СВЯТИЙ АПОСТОЛ ПАВЛО В ХАЛКІДІКИ

Нам мало відомо про історію поширення християнства в Халкідіки. У книзі Діянь Апостолів сказано, що Апостол Павло пройшов через гори Херсонеса, прямуючи з Амфиполя через Егнатія в Фесалоніки і, ймовірно, переночував в Аполлонії Мігдонійської. Однак будь-які історичні свідчення про його діяльність в іншій частині Халкідіки відсутні, незважаючи на той факт, що в ті часи, окрім Аполлонії і сусіднього міста Каліндрії, в Херсонесі існували ще, принаймні, два значних міста: Аканфа і знаменита Касандра.

Однак жива народна традиція Халкідіки наполегливо розповідає про події, пов’язані з перебуванням і діяльністю Апостола Павла. Уривки подібних оповідань були записані по всьому Херсонесу, і вони складаються в захоплюючу історію.

Апостол Павло прийшов у Ерісосс (таку назву в ті часи носив Аканфа), щоб проповідувати слово Боже. Жителі міста, грішники, переслідували Апостола і хотіли його вбити. Рятуючись від переслідувачів, Апостол сховався в стаді волів у східній частині міста. Однак і тут його виявили, але в останній момент Господь почув молитви Павла. У землі відкрилася прірву, в якій Павло зміг сховатися і відправитися в Касандру.

Жителі Ерісосса приписують те, що трапилося ладіавітам, хоча останні переселилися в Ерісосс лише в 1700 році, залишивши своє рідне село Ладіаву, що знаходиться на південному сході від сучасної Кумиці.

Ця точку зору підтверджується наступним свідченням: ховаючись в ущелині, Павло повернувся до своїх переслідувачів і прокляв їх, сказавши, щоб вони не могли більше вживати в їжу м’ясо корів. І донині ладіавіти не можуть їсти яловичину.

Вхід у розколину відкрився і існує зараз, крім того, він доступний для відвідування і носить назву «Джерело святого Апостола Павла». Він розташовується в нартексі однойменній каплиці, поблизу колишнього подвір’я монастиря Кутлумуш на південному сході Ерісосса. В XI столітті це джерело був місцем паломництва, а відповідний переказ став відомим вже в 1550 році, коли він був вперше записаний. Ймовірно, він був відомий і в XI столітті, оскільки тут, на місці, де било джерело, була побудована церква з винятковими мармуровими прикрасами. Фрагмент її характерного візантійського іконостасу з рельєфними зображеннями виконаний в малоазійському стилі і зберігається в колекції Вежі Просфору (Урануполі).

Місце виходу Апостола Павла в Касандрі також відоме як «Джерело Святого Павла», поруч з величною вежею – подвір’я афонського монастиря святого Павла на території сучасного села Неа Фоке. «Джерело» міста Ерісосс являє собою стародавню криту галерею, призначену для буріння в пошуках води, вирубану в м’якій вапняковій скелі. У свою чергу, «Джерело святого Павла» в Касандре, найвірогідніше, є висіченим у скелі македонською гробницею з довгим, незграбним коридором і низькою стелею. В одному з кутів цього коридору побудований резервуар для збору води з джерела. Внутрішня кімната гробниці була перетворена на каплицю і прикрашена розписами. Однак через високу вологість ці розписи були втрачені. Збереглися лише деякі з них, розташовані по кутах кімнати. Але датувати їх не вдалося. Стародавня кропильниця підтримувала зруйнований святий престол. Коли я вперше увійшов в цю кімнату-каплицю, то виявив розкиданий тут одяг, залишки обрядів, що тут відбувалися: очищення і «молитов» про зцілення – поширених стародавніх практик, характерних для святих джерел і святих дерев.

У нас немає даних про те, коли на «Джерелі» Касандри почалося шанування Апостола Павла. Однак я дотримуюся думки, що це сталося до XVI століття.

У розповіді про шляхи Апостола Павла з Касандри з’являються нові подробиці: святий Павло продовжує шлях верхи на коні і озброєний мечем. Кінь одним стрибком переносить його з Касандри в Ситонію. Він виявляється на скелях поблизу поселень Ай-Яніс і Никити, щоб проїхати по вражаючій давній дорозі, що веде (до 1954 року) в поселення Тороні. Оскільки Павло був голодний і не мав з собою ніякої їжі, він своїм мечем відсік від скелі шматок гранітного каменю, що нагадує головку сиру, тільки що витягнутого з форми. Ця місцевість відома під топонімом (вже майже забутим в наші дні) «Усічений камінь», а скелю з неприродним сколком жителі села Никити називають «Сир святого Павла».

Коли Павло покинув селище Никити і просунувся в бік Акти Ковіу, тріск сороки налякав коня, що піддало святого великій небезпеці. З тих самих часів і до цього дня в цій місцевості сороки не показуються. Трохи далі, біля Калогрії, стежка проходила по гладкому гранітному камінню, і кінь Павла почав ковзати. Сліди від цього ковзання залишилися на каменях. Щоб подолати ці труднощі, Павло за допомогою меча накреслив на каменях лінії, паралельні дорозі. Ці лінії є і в місцевості, званої «Спатьес» (гр. «Удари меча»). Потім виснажений кінь приліг відпочити, але Павло не дозволив йому цього і змусив його піднятися. Кінь за допомогою Павла встала, спираючись на передню праву ногу. Щоб переконатися в цьому, ви можете поглянути на слід лежачого коня і відбитки ніг Павла і коня, що залишилися на гранітній стежці.

У продовження шляху Павло відчув спрагу і вдарив мечем об камінь. До цього дня з цього каменю б’є багате джерело, що втамувало спрагу Апостола. Парапет джерела був побудований в 1713 році, згідно зробленої на ньому написи, яка згодом була вкрадена безвідповідальними шукачами скарбів. Поруч із джерелом знаходиться каплиця Святого Павла, зведена в 1903 році на місці більш давньої каплиці. Тут же знаходиться ранньохристиянська споруда, ймовірно храм, що свідчить про те, що Апостол Павло шанується тут з давніх часів.

Спускаючись далі від джерела Святого Павла, ми приходимо в місцевість Елья, де в 1971 році були виявлені залишки ранньохристиянської базиліки. У документах 1300 року про цю базиліку говориться як про «церкву великих Апостолів Петра і Павла». Ця церква, ймовірно, була зруйнована в кінці VI століття. Які ж ще таємниці зберігає її історія?

Такі основні перекази, пов’язані з перебуванням Апостола Павла в Халкідіки. Про Апостола склали багато народних оповідань, що змушує нас прийти до висновку, що Апостол діяв і в Халкідіки. Звичайно, трактування відмітин на каменях як слідів ковзання і відбитків ніг звична і для інших місцевостей, як Греції, так і інших країн. Тим не менш, зв’язок стількох поселень Халкідіки з Апостолом Павлом не може залишитися непоміченим. Не будемо забувати, що за часів Апостола Павла місто Касандра (нинішня Неа Потідея) була одним з найзначніших міст Македонії і однією з ранній єпископій – «єпископії Касандра». Касандра перебувала в одному дні шляху від міста Фесалоніки, була з’єднана з ним так званою «царською» дорогою і пізніше – каботажним сполученням.

Відсутність будь-яких посилань на перебування Апостола Павла в Касандрі та інших містах Халкидіки (за винятком Аполлонії) в книзі Діянь Апостолів не спростовує достовірності народних переказів, оскільки відомі й інші райони, де проповідував Апостол Павло, про яких немає відповідних відомостей в Діяннях Апостолів.

Йоаким Папагелос, археолог

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»