НАЙДАВНІШІ ПРАВОСЛАВНІ ХРАМИ БІЛОРУСІ

Благовіщенська церква в Вітебську

Благовіщенську церкву на березі Західної Двіни зводили одночасно з Вітебськом. За однією з версій, храм був закладений княгинею Ольгою в 974 році, який вважається датою заснування міста. Відповідно до іншої, його будівництво пов’язують з ім’ям князя Ольгерда. Втім, до єдиної згоди про час зведення святині історики так і не прийшли. Найчастіше екскурсоводи називають Благовіщенську церкву пам’ятником древньої полоцької архітектури першої половини XII століття.

Протягом століть вона належачи православним, але на кілька років була захоплена уніатами; церква не раз перебудовували, після військових руйнувань – відновлювали. Фатальний для храму вибух проте пролунав в 1961 році: на цьому місці повинно був з’явитися трамвайне коло. Але міцні підвалини і частково стіни вціліли. В кінці 1990-х, завдяки реставраторам, церква Благовіщення Пресвятої Богородиці постала в образі ХII століття. Збережені фрагменти старої кладки стін залишили відкритими. Під час відвідування церкви туристи дізнаються про унікальну технологію кладки, в якій доломітові тесані блоки чергуються з двома-трьома рядами плінфи.

Софійський собор у Полоцьку

Приблизну дату будівництва полоцького Софійського собору історики визначають між 1044 і 1060 роками. Це був перший кам’яний храм на території Білорусі. Побудований як символ могутності князівської влади, собор на правому березі Західної Двіни виглядав велично і урочисто.

Сьогодні від храму XI століття залишився древній фундамент, частини апсиди, стовпів і стін. Побачити все це, а також фрагменти кладки і фрескові розписи XI століття, почути численні історії про Софію можна в діючому музеї при храмі.

Борисо-Глібська (Коложська) церква в Гродно

Цю церкву збудували у другій половині XII століття Гродненський князі Борис і Гліб, освятивши її в честь своїх небесних покровителів. Місцем для святилища був обраний високий берег Німану, званий Коложським і довгий час шанований язичниками. Гродненський майстри звели храм з плінфи та цегли, прикрасивши його полірованими каменями і різнокольоровими керамічними плитками. Відсутність штукатурки зберегло багатобарвність храму: на стінах помітні відтінки червоного, коричневого, сірого, зеленого і білого. Для поліпшення акустики в стіни було вмуровані глечики-голосники.

У кращі часи церква була головним храмом Гродно, в дні її спустошення святкувала і старіння служила стайню для худоби. Сьогодні Коложська церква живе в очікуванні глобальної реставрації і добудови південної стіни, що обвалилася в Німан ще в середині ХIХ століття.

Борисо-Глібська церква в Новогрудку

Новогрудська церква Святих Бориса і Гліба, швидше за все, будувалася одночасно з гродненським храмом – знайдені при розкопках старі фундаменти археологи датують XII століттям. Не виключено, що зводили її Гродненський майстри. У першій половині XIV століття храм отримав статус собору, при якому знаходився чоловічий монастир. Два століття потому князь Костянтин Острозький починає будівництво нового храму, зберігши, однак, фундаменти старого.

Зведена з цегли і оштукатурена, церква багато разів перебудовувалася за бажанням тих, в чиї володіння переходила. Так пам’ятник готичної архітектури з часом набувати рис інших стилів. У роки церковних гонінь храм служив приміщенням для міського архіву. В кінці 1990-х він був повернутий православним.

Церква Святого Архангела Михаїла в Синковічах

Найстаріший храм оборонного типу стоїть в селі Синковічі в околицях Слониму. Час його побудови – друга половина XV століття, хоча знайдені в процесі реконструкції настінні розписи як би натякають на більш ранній період зведення храму-фортеці.

Будучи зразком готичної архітектури, Михайлівська церква надзвичайно красива і здалеку нагадує мініатюрний замок. По кутах церкви підносяться чотири вежі, на вершини яких ведуть гвинтові сходи. Неприступний вигляд церкви підкреслюють масивні, в півтора метра шириною, стіни з рядом бійниць. Згідно з легендою, храм для місцевих жителів звів ще в ХIV столітті великий князь Вітовт, який переховувався в тутешніх краях від переслідувань свого двоюрідного брата Ягайла.

Церква Святого Михайла діюча. Паломники приїжджають в Синковічі поклонитися іконі Божої Матері «Всецариця» – ця копія, написана з оригіналу, що зберігається на Святій горі Афон, визнана чудотворною.

Церква Різдва Богородиці в Мурованці

Кам’яна церква-фортеця в Мурованці з’явилася в першій половині XVI століття. Слідуючи канонам оборонного зодчества і готичним принципам, храм зводили надійно і ґрунтовно. Двометрові міцні стіни з червоної цегли, бійниці для далекого і ближнього бою, круглі вежі надавали святині одночасно войовничий і величний вигляд. Зсередини церква виглядає досить мініатюрної. За рахунок вмуровані в стіни голосників архітекторам вдалося домогтися досконалої акустики.

В першу чергу храм використовувався для богослужінь, однак нерідко виконував і свою оборонну функцію. Церква значно постраждала під час війни з Московією 1654-1667 років і Північної війни на початку XVIII століття. У XIX столітті храм ремонтували і реконструювали, незначно змінивши фасад.

протяг.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»