КІЛЬКА МАЛОВІДОМИХ МОЛИТОВ ПРО ПОВЕРНЕННЯ ХРИСТИЯНСЬКИХ СВЯТИНЬ, ЩО БУЛИ ВІДІБРАНІ ЯЗИЧНИКАМИ

В богослужбовій літературі Візантії XIV – XVI ст.ст. час від часу зустрічається кілька цікавих молитов і прохань під час Святої Літургії, які можливо охарактеризувати як «Молитви про повернення відібраних язичниками святинь». Швидше за все, ці молитви народилися в часі ісламської навали на Візантійську імперію, коли на окупованих мусульманами територіях християнські храми перероблялися на мечеті або на цивільні споруди. Враховуючи той факт, що до цієї пори питання повернення храмів Київського Православ’я, які знаходяться в полоні Московського Патріархату, у Білорусі та Україні залишається актуальним, ми спробували відновити і перекласти на українську мову кілька древніх молитов.

Перша молитва до Господа Бога, найімовірніше має свої витоки в Візантійському православному чині освячення храму. Про це свідчать уривки з молитви архієрея на освячення храму. Проте вони явно виправлені відповідно місця і потреби.

Друга молитва, до святого мученика Іоана Воїна, який вважався в Константинополі, де спочивали його мощі, захисником і утішителем всіх скривджених і скорботних від загибелі.

Цікавим видається той факт, що в Київській Православній Церкві святий мученик Іоан Воїн мав особливе шанування саме як великий помічник у скорботі. У Київському Софійському соборі знаходиться чудотворна ікона з молитвою та кондаком цьому святому.

прот. Сергій Горбик

Молитва Господу Богу про вертання святині, що язичниками відібрана

Боже вічний, завжди існуючий, що все від небуття до буття привів, що живе в світлі неприступному, престолом маючи небеса, сходинках же землю. Мойсеєві наказ давши і завіт написаний, веселий дух премудрості в народ вклавши. Удостоївши їх до створення свідоцтва скінії, біля ж її служіння здійснять належним чином і приписом. Також і Соломону широту і велич серця подавши, і через це древній храм поставивши. Святим же і хвальне апостолом – Духа служіння і благодать оновлення скінії, яким святі Твої Церкви і жертовники Твої, Господи, по всій землі поставивши, щоб приносилися Тобі святі і безкровні жертви.

Сьогодні на коліна впавши, з стогоном і жалем в серцях і душах наших звертаємося до Тебе: Боже вічний, Владика і Творець всього, подивися тепер милостивим Твоїм поглядом на нас, грішних і немічних рабів Твоїх, що на голій землі і під відкритим небом ці молитви тебе приносять з риданнями, бо знаємо – за гріхи і малу віру нашу, язва язичницька на нашу землю прийшла і житло Твоє осквернила, православних християн полонила і ображає. Але страждання приймаючи у вірі православної твердо і непохитно тримаємося, як віддані слуги Твої і тільки на Тебе, Владику і Бога нашого, уповаємо.

Владика, Господь Бог наш, надіє всіх кінців землі, почуй нас, грішних, що моляться Тобі. Пішли Твого прославленого, всемогутніми, Пресвятого Духа і змусь утікати ворогів наших, знову дай нам освятити храм, і за жертовник цей. Щоб наповнився він світлом вічним, знову був у житло Твоє. Відродити його як обитель слави Твоєї.

Бо Ти є Бог сильний і милосердний, і на постраждалих за Тебе святих мучеників спочиваєш, і Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитви святому Іоану Воїну про вертання святині, що язичниками забрана

Молитва на іконі Київського Софійського Собору

О великий захисник і угодник Христові Іоан Воїн! Помилуй раба твого, який в бідах і скорботі перебуває, і у всякому нападі злим, і збережи від усякого зла, захисти від кривдників. Бо тобі дана така благодать від Бога.

Кондак з ікони Київського Софійського Собору

О великий і всемилостивий мученик Іоан, дивний і страшний, Небесного Царя воїн! Прийми моління від слуги твого і від правдивої біди, від оманливої людини, від злої крадіжки і майбутньої муки визволи мене, істинно співаючого Тобі: Алилуя!

Молитва Константинопольського Патріархату до святого Іоана Воїна

Юліаном, царем нечестивим, винищувати християн посланий був ти, святий Іоан Воїн, однак одним майном власним допомагав, інших же, переконував бігти від катів невірних, звільняв, і сильні страждання і ув’язнення в темниці від ката прийняв. Після смерті негідного царя, будучи звільнений з темниці, ти у великій чесноти залишок життя до скону свого провів, чистотою, молитвою і постом прикрашався, жебракам багату милостиню подаючи, немічних відвідуючи і скорботних втішаючи. Тому, у всяких скорботах наших допомогу і у всіх, бідах наших утішителем маємо тебе, святий Іоан Воїн. Припадаючи до тебе, молимо тебе, будь мук наших лікарем і в терпінні душевному спасителем, бо від Бога ти отримав владу корисне для спасіння усім подавати, доброї  пам’яті святі Іоан Воїн, мандрівників годувальник, бранців визволитель, немічних лікар, сиротам допомога! Подивися ж на нас, хто шанує святу та радісну пам’ять твою, молись за нас перед Господом, щоб бути нам спадкоємцями Царства Його. Почуй і не відкинь нас, і поспішай на допомогу нам, святий воїн Іоан, злочинців і викрадачів розкриваючи, та викрадене, явно чи таємно ними вилучене, тим, хто вірно моляться тобі повертай, і поверненням майна в радість людей приводячи. Адже образа і несправедливість важкі для кожної людини. Тому почув нас святий Іоан Воїн, допоможи повернути нам забрані язичниками храми наші, щоб, знову освятивши їх, ми в храмах наших до Господа, що прославив тебе, пісні хвали та подяки приносили, дякуючи Йому за милість в усі віки. Амінь.