УНІКАЛЬНИЙ НАГРУДНИЙ ХРЕСТ

Восені 1922 року я виїхав був з Канади в Польщу в церковних справах. Це, між іншим, дало мені нагоду також деякий час побувати у Львові, де я відвідав багато українських просвітних установ та інституцій, а також деякі українські торговельні підприємства. Між тим одного разу я зайшов (вже не пригадую, в якій саме справі) до одного українського ювеліра, якого імені, на жаль, уже не пригадую. У нього я побачив нагрудного хреста, який своєю формою й символікою, та ще й українським написом, сильно мене зацікавив. Це, фактично, був оригінальний зразок хреста, зроблений з якогось дешевого й тонкого, але досить твердого метала, і ще навіть не був належно вишлюфований, ні політурований.

Я запитав ювеліра, що це за хрест, і почув, що він зробив його, як зразка, на замовлення якогось емігранта з Великої України. Чоловік цей приніс йому рисунок цього хреста, щоб ювелір зробив з нього оказового примірника, а також устійнити, скільки коштувало б вироблення якоїсь більшої скількости таких хрестів. Ювілер дальше пояснив, що певні частини лицевого боку хреста, а саме,ті місця, що позначені дрібними крапками на ньому, мала покрити синя емаль, решта ж хреста мала бути золочена. Отже хрест мав бути викінчений в українських, жовто-блакитних кольорах! Виявилося, однак, що з технічних причин у Польщі цієї роботи не можливо було виконати (головно йшлося про емаль), і треба б було вислати хрести до викінчення аж у Німеччину. Але на шляху до цього стояли якісь поважні перешкоди, правдоподібно найбільш таки фінансові, і на тому справа з виробом цього хреста застрягла.

Я запитав ювеліра, чи йому цей зразок хреста ще потрібний та чи він міг би мені його продати. Відповідь була: що хрест йому більше не потрібний та що я можу взяти собі його за п’ять тисяч польських золотих. У такий спосіб я набув цього, на мою думку, одинокого на ввесь світ того роду нагрудного хреста. У Канаді я дав його викінчити: місця, що мали бути покриті емалею, я був дав посріблити, а решту хреста позолотити — отже хрест у двох кольорах. Світлини обидвох боків цього хреста додаються до цієї статті (в дійсному розмірі). Також до­дається зміст напису.

Хрест цей відразу звертає на себе увагу багатьма його символічними ознаками, спільно пов’язаними в одну цілість. Тут є Тризуб — символ Української Державності; старовинної форми Хрест з похилими кінцями попереччя, створений з промінів сонця (на подобу цього хреста пізніше був створений так зв. хрест Симона Петлюри); трираменний хрест з терновим вінком на перехресті; корабельна керма (стерно), — корабель — це символ Церкви; Архистратиг Михаїл (у долішньому кінці лицевого боку) — герб Наддніпрянщини, і т. і.

Найцікавішою, а одночасно й загадковою прикметою цього хреста — це його дата: 1919 рік, подана в долішньому кінці відворотного боку хреста. Очевидно, що автор цього хреста мав на увазі відзначити ним якусь важливу подію в житті чи історії українського народу — подію, що має спільний зміст: і національний і релігійно-церковний, і що вона відбулася 1919 року.

На мою думку, ця подія — це ніщо інше, як проголошення Українським Урядом Автокефалії Української Православної Церкви, що сталося 1-го січня 1919 року. Бо наскільки мені відомо, в тому році не було ніякої іншої такої важливої події національного та церковно-релігійного значення, яка заслуговувала б на відзначення її таким хрестом, — крім проголошення згаданої Автокефалії.

Чи цей здогад правдивий, про це міг би сказати хіба тільки автор чи автори цього хреста, чи взагалі хтось такий, що займався цією справою. Якщо є де такі особи, що могли б вияснити цю справу, — було б дуже побажаним, що б вони це зробили.

С. В. Савчук

Друкується по виданню: С.В. Савчук. Унікальний нагрудний хрест // Новий літопис: Вінніпег – 1963. – №4 – ст.72