ПРОПОВІДЬ НА СВЯТО ТРЬОХ СВЯТИТЕЛИВ

«Я є світло світові» говорить Господь (Ін.8:12). Як сонце освічує нашу землю в день, а місяць вночі, так Тихе Світло Святої Слави освітило святих апостолів. Господь назвав їх світлом світу (Мф.5.14), заповідав: «Нехай світло ваше світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла і прославляли Отця вашого Небесного» (Мф.5:16).

Добрі діла, чисте і праведне життя є світлом, світле життя перед Богом. Але Господь говорить, що без Нього ми нічого не можемо чинити. Діла світла, ходження по заповідях Божих не можливі без допомоги благодаті Божої.

Благодать Божу ми отримуємо в Таїнствах Святої Церкви, через учительство і керівництво її священноначальства. Пастир Церкви направляє тих ким опікується до Вічного життя не тільки словом, але й прикладом свого життя. Святий апостол Павло вчить: «Будь зразком для вірних у слові, в житті, в любові, в дусі, у вірі, в чистоті» (1Тим.4:12). Тільки за таким пастирем підуть ті кого він пасе, почувши його голос. Хто сам живе добродійно, той і без слів добре вчить паству.

До преподобного Антонія Великого приходили три старці. Двоє з них розпитували його про спасіння душі, а третій завжди мовчав. Одного разу преподобний Антоній запитав його: «Ти довго ходиш до мене, чому ні про що мене не запитуєш?». І цей відповів: «Для мене отче, вистачає дивитися на тебе».

Яким би сильним не було слово повчання, яким би прекрасним не був добрий приклад, але діяльна користь буде тоді коли все це поєднати. Тому і говорить Господь: «Хто виконає і навчить, той великим назветься в Царстві Небесному» (Мф.5:19).

Багато пастирів і вчителів Церкви були такими великими перед Богом  своїм святим життям і вчительством, що після свого відходу продовжують повчати своїх церковних дітей своїми повчаннями, залишеними в записах, а добрий приклад їх життя до цього часу не гасне в церковній пам’яті, але яскраво світить і буде світити перед людьми на славу нашого Отця Небесного.

Сьогодні ми вшановуємо і прославляємо трьох великих святителів Василія Великого, Григорія Богослова, Іоана Золотоустого. Здобуваючи Божу благодать подвигом, постом, молитвою, безперестанною увагою до себе, Богомисленням, мудрим повчанням слова Божого, вони перемогли силу гріха, очистившись від всякої нечистоти тілесної духовної і стали чистою Божою пшеницею, чистим Божим золотом.

Який Божественний світ, яку свободу духа вони мали! Яка полум’яна любов до Бога і ближніх. Це і про них сказав Господь: «Ви світло світу, бо до цього часу світять яскраво світові три великих світила Церкви». За їх святе життя Господь вивищив їх і поставив, їх як світильників на підсвічнику, щоб ті що входять бачили світло (Лк.11:33), а їх переповненні благодаті слова і повчання просвітили всю вселену, зробивши святителів подібними до Апостолів.

У святителях Христових Василію Великому, Григорієві Богослову та Іоанові Золотоустому ми маємо великий приклад послуху і відданості Богові, благодатних помічників і молитвеників перед Богом.

Прославмо богоносних Отців, трьох світлосяйних світильників, що ясніші від сонячного проміння, осяяних світо навчальною Тройцею і трьохсонячною єдністю предивно з’єднаних» (світилен свята).

свящ. Іван Голуб, викладач ЛПБА УПЦ КП.