АКАФІСТ СВЯТОМУ АПОСТОЛУ ПИЛИПУ

Кондак 1

Обраний Христом Богом, Спасителем світу до апостольського служіння, преславний апостол Пилипе! Прославляючи Господа, що покликав тебе, пісні хвали тобі співаємо. Ти ж, вірний учень Христовий, як маючи велику відвагу до Господа, не спиняй поминати нас біля престолу Всевишнього, а ми, славлячи труди, подвиги й страждання твої, так з любов’ю співаємо тобі: Радуйся, Пилипе, святий апостол Христовий і молитовник за нас неспинний.

Ікос 1

Ангелів і вищих воїнств Владика і Цар, принизив Себе і зійшов на землю для нашого спасіння, призвав тебе, святий Пилипе, разом з Петром і Андрієм з міста Вифсаїди до чину апостольського. Ти ж, почув блаженний голос Христа: «Йди за Мною» (Ін. 1:43), усім серцем пішов за Божественним Вчителем твоїм. Через те так співаємо тобі:

Радуйся, міста Вифсаїди поросль славна;

Радуйся, батьків благочестивих плід пречистий.

Радуйся, з дитинства Священному Писанню й книжної премудрості навчений;

Радуйся, передбаченого пророками Месію Спасителя світу бачити бажаючий.

Радуйся, Ісуса Христа, що покликав тебе, усім серцем полюбивши;

Радуйся, бо за Божественним Наставником своїм пішов єси.

Радуйся, бо батьків, близьких і все заради Його покинув;

Радуйся, бо вічні блага від Христа Бога отримав.

Радуйся, Пилипе, святий апостол Христовий і молитовник за нас неспинний.

Кондак 2

Багатіючи рясне Божою благодаттю від Христа Спасителя, побажав єси, всехвальний апостоле, щоб і інші були причасниками цієї благодаті, знайшов ти Нафанаїла і обвестив йому: «Ми знайшли Того, про Якого писали Мойсей у законі і пророки, Ісуса, сина Йосифа» (Ін. 1:45). Йому ж всі сили небесного голосом трубним співають: Алілуя.

Ікос 2

Переміг сумніві невір’я свого по слову твоєму, святий Пилипе, пішов Нафанаїл до Ісуса, і побачивши його промовив Господь: «ось воістину ізраїльтянин, у якому нема лукавства» (Ін. 1:47), бо перед тим бачив його під смоківницею. І вигукнув Нафанаїл: «Учителю! Ти – Син Божий, Ти – Цар Ізраїлів» (Ін. 1:49). Тому і ми, сповідаючи Христа Сином Божим, так співаємо тебе, апостол святий:

Радуйся, бо знайшов скарб безцінний – Христа Бога;

Радуйся, бо цією знахідкою зрадів світло.

Радуйся, бо до Скарбу цього щирого друга свого привів;

Радуйся, бо через тебе покликав Господь Нафанаїла до служіння апостольського.

Радуйся, бо невичерпний скарб вчення Христового всьому світу подаєш;

Радуйся, бо благою вісткою про прихід у світ Спасителя радуєш серця наші.

Радуйся, бо маловір’я та сумніви в вірі з сердець наших проганяєш;

Радуйся, бо у твердому сповіданні ім’я Христового і кріпкому стоянні в вірі православної нас зміцнюєш.

Радуйся, Пилипе, святий апостол Христовий і молитовник за нас неспинний.

Кондак 3

Проповідував Ісус у пустелі п’яті тисячам людей, і питав апостола Пилипа: «за що нам купити хлібів, щоб їх нагодувати?» (Ін. 6:5). Знаючи Сам, що бажає зробити. Ти ж, святий апостоле, людинолюбство виявляючи, казав з іншими учнями Йому: «відпусти їх, щоб вони пішли у навколишні селища та села і купили собі хліба» (Мк. 6:36). Коли ж побачив велике чудо насищення людей п’ятьма хлібами, пізнав Божественного Наставника свого не тільки Людиною досконалою, але і Богом правдивим, що в нашу немічену плоть одягнувся, у радості заспівав Йому: Алілуя.

Ікос 3

Посилаючи тебе Господь, святий апостол Пилипе, разом з іншими учнями Своїми, по двоє в міста і землі з проповіддю Євангелія перед обличчям Своїм, дав і тебе владу бісів вигоняти, хворих зцілювати, прокажених очищувати і мертвих воскрешати. Ти ж, повернувшись з проповіді, разом з іншими поплічниками твоїми, у радості волав до Христа: «Господи, і біси коряться нам в ім’я Твоє!» (Лк. 10:17). Ми ж, прославляючи труди твої і проповідь, співаємо тобі так:

Радуйся, бо в сонмі дванадцяти апостолів є;

Радуйся, бо силу Божу від Христа отримав.

Радуйся, бо цією силою всі хвороби зцілюєш;

Радуйся, бо їй навіть прокажених очищаєш.

Радуйся, бо силу маєш мертвих воскрешати;

Радуйся, бо і духів темних з людей виганяєш.

Радуйся, бо біси тобі скоряються;

Радуйся, бо по слову Господньому ім’я твоє на небесах написано.

Радуйся, Пилипе, святий апостол Христовий і молитовник за нас неспинний.

Кондак 4

Коли ж, за шість днів до Пасхи, Христос Бог входив у Єрусалим на молодому ослі сидячі, тоді і ти, святий Пилипе, наповнився невимовною радістю, бачачи Наставника і Господа твого, що йде перемогти смерть, разом з іншими учнями і народом, вітав його пальмовими гілками, та волав до Нього: «Осанна! Благословен, Хто йде в ім’я Господнє, Цар Ізраїлів!» (Ін. 12:13). Тому навчи і нас, славний проповідник Євангелія, Царю століть, що визволив нас від полону ворожого, переможно співати: Алілуя.

Ікос 4

Еліни, що з багатьох країн у Єрусалим прийшли, благали тебе, святий апостол: «господарю, хочемо бачити Ісуса» (Ін. 12:21). Ти ж, через це радістю наповнений, бо і язичники побажали доторкнутися до світла істини, і разом з апостолом Андрієм, повідомив Христу бажання елінів. Господь же казав: «якщо пшеничне зерно, упавши на землю, не помре, то залишиться одне, а якщо помре, то принесе багато плодів» (Ін. 12:24). Цім Спаситель предрік віру народів після Його славного страждання, смерті й воскресіння. Тебе ж, святий апостол, що багато для поширення цієї святої віри попрацював, співаємо так:

Радуйся, бо пророцтва Христа про віру народів один з перших почув;

Радуйся, бо своєю проповіддю цьому виконанню пророцтва цього добре допоміг.

Радуйся, бо своєю проповіддю Христа, як світильник світлий в ночі поганства сидячим світив;

Радуйся, бо словами і чудесами твоїми їм шлях до життя вічного указав.

Радуйся, бо благою вісткою про Христа серця багатьох людей звеселив;

Радуйся, бо діяльністю своєю і мандруванням, велику любов твою до Христа Бога виявив.

Радуйся, бо проповіддю ім’я Христового серед багатьох народів прославився;

Радуйся, бо життя твоє, багатьма трудами на ниві Христової наповнене, у всій Церкві прославляється.

Радуйся, Пилипе, святий апостол Христовий і молитовник за нас неспинний.

Кондак 5

До страстей Своїх, Христос Бог на Вечері помив ноги учням Своїм, показуючи нам зразок смирення. Ти ж, преславний Пилипе, споглядаючи велику покору і смирення Наставника і Господа твого, сам великим смиренням наповнився єси і розчулено, разом з іншими апостолами, співав Йому: Алілуя.

Ікос 5

Нагодував Христос на Вечері учнів Своїм Тілом і Кров’ю Своєю, розповідаючи про відхід Свій до Отця. Ти є, святи апостоле, єдиний відважився запитати Господа про велику таємницю Божества, кажучи: «Господи, покажи нам Отця, і нам вистачить» (Ін. 14:8), і почув короткий докор Наставника твого: «Стільки часу Я з вами, і ти не знаєш Мене, Филипе? Хто бачив Мене, той і Отця бачив; як же ти говориш: покажи нам Отця?» (Ін. 14:9). Ми ж, перед невимовною таємницею Пресвятої Трійці благоговійно мовчанням сковані, тебе, святій апостоле, так співаємо:

Радуйся, бо Христа Бога про велику таємницю Божественну запитав;

Радуйся, бо питанням цім велику користь Церкві приніс.

Радуйся, бо навчив нас пізнавати єдиносутність Святої Трійці;

Радуйся, бо уста єретиків, що відмовляли єдиносутність Сина з Отцем, зачинив.

Радуйся, православних богословів і проповідників Євангелія благій покровителю;

Радуйся, єресі і мудрувань лукавих старанний винищувач.

Радуйся, бо добре зміцнюєш стоячих твердо за віру православну;

Радуйся, бо славно допомагаєш усім, хто битву веде у ім’я Христа з світом, плоттю і лукавим.

Радуйся, Пилипе, святий апостол Христовий і молитовник за нас неспинний.

Кондак 6

Воскрес Христос і явився учням Своїм при дверях замкнених і каже їм: «Мир вам!» (Ін. 20:19). Ти ж, святий апостоле Пилипе, з іншими учнями побачив Спасителя, що з мертвих повстав, радістю наповнився єси, твердо увірував, що Наставник Твій не людина смертна, але Бог досконалий, маючий владу життя вічного. І потім, проповідуючи народам Воскресіння Христове, усіх навчив співати Переможцю пекла і смерті: Алілуя.

Ікос 6

Після Вознесіння Христового, у день П’ятидесятниці, зійшов Дух Святий і ти, славний апостол, разом з іншими учнями і Богородицею, наповнився благодаттю Утішителя, прийнявши багато славних дарувань від Нього для проповіді Євангелія Христового, і отримавши долю на проповідь у країні Асійській й Сирійській, поніс єси слово Боже тим народам, що в темряві незнання перебували. Через те, вдячні люди, що від темряві до світла тобою виведені, співають тебе так:

Радуйся, бо Воскресінням Христовим ти світлом обдарований;

Радуйся, бо радість Воскресіння Хрестового, як залогу нашого повстання з мертвих, усьому світу сповістив.

Радуйся, бо Вознесіння Господа, разом з іншими апостолами, побачив;

Радуйся, бо обітницю Наставника твого о перебуванні з вірними до скінчення віку втішені.

Радуйся, бо зішестя Святого Духа зі всіма в горниці Сіонської прийняв;

Радуйся, бо багато дарів від Утішителя Духа отримав.

Радуйся, бо гідно дари ці заховав і примножив;

Радуйся, бо дарами цими багато Церкві Христової послужив.

Радуйся, Пилипе, святий апостол Христовий і молитовник за нас неспинний.

Кондак 7

Мандруючи по країнам і містам з проповіддю Євангелія, святий Пилипе, багато потерпів єси гонінь і побоїв від юдеїв та народів, що в окаменінні серця перебували, і сліпотою душі охоплених, небажаючих йти по шляху Божому, щоб у замилуванні серця, разом з нами, співати Христу Богу: Алілуя.

Ікос 7

Коли ж повстав єси на суді правителя, славний Пилипе, безбоязно проповідував Христа Бога для всіх. Дерзнули беззаконні погубити тебе, на хресті розпинаючи, були вражені від Бога сліпотою, земля коливалася, люди жахом наповнилися, пізнаючи велику силу Христову. Ти ж, людинолюбний апостоле, молитвою твоєю ворогів твоїх зцілив єси, але осліплені злобою жриці непоправні були, згірдливе на Христа Бога говорячи, і раптово, як древні Дафан і Авірон, зжерти були бездонню земною. Народ же, бачачи це, хрещення від тебе благаючи, прославив Сина Божого, якого ти проповідував, а тебе так співав:

Радуйся, бо багато страждань прийняв за проповідь Євангелія;

Радуйся, бо багаторазово Христом від смерті спасенний.

Радуйся, бо багато скорбів про людей, що в окаменінні серця і сліпоті душі перебували;

Радуйся, бо чудесами своїми, Божою силою здійсненими, ствердив слово, що проповідував.

Радуйся, бо твоїми чудами, народи з невір’я в віру Христову навертав;

Радуйся, бо до любові і людинолюбства нас навертав.

Радуйся, бо навчав пробаченню і милосердю до тих, хто кривдить і ненавидить нас;

Радуйся, бо твердому стоянню в віри православної нам допомагаєш.

Радуйся, Пилипе, святий апостол Христовий і молитовник за нас неспинний.

Кондак 8

На наказ Ангела Господнього, що з’явився тобі, святи Пилипе, пішов ти на шлях, який веде з Єрусалиму до Гази, й побачив знатного євнуха, який була на поклонінні в Єрусалиме і шанувала пророка Ісаю. Ти ж, апостол славний, відомий Духом Божим, сів до нього в колісницю й Писання йому по тлумачив, навчивши співати: Алілуя.

Ікос 8

Просвітлений тобою євнух, апостоле Пилипе, усім серцем віру Христову прийняв, хрещення від тебе просячи, ти ж хрестив його. Коли ж вийшли з води, Дух Святий зійшов на євнуха, а Пилипа забрав ангел Господній, і євнух уже більше не бачив його, і продовжував шлях, радіючи. Через це співаємо тобі так:

Радуйся, старанний благовіститель слова Божого;

Радуйся, бо просвітлених тобою хрестив у ім’я Отця, і Сина, і Пресвятого Духа.

Радуйся, покровитель шанувальників слова Божого;

Радуйся, бо Святе Писання і Божу премудрість нам пояснив.

Радуйся, освітляючи серця наші Священним Писанням;

Радуйся, бо словами твоїми розум нас просвіщав.

Радуйся, премудрістю своєю посоромив ти мудрування віку цього;

Радуйся, бо любов’ю своєю зігріваєш души наші.

Радуйся, Пилипе, святий апостол Христовий і молитовник за нас неспинний.

Кондак 9

Проповідуючи слово Боже, багато трудів і мандрувань здійснив єси, святий апостоле Пилипе. Коли на кораблі плив, то велика буря спіткала в ночі тебе, а бувших з тобою у відчай кинула. Ти ж встав на молитву і дав тобі Господь явлення в небі Хреста Свого, ніч просвітлилася і буря зупинилася. Люди ж, тобою врятовані, з вдячністю заспівали Богу, що подав через тебе спасіння: Алілуя.

Ікос 9

Мудрування язичників замовкали й помирали, перед словом твоїм, апостоле, коли в одному місті, проповідуючи віру Христову, ти багато хворих зцілив єси, мертвого, якого несли на поховання, одним словом воскресив єси. Люди ж, споглядаючи на дії твої, зверталися до Христа від бруду поганського, розрушаючи ідолів і приймаючи від тебе хрещення. Ми ж, з замилуванням, так тобі співаємо:

Радуйся, бо стихією морською ти керував словом Божим;

Радуйся, бо потопаючим у морі житейському подавав руку допомоги.

Радуйся, бо молитвою твоєю подимав з бездоння відчаю;

Радуйся, бо смуток безнадійності змінював радістю надії на Господа.

Радуйся, бо визволяв души наші від смерті духовної;

Радуйся, бо від раптової смерті милосердям Божим нас заховував.

Радуйся, бо мирну християнську кончину з прийняттям Святих Таїн нам у Господа вимолював.

Радуйся, бо від митарств гірких і бісив повітряних молитвою твоєю позбавлялися ми.

Радуйся, Пилипе, святий апостол Христовий і молитовник за нас неспинний.

Кондак 10

Мандруючи з країни в країну, з міста в міста, зустрів єси Пилипе клеврета твого, апостола Варфоломія, і сестру твою Марію, їх же Господь послав тебе в допомогу, а після і улюбленого учня Христового, апостола Іоана Богослова. І проходячи країни Лідийські і Мізийські, багато гонінь, в’язниці і побиття камінням, за проповідь Євангелія перетерпів єси, але силою Божою завжди захований був, служачи ділу спасіння нашого. Через те ми, дякуючи за все Господу, співаємо Йому: Алілуя.

Ікос 10

Прийшовши в місто Єраполіс, славний апостол Пилипе, ти духом повстав єси, бачачи його ідолами наповненим. Бажаючи відкинути людей від поклоніння ідолам і навернути до Христа, багато чудес і зцілень ім’ям Христовим здійснив єси, єхидну, яку вшановували як бога, спільною молитвою з святим Іоаном, як списом забив єси. Ми ж подяку приносячи Богу за труди твої, оспівуємо тебе так:

Радуйся, добрий глашатай любові Христової;

Радуйся, бо возвести славно про милосердя Боже до грішників, що приносять покаяння.

Радуйся, щирий викривач гріхів, пороків і беззаконня людського;

Радуйся, неспинний проповідник покаяння і Царства Небесного.

Радуйся, грізний розповідач про гнів і Суд Божій, що очікує дерзких грішників;

Радуйся, лікар-безсрібник для всіх потребуючих.

Радуйся, бо ангельське благословення до Христа, твого Божественного Наставника, отримав;

Радуйся, бо життя своє присвятив проповіді слова Божого і справі нашого спасіння.

Радуйся, Пилипе, святий апостол Христовий і молитовник за нас неспинний.

Кондак 11

Скінчуючи життя твоє, славний апостол Пилипе, ти разом з апостолом Варфоломієм розп’яття на хресті потерпів єси, віру й відданість Господу, Наставнику твоєму, стверджуючи, що за нас помер на древі Хресному. Навчи і нас, святий апостол Пилипе, у вірі твердої співати Христу Богу: Алілуя.

Ікос 11

Світильник світлий, що на свічнику Христовому запалений, усім засяяв єси, святий апостол Пилипе, життям, трудами, і славною смертю твоєю. У часі розп’яття твого явив Господь землетрус великий, земля розкрилася живими поглинаючи дерзких грішників. Люди ж, бачачи це, жахом були полонені, зі сльозами благали тебе і апостола Варфоломія вмолити Христа Бога, щоб пробачив їх. Коли ж поспіхом знявши тебе з хреста, побачили тебе, що дух свій віддав Господу, бо було бажання Боже, через труди і подвиги твої, взяти тебе від землі на небо, до якого все життя керував єси. Ми ж вшановуючи страждання твої й прославляючи смерть твою, співаємо тобі так:

Радуйся, бо хресною смертю твоєю віру і відданість Христу Богу сповідував;

Радуйся, бо як і Наставник твій, моління підносив на хресті за ворогів твоїх, що розпинали тебе.

Радуйся, бо через смерть свою віру Господа ствердів;

Радуйся, бо хрестом, як мостом, від землі на небо зійшов.

Радуйся, бо дух любові і всепрощення нам у Бога виблагав;

Радуйся, бо дух милосердя і спочуття виливаєш на нас від престолу Божого.

Радуйся, бо духом покори й смирення служінню ближнім навчаєш нас;

Радуйся, бо духом премудрості і віри скеровуєш нас на шлях правдивий.

Радуйся, Пилипе, святий апостол Христовий і молитовник за нас неспинний.

Кондак 12

Свята душа твоя, апостол Пилипе, до престолу Божого піднесена була, Його ж полюбив єси, Його ж проповідував єси, Його ж раді смерть перетерпів єси, і там прийняв венець за труди твої, разом з праотцями, пророками і іншими, що благо послужили Спасителю, переможно співаєш: Алілуя.

Ікос 12

Благодать була дана місту цьому, де кров твоя чесна пролилася, славний апостоле. Наказав Господь за три дні прорості лозі виноградної як дивний знак святості життя твого і блаженної смерті твоєї. Нині ж стоячи біля престолу Всевишнього, поминай нас, негідних, що так оспівують тебе:

Радуйся, лоза винограднику Христового, що багато плодів принесла;

Радуйся, древо, що біля джерела води насаджене, бо листвою твоєю нас від гріховної спеки захищаєш.

Радуйся, світильник пресвітлий, що світлом Євангелія все просвіщає;

Радуйся, преславний промінь Сонця правди, що являючи Христа Бога в темряві сидячим.

Радуйся, джерело солодке, що спраглим щедро подає правду Божу;

Радуйся, молитвою твоєю до Бога, вимолюючи нам Царство Небесно.

Радуйся, бо по слову Наставника твого сядеш на однім з дванадцяти престолів, судячи дванадцять колін ізраїлевих;

Радуйся, бо ім’я твоє накреслено в заснуванні будучого міста – Єрусалиму Небесного.

Радуйся, Пилипе, святий апостол Христовий і молитовник за нас неспинний.

Кондак 13

О, святий і преславний Пилипе, вірний учень і проповідник Христовий! Прийми це мале моління наше і не відвернися від нас, у гріхах тонучих, але вияви вічне людинолюбство й милосердя твоє, вимоли у Христа Бога, щоб помилуваним нам бути. І в Царстві Небесному, у вищому Єрусалиме, заспівали Йому переможну пісню: Алілуя

Цей кондак співаємо тричі, потім 1 ікос і 1 кондак.

Молитва

О святий і всехвальний проповідник Євангелія Христового, славний учень Христовий, апостоле Пилипе. Ти, проповідуючи слово Боже, багато трудів, багато мандрів здійснив, багато страждань перетерпів єси, а в кінці віру твою хресною смертю сповідував. Нині ж стоячи біля престолу Наставника твого і Господа Ісуса Христа, піднеси про нас моління до Нього, та не буде в нас безцільною спасительна жертва Його, та наверне нас від темряві гріховної до світла заповітів Його, на шлях правдивий скерує нас. Виблагай у Нього, святи апостол, щоб заховав в нас православну віру непохитною, Церкву Свою святу непереможну від єресей зберіг, хворих зцілив, бісів від вірних відігнав, і всім нам корисне на потребу милостю Своєю подав. Щоб ми, у вірності Євангельському вченню перебували і здійснили все належне нам, удостоїлися гідної, мирної, з причастям Святих Таємниць, християнської кончини, і в Царстві Небесному з тобою і всіма святими прославимо Христа Бога, Йому належить честь і поклоніння, разом з безначальним Його Отцем, і Пресвятим, і Благім, і Животворним Його Духом, нині, завжди, і на віки віків. Амін.