ЛЮБЕЦЬКА ІКОНА БОЖОЇ МАТЕРІ

Своє найменування Любецька ікона Божої Матері отримала від містечка Любеч поблизу Чернігова. За переказами явлення ікони відбулося в одинадцятому столітті. У той час Любеч був одним з найвідоміших міст Київської Русі. У ньому жив небагатий м’ясник з сім’єю. Одного разу старший син наслідуючи роботі батька схопив ніж і став грати з ним. Ненароком він завдав смертельну рану молодшому братові. У страху хлопчик сховався в грубку. В цей час в будинок увійшла мати. Вона не знала, що в грубці хтось ховався і розтопила її. Дитина почав горіти. В хату повернувся господар. Він побачив, що сталося і в гніві з силою вдарив дружину, від чого та померла. У великому горі він пішов на берег Дніпра, сів у човник і поплив за течією. Від горя і сліз чоловік заснув, а коли прокинувся, то побачив, що човен не попливла до Києва, а причалила у Любеча. На березі стояла ікона Божої Матері. Нещасний кинувся на коліна перед образом і став молитися їй, а потім взяв в руки ікону і пішов з нею додому. Його радості не було меж, коли він побачив, що вся сім’я його жива і неушкоджена.

З ХІ століття ікона прославилася багатьма чудесами, які були описані святителем Димитрієм Ростовським.

У 1653 році, коли на Любеч очікувалося напад поляків-католиків, ікона була перенесена до Києва. У 1701 році оновлений в стольному граді образ повернули в Любецький храм, освячений на честь Воскресіння Христового, а в Київському Софійському соборі був залишений точний список з чудотворної ікони, де він перебуває і досі.

У 1874 році свята ікона була поміщена в срібну ризу, майстерно зроблену на кошти, пожертвувані жителями містечка Любеч.

Уже в наші дні один з пізніх списків чудотворної Любецької ікони Божої Матері, загублений в страшні роки безбожництва, повернувся в місцевий Спасо-Преображенський храм. Спочатку образ перебував у Свято-Троїцькому кафедральному соборі, а потім, супроводжуваний великою кількістю православних віруючих, був перенесений в Любецьку церкву.

Мироточивий список чудотворного Любецького образу Божої Матері знаходиться в Уманському Свято-Миколаївському соборі. Перед іконою, переданої місцевій громаді при поверненні храму в 1989 році, щосуботи перед всеношною служиться молебень з акафістом до Божої Матері.

Безліч віруючих, хто вдавалися до святого Любецького образу Пресвятої Богородиці з гарячою молитвою віри отримували і отримують чудові зцілення і розраду в скорботах.

Тропар Богородиці перед іконою Її Любецькою, глас 4

Преблагословенна Цариця, / Пречиста Діва Богородиця, / що прославила місто Любеч / народженням угодника Твого, преподобного Антонія Печерського, і Твоєї чудотворної ікони явленням, / молимо Тебе, Всеблага: / молися за нас народженого Тобою Царя, / Христа Бога нашого, / і як Матір Його, маюча відвагу до Нього, визволи нас від усього злого, / хвороби наші вилікуй, розраду в печалі подай / і вияви нас спадкоємцями Царства Небесного, / як Милосердна Володарка наша.

Кондак Богородиці перед іконою Її Любецькою, глас 8

Притечемо, вірні, до чудотворного образа Заступниці нашої, Богородиці Діві Марії, / і, до нього з любов’ю припадаючи, молимось: / О Оспівана Матір, о Цариця Всемилостива, / подивись з неба милосердям Твоїм на нас, негідних, / і молитвами угодника Твого, преподобного Антонія Печерського, / вияви нам милості й щедроти Твої: / Від хвороб зцілення, у скорботах розраду, / у біді швидку допомогу подай, / і всіх нас спаси, що на Тебе надію мають, та заспіваємо Тобі: / Радуйся, Діва, православних заступниця.