РОЗДУМИ НА НОВИЙ РІК…

На всіх шляхах, якими ходять люди в світі, не знаходять вони миру, поки не наблизяться до надії на Бога і впевненості в Ньому Єдиному.

Преподобний Ісак Сирин

Наше Українське Православ’я – Українська Православна Церква Київського Патріархату, поки ще користується юліанським календарем. Тому, коли акривіально підходити до громадянського, світського, Нового року, то ніби і немає для нас свята, а є звичайні дні Різдвяного посту. Але не будемо лукавити… більшість православних українців відзначають цей умовний перехід від року 2016 до року 2017. І ми в цьому не одинокі, бо більшість Помісних Православних Церков живе по новоюліанському календарю, у якому нерухомі дати збігаються з григоріанським.

Що для нас Новий рік? Це одна із дат, яку за взаємною згодою обрали люди, щоб визначити кордон минулого й майбутнього року. Новий рік для всіх людей – особливо тепле свято. Це – як повіяло весною, це – як весна серед зими. Всі відчувають урочистість, і зло як би зникає. Як би людині не було погано, у неї, незрозуміло звідки, береться надія, що може статися диво, що добро переможе. Таке відчуття для християнина не є випадковим, бо перехід у новий рік є дуже важливим. Ще святий пророк Давид у одному з Псалмів, звертаючись до Бога, вигукує: «благословиш вінець року благости Твоєї» (Пс. 64:12). «Вінець року» означає коло року. Ця глибока думка Псалма підкреслює циклічність нашого часу, його спрямованість в майбутнє. Про це постійно свідчить Богослужіння своїм добовим, тижневим і річним колом. Тому цей вислів пророка Давида неодноразово використовується в службі Новоліття і в молебні на Новий рік. Таким чином, починаючи новий виток часу, навіть у громадянському літочисленні, Свята Церква розглядає його як благість Божу і просить у Господа нових милостей на наступний рік.

Ми прожили з милості Божої ще один рік. Це значний відрізок часу, даний нам для просування по шляху спасіння. Чи витримаємо ми на рубежі новоліття іспит сумління? Втілили ми наші благі починання, виконали ті обітниці, які рік тому давали Господу? Чи був для нас рік, що минає часом добрих справ, успіху в благочесті, зростання в любові? Якщо ні – тоді ми нерозважливо розтратили дорогоцінний дар Божий. А адже щороку нашому житті може виявитися останнім. Не будемо ж спокушати довготерпіння Всемогутнього. «Робіть обережно, не як немудрі, але як мудрі, використовуючи час, бо дні лукаві» (Еф. 5:15-16), – сказано в Святому Письмі.

Навіть те, що ми прожили цей рік, підійшли до його завершення – вже в цьому є милосердя Боже. Тому, перш за все, подякуймо Господу Богу за те, що Він зберіг нам життя для доброго подвигу самовдосконалення, для спасіння душі, і будемо кликати з глибини душі: Благослови, душе моя, Господа, і все нутро моє ім’я святе Його. Благослови, душе моя, Господа, і не забувай усіх добродійств Його! (Пс. 103:1-2).

Готуючись до зустрічі Нового року, ми чистимо і прикрашаємо своє житло, готуємо смачні страви до новорічного столу, купуємо красиві наряди! Але, готуючись до зустрічі Нового року, ми одночасно готуємось до головного свята, до головного торжества – до Різдва Христового, до зустрічі з Божественним немовлям, а для цього мало очистити тільки своє житло, необхідно очистити від бруду і своє серце, а це можливо тільки в Церкві на сповіді перед священиком. Звичайно, це особистий вибір кожного: залишити всі свої гріхи в старому році або взяти їх з собою в Новий рік, впустить у своє серці Христа або залишитися наглухо закритим для Нього і що принесеш Йому в дар при зустрічі з Немовлям Христом. Але я щиро вірю, що для кожного справжнього православного християнина вибір давно зроблений…

Так давайте, у цю новорічну ніч будемо дякувати Господу за Його благої Задум відносно кожного з нас. Будемо прагнути однаково приймати і радості, і скорботи. Скорботи необхідні нам, вони розпушують душу і допомагають, подібно до того, як плуг розпушує землю і допомагає росі або дощу окропити і освіжити її. Коли ж прийде радість, подякуймо Господу Богу, бо плоди нашої православної віри, – не темнота, не розпач, а радість, мир, світло, надія на милосердя Боже.

Хай це і буде нашим головним новорічним побажанням: якщо чим незадоволені, якщо все було не так, як треба, – почніть в новорічну ніч все спочатку. І подякуйте Богаові, що дав таку можливість.

прот. Сергій Горбик.