СВЯТИЙ ІГНАТІЙ БОГОНОСЕЦЬ

Апостольський отець і другий після Євода, єпископ Антіохійський священомученик Ігнатій Богоносець разом зі святим Полікарпом Смирнським навчався у святого апостола і євангеліста Іоана Богослова. Його ім’я, по-латині «ignis», перекладається як «вогонь» і свідчить про палаюче в ньому бажання Христа, та такої сили, що він отримав собі ім’я Богоносець. Існує два традиційних варіанти трактування прізвисько «Богоносець»: а) після мученицької кончини святого на внутрішніх сторонах його серця були знайдена золота напис з ім’ям Ісуса Христа і б) Ісус брав Ігнатія-дитину на руки, про що оповідає Євангеліє від Матвія (Мт. 18:3).

Багато десятиліть життя і діяльності святителя Ігнатія залишилися очевидно в безвісті, якби його життєвий шлях закінчився на єпископському троні. Тоді він був би відомий тільки завдяки єпископським свідченнями церковного історика Євсевія Кесарійського.

Під час гонінь Доміціана (81-96 рр. після Р.Х.) святий Ігнатій закликав багатьох сповідників зневажати тортури і муки, які тривають лише мить, для блага отримання життя вічного. Коли гоніння припинилися, святий Ігнатій заснував положення про організацію Церкви і, таким чином, показав, що благодать, дана апостолам в день П’ятидесятниці, залишається і поширюється на єпископське служіння, в той час як апостоли вже відійшли в кращий світ.

Надалі на імператорський трон зійшов Траян, який від початку не чіпати християн, бо країна перебувала в стані війни з варварами. Після перемоги над скіфами і даками він вирішив підпорядкувати собі всіх громадян, наказавши повсюдно приносити жертви поганським богам, а християн, що відмовляються поклонитися ідолам і імператору, вбивати.

Під час походу проти вірмен і парфян в 113 році імператор проходив через Антіохію, де почав гоніння на місцевих християн. Тут святий Ігнатій, після того як був заарештований і представлений імператору, відкрито виявив свою віру в Христа, сміливо висміюючи забобонність могутнього імператора, який поклонявся порожнім і брехливим предметам, щоб захистити свою армію.

Тоді-то святий і попрощався зі своєю Церквою і був висланий в Рим, а, проїжджаючи через місто Смирна, зустрівся зі своїм другом єпископом Полікарпом Смирнським, переконуючи народ і промовляючи повчання і настанови. У Римі, де і закінчився його шлях, віруючі столиці зустріли святого Ігнатія з великою радістю і глибоким сумом. Мучеництво його здійснилося на арені Римського стадіону, де на нього були випущені дикі леви, вони вмить розірвали святого, залишивши тільки тверді кістки. Згодом віруючі зібрали кості мученика і перевезли в Антіохію, де християни урочисто вітали чесні мощі, що стали джерелом багатьох чудес і духовної розради.

Святий Ігнатій Богоносець, другий єпископ Антіохійський, діяльність якого почалася в 70 р після Р.Х., був батьком і вчителем Церкви, першим великим післяапостольськім церковним богословом. Те, що він був добре знайомий з апостолами, є безперечним фактом. Середовище, в якому він ріс і здобував освіту, передбачає грецьке походження, про що свідчить багатий стиль його письма, бо писання святого Ігнатія вимагали не лише доброї освіти, але і володіння чудовим літературним талантом. В Антіохії йому випала нагода дізнатися про філософських течіях свого часу.

В якому віці він став єпископом, невідомо. Не викликає сумнівів і те, що його авторитет і духовна влада перейшли далеко за межі Антіохії, досягнувши кордонів Сирії. Одним словом, це був єпископ вселенського масштабу.

З Ігнатієм Богоносьцем Церква встала на шлях богословського самоствердження. Богослов’я святого Ігнатія є істинним, воно стало мораллю, духом і традицією Церкви, тому що було вираженням пастирської і апостольської спадкоємності і традицій. Власне, три теми глибоко пов’язані між собою в навчанні св. Ігнатія Антіохійського: це його вчення про Церкву (еклезіологія), вчення про Євхаристію і про ієрархію.

Ще за життя він написав сім послань, які збереглися донині: 1) до Ефесян, 2) до Магнезійців, 3) до Траллійців, 4) до Римлян, 5) до Філадельфійців, 6) до Смірнян і 7) до Полікарпа. Зміст шести послань, головним чином, складається з умовлянь про необхідність більш за все берегтися від виникали і поширювалися тоді єресі, суворо дотримуватися апостольських звітів, а також з закликів до єднання народу навколо єпископа.

Святий Ігнатій Богоносець закликає віруючих до єднання навколо єпископа місцевої церкви, щоб нічого в ній не відбувалося без його відома і згоди, так як єпископ є «серце» Євхаристії, в ім’я якого це Таїнство і відбувається. Він підкреслює, що там, де знаходиться єпископ, знаходиться і тіло Церкви.

Присутність єпископа і згадка його імені під час Таїнства Євхаристії є необхідною умовою для підтвердження автентичності її таємниці. Під час першого святкування Таїнства Євхаристії на Тайної Вечері, покровителем нашого спасіння і літургії був Сам Ісус Христос, Який залишив нам своїх наступників, святих апостолів, а вони, в свою чергу, своїми наступниками зробили єпископів місцевих церков, таким чином, єпископ є наступником Ісуса Христа.

Це вчення святого Ігнатія про згуртованість помісної церкви навколо єпископа ми переживаємо під час Євхаристії, слухаючи прохальну єктенію: «Ще молимось за Святійшого Патріарха нашого, за Високопреосвященного Владику нашого, і всій у Христі братії нашій». Єктенія «за Владику нашого» оголошується не тільки під час Таїнства Євхаристії, але і під час всіх служб і літургій, як про це йдеться вище, а також міститься в усіх молитвах і антифонах.

Пам’ять святителя Ігнатія вшановується 20 грудня / 2 січня, а перенос мощів – 29 січня / 11 лютого.

Феодорос Рокас, богослов

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»