СЛОВО ПРО ДВАНАДЦЯТЬ АПОСТОЛІВ

Брати і отці, ось гілки святої, безсмертної виноградної лози, що являє собою початок життя – самого Христа. «Я є виноградна лоза, – говорить Він, – а ви – гілки». Ось справжні друзі (якими вони, за словами Господа, можуть стати) Бога Слова і Спасителя нашого Христа. «Ви – друзі мої, якщо робите те, що Я вам велю. Я більше не називаю вас рабами, бо раб не відає, що робить його Пан. Однак Я назвав вас друзями, адже все, що Я почув від Отця, Я відкрив і вам».

Такими були Апостоли, проповідники істини. «Я є абсолютна істина, так як Отець послав Мене принести прощення тим, хто полонений гріхом, подарувати світло тим, хто сліпий, перебуваючи в сутінках своїх пристрастей і немочей. Таким чином, і Я посилаю вас зцілювати всяку недугу та усяку хворобу, і все, що ви почули від Мене в особливих місцях молитви. «Проповідуйте на дахах», щоб кожен мав можливість почути і дізнатися. Ось – ловці людей.

«Ідіть за Мною, і я зроблю вас ловцями людей», іншими словами, здатними ловити людей мережами євангельського слова і захоплювати їх в Царство Боже. Ось спасителі світу, одночасно чужі матеріалізму і гріховного життя цього світу. Вони не від світу цього, сказав Він, як і Я, але «збережи їх, Отець, об’єднаними між собою в ім’я Моє».

Ось покірні вівці, що несуть на собі печатку всеблагого пастиря Христа. «Я (Христос) посилаю вас як овець до кровожерливих вовків». Щоб залишити позаду всі вихваляння, що дають свідчення Бога, сьогодні до нас повернулися брати по благодаті Христа і Спасителя нашого. Коли повернетеся, говорить Христос до жінок-мироносиць після Свого Воскресіння, скажіть «братам моїм» – Апостолам – гаваням спасіння, баштам благодаті, розумовим небесам, солодким хмарам, що несуть дощ, благовестітелям світу, швидким коням Божественної благодаті, стовпам Церкви, проповідникам Святої Трійці, музичним інструментам, лірі Духа і трубі спасіння, ключники Царства Божого, одностайно повчають і наставляючи нас, щоб ми віддалилися від усякого гріха, тримаючи перед собою, як щит, чесноти.

І перш за все, вони одноголосно проповідують спасительне таїнство по Божественному задуму – втілення Христа і нестворене і єдиносущне таїнство Святої Трійці, потім вони одностайно вчать нас всього, пов’язаного з порятунком. Тому і я вважав вірним сьогодні не говорити від себе, але сказати про те, чому вони богонатхненно вчать, щоб нагадати вам мало з усього того, що радив перший святий брат Господній Яків. «Яка користь, брати мої, – запитує Яків, – якщо хтось стверджує, що має віру, не маючи при цьому благих справ? Чи може віра, існуюча в теорії і не виражається в справах, його врятувати? Хтось може сказати: у тебе є теоретична віра, а в мене є благі справи, але немає віри. Доведи мені свою віру своїми вчинками, і я покажу свою віру у вчинках. Ти віруєш у те, що Бог один. І це правильно. Але навіть демони вірують в існування Бога і тремтять перед Його справедливістю і силою. Чи хочеш ти, нерозумний чоловік, дізнатися, що теоретична віра без добрих справ мертва і не зможе врятувати тебе? Згадай, що праотець наш Авраам був виправданий за своїм благих справ, так як підняв на жертовник свого сина Ісака. Бачиш, як віра зміцнилася допомогою справ?». Людина спасається благими справами, але не вірою як такою.

«Зосередьте  весь свій розум у благорозумності, – говорить святий Петро, – Покладіть ваші надії цілком, без всякого сумніву на Божественну благодать спасіння, яка дарується вам одкровенням Ісуса Христа в його друге пришестя. Будьте, як слухняні діти, забувши свої минулі прагнення, які керували вами, коли ви не знали Христа, живіть згідно слову святого Бога, який закликав вас на шлях святості, щоб і ви стали святі у всіх своїх проявах, як сказано у Святому Письмі. Робіться святим на все своє життя, бо і Я, Отець ваш, святий. І якщо ви називаєте Бога своїм Отцем, який неупереджено судить кожного по його справах, поводьтеся зі страхом Божим під час вашого перебування на землі (яка є лише тимчасовою нашою вітчизною). Усвідомлюйте, що не тлінними – срібними і золотими монетами – ви врятуєтеся від марного гріховного і матеріалістичного життя і спілкування, успадкованих від батьків, але чесною Кров’ю Христа, яка була принесена в жертву, як кров агнця непорочного і чистого від всякого морального пороку. Тому, «відкинувши всяку злобу і всяке підступність, і лицемірство, і заздрість, та всякі обмови, як новонароджені немовлята, жадайте щирого духовного молока Божественної благодаті, щоб ним вирости вам на спасіння, якщо ви спробували, що добрий Господь». І той, хто постраждав тілесно – був розп’ятий разом з Христом, – припинив грішити і не бажає більше доживати залишок своєї матеріальної земного життя в гріху, але згідно з волею Господа. Адже багато часу життя було проведено в розпусті. «Бо коли Бог ангелів згрішили, не помилував, а в кайданах пекельного мороку, і передав зберігати на суд, і Він не помилував першого світу, і міста Содом і Гоморру, засудивши на знищення, перетворив на попіл, показавши приклад для майбутніх безбожників», тоді і ви можете бути впевнені в тому, що настане той день, коли Господь прийде судити світ. І Він з’явиться несподівано, як злодій посеред ночі, і небеса з шумом прийдуть, небесні тіла розпалившись зруйнуються , а земля та діла на ній згорять. Якщо так все це зруйнується, то якими мусите бути в святому житті та в побожності ви, що чекаєте й прагнете скорого приходу Божого?».

«Діти мої, – говорить Іоан Богослов, – настав останній час. І як ви чули з вчення Апостолів про те, що прийде антихрист, а тепер з’явилось багато антихристів, з цього ми пізнаємо з того, що це останнім часом ». І ми «сповіщаємо вам, що Бог є світло і немає в Ньому ніякої темряви (нерозуміння, недосконалості і гріха). Якщо ми говоримо, що маємо спільність із Ним, а ходимо в темряві, то неправду говоримо й не чинимо. Якщо ж ходимо в світлі (тобто живемо за словом Євангелія), як Сам Він у світлі, то маємо спільність один з одним, і кров Ісуса Христа, Його Сина, очищує нас від усякого гріха». «Діти, залишайтеся в Нім, щоб, як з’явиться Він, щоб ми мали відвагу та не були засоромлені Ним під час Його». Про це говорить і Юда Яковів: «Ангелів, що не зберегли своєї гідності, але кинули житло, зберіг у вічних кайданах під темрявою на суд великого дня. Як Содом і Гоморра та міста, чинили перелюб та ходили за іншим тілом, піддалися страти вогнем вічним».

Апостол Павло вчить: «Та не панує гріх у смертному вашому тілі, щоб вам слухатись його пожадливостей (плотських і матеріальних); і не віддавайте членів своїх гріхові за знаряддя неправди (щоб в результаті він здолав вас і панував над вами), але віддайте себе Богові, як ожилих із мертвих (що мають нову святе життя). Бувші рабами гріха, від серця послухались того роду науки, якому ви себе. Звільнившись від гріха, стали рабами праведності».

Чи знаєте ви, брати мої, ліру з дванадцятьма струнами, що грає з Божественним натхненням про те, яким жахливим є гріх? Будемо ж, браття, намагатися спастися. Будьмо уважні до завітів Священного Писання і спасительного вчення Апостолів, не розуміючи перекручено слова Святого Духа. Адже з цієї причини я сьогодні говорив не від себе, але словами Святого Духа і Апостолів, щоб слова ці були вірні і точні. І зараз пом’янемо святого Петра, щоб він підтвердив сказане і помолився богонатхненно за всіх вас, кажучи: «Бог всякого блага, який закликав вас через Ісуса Христа для вічної Своїй славі, та направить, та підтримає, зміцнить і наставить. Йому належить слава і сила на віки віків. Амінь.

Святого Неофіта Затворника Катехізис 17.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»