ПРОРОК ОСІЯ І ЙОГО АЛЕГОРИЧНИЙ ШЛЮБ

Пророк Осія, як повідомляє нам його книга, був сином Беериї і походив з Північного царства. Згідно з назвою його книги (Ос. 1: 1), він жив за часів царів Озії (787-736), Іоафама (756-741), Ахаза (741-725) і Єзекія (725-697) царства юдейського, а також Ієровоама II, сина Іоасового (787-747), царства Ізраїльського. Його проповідницька діяльність датується VIII століттям до н.е., після пророка Амоса і до початку діяльності Ісаї.

Незважаючи на те, що царство в той період перебувало в мирі і благополуччі, релігійність народу перебувала в кризі через проникнення в народну віру язичницьких культів. Священики цієї епохи ставилися до служіння лише як до професії, всіляко насаджуючи поклоніння Ваалу, проти чого разом з іншими пророками VIII століття виступав і Осія.

Пророк Осія, творець однойменної пророчої книги, що складається в цілому з чотирнадцяти розділів, в перших трьох розділах свого твору розповідає про свою особисту драму – шлюбі з розпусницею. Цей шлюб має алегоричний сенс і є найважливішою частиною книги пророка.

За наказом Божим пророк Осія бере в дружини Гомеру, дочка Дівлаїма. У їхньому шлюбі народилося двоє синів і одна донька (Ос. 1:2-9). Але оскільки дружина його була невірною, Осія вигнав її, дізнавшись про її беззаконня (Ос. 2:1-16), і знову прийняв її після іншого Божественного наказу, коли дружина щиро покаялася (Ос. 3: 1-5).

Феофілакт Болгарський пише, що наказ Бога Осії взяти в дружини розпутницю знаменує собою доказ розбещеності Ізраїлю, так само як і того, що Бог не довго буде терпіти. Він хоче, щоб народ покаявся і повернувся знову до поклоніння єдиному правдивому Богові (PG Т. 126 ст. 577).

Згідно Феодориту Кирському, розпустою в стосунках між народом і Богом є ідолопоклонство (PG Т. 81 ст. 1561). Ізраїль уподібнюється опоганеної жінці-блудниці. У цьому  конкретному випадку під опоганеної жінкою мається на увазі не ізраїльський народ, але сама ізраїльська країна. Це відбувається тому, що, згідно з юдейською думкою, країна представляє собою не тільки територіальні володіння, але особливу живу силу, що оточує  цю землю і людей, які живуть на ній. Кирило Олександрійський робить висновок, що ізраїльська земля впала в розпусту, порушивши укладений з Богом договір про виконання Його заповідей (PG Т. 71 ст. 36).

Це відступництво є головною темою пророцтва Осії, який різко засуджує його, пророкуючи покарання ізраїльського народу і доказ Божественної любові після його покаяння. Покарання і любов Бога до Ізраїлю в книзі Осії, як було сказано вище, порівнюються з подружніми стосунками між пророком і дружиною, що здійснює зраду, відносинами, які зробили значний вплив на пророчу проповідь Осії.

У вірші 11: 1 («На зорі загине цар Ізраїлів! Коли Ізраїль був юний, Я любив його і з Єгипту викликав сина Мого») пророк Осія представляє цей зв’язок ще яскравіше: не просто як відносини подружжя, але як щось більше – відносини батька і сина. Бог Отець закликав свого «сина» Ізраїль, коли той був, як юне дитя, полонений в Єгипті, і повів його в пустелю. Тут народ знайшов досвід постійної присутності Бога, що явився йому на горі Синай (Вих. 19) у вигляді чудових знамень і, в той час як народ злякався Божественної присутності, передав Мойсею закон. Богоявлення, укладення договору і надання закону стали найважливішими результатами цих відносин.

Осія згадує мандрування ізраїльського народу по пустелі, стверджуючи, що цей період з’явився золотою епохою ізраїльської релігії, коли Бог постійно відкривався свого народу. Це одкровення і зв’язок представляються Осії такими ж тісними, як відносини між подружжям в їх шлюбному житті. Релігійний синкретизм і відхід народу від дотримання Божественних заповідей є для Осії чистим перелюбом. Золота епоха пустелі, коли Ізраїль пізнав істинного Бога і залишався вірним Його волі, закінчилася, поступившись місцем поєднанню релігії істинної віри з язичницькими культами. Однак Бог любові не розриває негайно все зв’язки зі Своїм народом, але залишає йому можливість покаяння, повернення і відродження.

Цей зв’язок між Богом і Його народом мають виняткову важливістю, бо стверджують монотеїзм як єдиний шлях, що веде до порятунку. Бог в книзі пророка Осії представлений не тільки справедливим, що судить і карає народ, а й виконаним любові, Тим, Хто, караючи, в той же час закликає до покаяння і прощає. Пророк Осія іменується пророком любові, так само як апостол Іоан називається євангелістом любові.

Феодорос Рокас, богослов

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»