СВЯТА ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЯ КАТЕРИНА ТА ВПРАВНІ НЕЧЕСТИВЦІ

Свята великомучениця Катерина, що жила в період загального занепаду, схожого з нинішнім, народилася в 294 році н.е. в Олександрії Єгипетської. Походила вона з аристократичної язичницької родини і до прийняття християнства носила ім’я Дорофея, як пише латинський церковний письменник Руфін. Ставши християнкою, вона по своїй чистоті і непорочності стала називатися Катериною (грецькою – «Навіки непорочна»). Катерина мала незрівнянну красу, була дуже багата й навчалася філософії, риториці, поезії, музиці, математиці, астрономії та медицині в кращих навчальних закладах свого часу.

Свята відрізнялася обдарованістю і любов’ю до вчення, за що і називається премудрою, тобто володіла великою мудрістю. Філософський факультет Парижа, захоплюючись мудрістю святої, проголосив її своєю покровителькою. В цілому, західні країни шанують святу Катерину як покровительку освіти і наук. Однак свята Катерина знехтувала мирську мудрість, віддавши перевагу мудрості Божій. Вона побажала стати не просто премудрою, але Богомудрою.

У розлогій історії її життя і мучеництва, написаної святим Симеоном Метафрастом (PG Т. 116, ст. 275 – 302), ми знаходимо безліч подробиць сповідництва і подвигу святої. Святий Симон слідує звичною схемою опису подвигу мучеників.

1. Заклик гонителів відректися від християнської віри і принести жертви ідолам.

2. Поява мучениці перед імператором і осуд язичницької віри. Свята Катерина показує своє знайомство з вченням мудрих язичників, щоб довести, що ідолопоклонство засноване на незнанні і омані. Єдиним і істинним Богом є той, хто став людиною, помер хресною смертю і дарував людям істинне спасіння.

3. Здивування Максиміліана. Свята стояла і свідчила  перед імператором. Визнання її шляхетного походження і різнобічного освіти, які вона, однак, вважає нікчемними і безглуздими перед своєю любов’ю до безсмертного Нареченого Христа.

4. Нездатність імператора продовжувати діалог і відповідати на мудрі слова святої. Страх перед її доказами і аргументами змушує імператора закликати самих прославлених язичницьких риторів (ораторів), наймайстерніших з нечестивих, як мовиться в тропарі, присвяченому святій, які змогли б спростувати її твердження, довести хиткість її аргументів і переконати її прийняти язичницьку віру.

5. Запрошення прославлених риторів до розмови. За наказом імператора приходять п’ятдесят риторів (в інших мартиролог сказано про сто п’ятдесят), еліта імперського суспільства. Імператор перед цією особливою зустріччю розповідає риторам про освіченість Катерини, закликаючи їх ретельно підготуватися до розмови з нею. Головний ритор самовдоволено не визнає той факт, що жінка, якою б мудрою, обдарованою і проникливою вона не була, може опанувати риторичним мистецтвом.

6. Ангел Господній підбадьорює Катерину перед зустріччю з імператорськими посланцями. Він святий, відкриває, ій, що її мудрість доповнить премудрість Божа, і тому їй вдасться переконати риторів, змусити їх повірити в істинного Бога і удостоїтися мученицького вінця. Потім і сама вона буде відправлена на муки.

Справляє велике враження те, що в роки язичництва нечестиві імператори, наділені величезною владою, що не мали ні найменших понять про демократію і права людини, будучи нещадними диктаторами і кровожерливими тиранами, допускали висловлювання про погляди і вірування, відмінні від їх власних. Мартирології розповідають про численних язичниках, що знаходяться в омані і незнання, які, вперше почувши про нові вчення, кинулися на пошуки істини, щоб відокремити правду від брехні, і стали християнами.

7. Аргументи ритора:

1) Язичницькі боги великі і значні. Про це говорить Гомер у своєму епосі і Орфей в Теогонії.

2) Жоден древній поет не визнає в розп’ятому Бога і мудреця.

Відповідь святої Катерини:

1) Вона виявляє помилку в міркуваннях ритора. Свята Катерина використовує відсутні елементи його знання, щоб вразити слухачів. Ритор приховує істину. Він використовує лише малу її частина, яку, проте, видає за цілісну істину. Свята погоджується зі словами ритора про те, що стародавні поети говорять про богів, але каже, що вони згадують і інше. Використовуючи приклад тих же поетів, Гомера і Орфея, Катерина розповідає про численні недоліки цих богів (брехня, хитрість, обман), отже, якою же дурістю повинні володіти ті, хто їм поклоняється?

2) Другий аргумент святої Катерини – складність, з якою людина пізнає правдивого Бога і Творця, що є недосяжним, незбагненним, невимовним, безмежним. Однак при цьому свята наводить свідчення Сивіли, промовляючої про тілесне втілення Христа і його нескінченної турботи про людей. Потім свята згадує і уривок з Аполлона, який, сам того не бажаючи, говорить про Христа. Користуючись можливістю, Катерина коротко викладає основи християнської віри, розповідаючи про Створення світу, гріхопадіння людини і про план Божественного Промислу з спасіння людини через втілення, вчення, Розп’яття, Воскресіння, Вознесіння, зішестя Святого Духа і апостольську проповідь по всьому всесвіту, направляючу людей до спасіння .

Завершивши свою промову, Катерина закликала ритора увірувати в Єдиного і Істинного Бога, Якого визнавали і стародавні поети. «І Божественне Провидіння влаштувало так, відкривши частину своїх істин через древніх мудреців, що нечестивці не знаходили більш виправдання своєї заглибленості в морок ідолопоклонства».

Вражений ритор втратив дар мови. Тоді імператор закликав інших риторів, щоб вони змогли спростувати слова святої. Однак і вони не змогли нічого відповісти, бачачи кращого ритора переможеним. Свята Катерина силою Святого Духа змогла змусити замовкнути наймайстерніших ідолопоклонників.

Послідував обвинувальний вирок імператора. 17 листопада цих риторів кинули у вогонь. Так вони прийняли хрещення кров’ю і мучеництвом. Увечері того ж дня християни зібрали їх мощі, що залишилися повністю неушкодженими і нетлінними, і поховали їх.

Настала черга і святої Катерини прийняти мучеництво. Імператор намагався різними обіцянками і лестощами переконати святу відректися від Христа. Але зрозумівши, що «всеславна Наречена» залишається твердою у своїй вірі, імператор відправив її на страшні муки. Безперервні удари батогом зробили її дівоче тіло невпізнанним. Потім свята була кинута в темницю на дванадцять днів. У в’язниці її відвідала Августа Фаустина і знатний воєначальник Порфіріон (Порфирій) з двомастами воїнами. Всі вони увірували і прийняли мучеництво разом зі святою Катериною.

Щоб залякати святу, був побудований особливий механізм з декількох коліс, при русі яких прив’язана до них свята повинна була померти болісною смертю. Але по втручанню святого Ангела великомучениця звільнилася від пут, а колеса покотилися і умертвили безліч нечестивців.

Потім імператор засудив святу до відсікання голови. На місці страти свята попросила воїнів дати їй час помолитися. Потім вона схилила голову і попросила воїнів виконати наказ імператора. Великомучениця Катерина була страчена в 307 році н.е. З її рани замість крові потекло молоко. Її чесне пречисте тіло було перенесено Ангелами на вершину Синайських гір. За переказами, тут воно протягом століть залишалося непохованим. Між VIII і IX ст. місцезнаходження її мощів було відкрито у сні черницям монастиря, після чого мощі були знайдені і поміщені на престолі Кафоликона Синайського монастиря, присвяченого Преображення Господнього. З тих пір цей храм носить ім’я святої Катерини, «мешканки Синаю», заступниці монастиря.

Катерина зуміла досягти трьох найпрекрасніших речей: стати премудрою, зберегти чистоту і, прийнявши смерть від меча, зробитися мученицею.

Молитвами святої великомучениці Катерини, Христе Боже, помилуй нас. Амінь.

Олександрос Христодулу, богослов.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»