ПЕРЕНЕСЕННЯ МОЩІВ СВЯТИТЕЛЯ МИХАЇЛА, ПЕРШОГО МИТРОПОЛИТА КИЇВСЬКОГО

Пам’ять 30 вересня / 13 жовтня

Святитель Михаїл, перший митрополит Київський, помер в 992 році і був похований в Десятинній церкві Пресвятої Богородиці в Києві. Близько 1103 року при святому ігумені Феоктисті (згодом святитель Чернігівський – пам’ять 5 серпня), мощі його були перенесені до Антонієвих печер, а 1 жовтня 1730 року в Велику Печерську церкву (Успенський храм).

Через це встановлена ще одна пам’ять першому святителю Київської Русі – 30 вересня, як дата врочистого перенесення мощів. Також раніше пам’ять його відзначалася й 2 вересня, ми находимо в службі святителю: у 2-й стихирі на «хвалите» про святителя Михайла говориться так: «Перше в Новоліття починаючи святкування, як першому, тобі, блаженний і перший архієрей землі руської, першу пісню нашу приносимо»

Тропар на перенесення мощів святителя Михаїла Київського, глас 8

Радісно засіяв сьогодні день світлого торжества: / бо з печер Київських приймаємо невичерпний скарб, / благодать вічну і джерело чудес, / святі мощі твої, / святитель Михаїл. / Моли Христа Бога, / що прославив тебе, / про нас, духовних дітей твоїх, / які оспівують та вшановують нетлінні мощі твої.

Кондак на перенесення мощів святителя Михаїла Київського, глас 8

Як сонце, сьогодні з печер засяяли / чесні мощі твої, святитель перший. / Землю і небо Київське ходою твоєю освятив єси / і всіх вірних знаменням обдарував єси / чудотворець великий і молитовник до Бога о Русі Київської. / Тому співаємо тобі: / Спаси нас, молитвами своїми, / як учень благодаті Божої