше передається через таїнство Хрещення. Так що потрібно просвітити дитячу душу таїнством Святого Хрещення, потрібно, щоб немовлята отримали Святого Духа. І нарешті не потрібно загороджувати немовлятам шлях до Господа за словами самого Христа, що сказав: «Пустіть дітей і не перешкоджайте їм приходити до Мене, бо їх є Царство Небесне» (Мф. 19:14).

Хрещення – це друге народження. Господь сказав: «Хто не народиться від води і Духа не може увійти в Царство Боже» (Ін. 3:5). То хіба можна загороджувати дітям вхід у Царство Небесне?

Також, у святі Богоявлення є особлива сторона: про неї говорить апостол Павло в посланні до Тита, котре ми чули під час апостольського читання. Виявляється під час Хрещення відбулося тільки перше Богоявлення, а буде ще й друге Богоявлення. Святий апостол Павло звертаючись до Тита, говорить: «Явилась благодать Божа, спасительна для всіх людей, що навчає нас, щоб ми відкинувши нечестя і світські похоті ціломудрено, праведно і благочестиво жили в сьогоднішньому віці» (Тит 2:11-12). Отже перше Богоявлення, Хрещення Господнє, дає нам заповідь життя – як жити?! Потрібно жити доброчесно, праведно і благочестиво. В цьому, наче програма нашого земного життя. Але попереду майбутнє; ми повинні очікувати блаженної надії і явлення слави великого Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа (Тит 2:13). Це і буде друге Богоявлення – явлення слави великого Бога і Господа нашого Ісуса Христа. Це буде другий прихід Христа. Всі ми повинні жити в його очікуванні, тому що очікування другого Богоявлення, тобто приходу Христового, як раз і заставляє нас жити згідно із заповідями Христовими – в чистоті та праведності.

Отже, святкуючи перше Богоявлення, святкуючи Хрещення Господнє, будемо дорогі брати і сестри очікувати і другого Богоявлення, коли Христос прийде з неба, щоб дарувати тим хто старався жити згідно Його заповідей Життя Вічне у Царстві Небесному.

свящ. Іван Голуб викладач ЛПБА УПЦ КП