РЕКОНСТРУКЦІЯ ДРЕВНЬОГО МОЛЕБНОГО СПІВУ ДО СВЯТОГО АПОСТОЛА І ЄВАНГЕЛІСТА ІОАНА БОГОСЛОВА

Серед поза літургійних богослужінь молебень займає окреме місце. Це служіння подяки або прохання, направлене до Ісуса Христа, Богоматері або конкретного святого (святих) може чинитися як у храмі, так і поза їм на прохання віруючих. Незважаючи на встановлену від давнини структуру молебну, він дає велике поле для молитовної та богослужбової творчості: канони, акафісти, окремі прохання і молитви – все це об’єднується богословами і церковними поетами в єдину красиву молитву, яка чудово передає настрій і надії православних віруючих.

Практично відразу після хрещення Київської Русі і виникнення Київської православної митрополії, молебні входять в молитовне життя наших предків. Вже в рукописах XI-XII століття ми зустрічаємо численні переклади канонів і акафістів на український і білоруський ізводи церковнослов’янської мови, навіть складені молебні.

Вільна текстова форма молебню дозволяла підбирати найбільш відповідні для кожного моменту (або потреби) псалом, складати обрані псалми (нові псалми з віршів класичної Псалтиря), а також навіть писати нові канони й акафісти, об’єднати їх в потрібному порядку. Все це робило молитовну творчість Київського Православ’я різноманітною, відповідною молитовному настроям віруючих.

На жаль, з кінця XVII – початку ХVII століття, після підпорядкування Київської православної митрополії Московському Патріархату, починається занепад літургійної і молитовної творчості на Білоруських та Українських землях, уніфікація богослужіння під затверджені в Російській Імперії зразки.

Слід зазначити, що вже до другої половини XIX століття, жорстка політика уніфікації зробила формалізованим богослужіння самої Російської Православної Церкви і викликало потребу у відродженні старовинних чинів Київського Православ’я – Церкви-Матері Московського Патріархату.

Пропонований вашій увазі молебень – відновлений чин Київського Православ’я, який застосовувався на Білоруських та Українських землях до половини ХVII століття. Його часткова реконструкція була проведена відомим російським літургістом – святителем Афанасієм (Сахаровим), який фактично відновив обраний псалом, обробив ряд особливих прохань і особливостей різних варіантів стародавнього молебню. Але робота російського вченого не зацікавила РПЦ МП і практично залишилася тільки в рукописах. На наш погляд, це результат саме того, що він брав за зразок саме Київське Православ’я під час його незалежного від РПЦ існування.

Ми спробували узгодити рукопис святителя Афанасія (Сахарова) з древніми зразками і використовували саме стародавні тексти для перекладу на українську мову.

Праця виконана в рамках міжнародного проекту «Київське Православ’я», по благословенню Високопреосвященного Антонія, митрополита Хмельницького і Кам’янець-Подільського (УПЦ КП)

прот. Сергій Горбик.

МОЛЕБЕНЬ ДО СВЯТОГО АПОСТОЛА І ЄВАНГЕЛІСТА ІОАНА БОГОСЛОВА

Диякон: Благослови, владико.

Священик: Благословенний Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарб добра і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас (3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Трійця, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, завітай і зціли немочі наші імені Твого ради.

Господи, помилуй (3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні, і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Господи, помилуй (12).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Прийдіть, поклонімося Цареві нашому Богу.

Прийдіть, поклонімося Христові, Цареві нашому Богу.

Прийдіть, поклонімося і припадемо до самого Господа Ісуса Христа, Царя і Бога нашого.

Псалом 132

Як то добре і як то гарно, коли брати живуть у згоді! Як миро на голові, що сходить на бороду, на бороду Ааронову, що сходить на краї одежі його. Як роса єрмонська, що спадає на гори Сионські. Бо там посилає Господь благословення і життя навіки.

Велика єктенія

Диякон: В мирі Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: За мир з висот і спасіння душ наших Господові помолімось.

Диякон: За мир усього світу, добрий стан святих Божих церков і з’єднання всіх Господові помолімось.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: За Святійшого отця нашого (ім’я), Патріарха Київського і всієї Руси-України, і владику нашого преосвященнійшого єпископа (ім’я правлячого єпископа), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господові помолімось.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Щоб очиститися нам від гріхів і беззаконній наших, що висушують у нас любов до Бога і ближніх, помножити любов цю та укоренить у серцях наших, Господові помолімось.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Щоб Господь посіяв у нас і, благодаттю Святого Духа, вкоренив заповідь Свого Нового Завіту: любити один одного, та не себе думати, але о славі Божої та благодаті для ближнього завжди ревнувати, Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Щоб Господь силою Своєю викоренив у нас ненависть, заздрість, злобу та усі інші страсті, що любов поміж братами руйнують, і правдиву любов посіяв, Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Щоб Господь теплу любов до Бога і до близьких наших у нас благодаттю Пресвятого Свого Духа розпалював і нею усі страсті душ і тіл наших з коренем спалив, Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Щоб Господь викоренив у нас гординю самолюбця, а доброчесність любові до братів силою Пресвятого Духа вкоренив, Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Щоб Господь навчив не любити нам світу цього і усього у цім світі, але правдивою любов’ю Бога і славу Його, і користь та спасіння ближніх полюбити, і приготовлену на Небі благодать завжди бачити та шукати їх усією душею, Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Щоб Господь навчив нас не тільки друзів та братів наших, але і ворогів правдиво любити, о спасінні душ ненависть до нас маючих молитися, Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Щоб Господь дав нам завжди свою гріховність розуміти та свої гріхи завжди бачити, себе перед Богом та перед усіма смиряти, брата ніколи не осуджувати, але як самого себе його любити, Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Щоб Господь навчив нас наслідувати древніх християн у палаючій любові до Бога та братів, і добрими спадкоємцями та наступниками їх бути, не тільки образом, але і благою справою, Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Щоб Господь заховав нас у православної вірі непохитними, у мирі та єдності любові живучими, і у всьому благочесті поспіх маючими, ми завжди заховалися і від усіх згубних для души страстей неушкодженими збереглися, Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Щоб Господь розорив і викорінив єретичні, відступницькі та язичницькі зборища, і зруйнував повстання їх супроти Церкви Його святої, і скоро сокрушив сатану під ноги вірних Своїх, Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Щоб Господь погамував усі бунти і розколи, неспокої та роздори церковні, і відступників від православної віри навернув до пізнання істини, а вірних утвердив та укріпив у Святої Православної вірі і зберігав непорушними в ній, Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Щоб Він відвідав, утихомирив, укріпив і досконало примирив Церкву Свою святу, зберігаючи її неушкодженою і непохитною від усіх злих обставин, Господові помолімося.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Пресвяту, Пречисту, Преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і Приснодіву Марію, з усіма святими пом’янувши, самі себе і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.

Хор: Тобі, Господи.

Священик: Бо Тобі належить всяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Бог — Господь, глас 4

Бог — Господь, і явився нам; благословен, хто йде в ім’я Господнє.

Вірш: Прославляйте Господа, бо Він добрий, бо милість Його віків.

Вірш: Вони навколо обступили мене, але я ім’ям Господнім переможу їх.

Вірш: Я не вмру, а житиму, і розказуватиму про діла Господні.

Вірш: Камінь, яким знехтували будівничі, став головним на розі; від Господа це сталося, і дивне воно в очах наших.

Тропар, глас 4

Ти союзом любові апостолів Твоїх зв’язав, Христос, і нас, вірних слуг Твоїх, до Себе тим міцно прив’язав, творити заповіді Твої і один одного любити правдиво навчи, молитвами Богородиці, Єдиний Чоловіколюбця.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.

Тропар Святому Апостолу Іоану Богослову, глас 2

Апостоле, Христом Богом улюблений, поспіши визволити людей, що не можуть виправдатися. Бо молитви твої приймає Той, Хто прийняв тебе, як ти припадав був на груди Йому. Молися Йому, Богослове, щоб розвіяв хмару ворожу, що налягає на нас, і подав нам спокій і віків милість.

І нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Тропар, глас 4

Ти союзом любові апостолів Твоїх зв’язав, Христос, і нас, вірних слуг Твоїх, до Себе тим міцно прив’язав, творити заповіді Твої і один одного любити правдиво навчи, молитвами Богородиці, Єдиний Чоловіколюбця.

Псалом обраний

ВозлюблюТебе, Господи, кріпосте моя (17:2). Готове серце моє, Боже; готове серце моє (56:8). жадає Тебе душа моя (62:2). рипала душа моя до Тебе, і правиця Твоя підтримує мене (62:9). Знемагають серце моє і тіло моє за Тобою, Боже серця мого і доле моя, Боже, навіки (72:26). Ти випробував серце моє, відвідав мене вночі. Ти випробував мене і не зна­йшов у мені неправди (16:3). Серце чисте створи в мені, Боже (50:12). Невідоме й таємне мудрості Твоєї явив Ти мені (50:8). Запалало серце моє в мені і в думках моїх розгорівся вогонь (38:4). Голос грому Твого котився по небу, і блискавки Твої освітили всю піднебесну, земля захиталася й тряслася (76:19). Сповіщайте в народах про славу Його, між усіма поколіннями про чудеса Його (95:3). Слухайте це, всі народи. Почуйте всі, хто живе на світі (48:2). По всій землі розійшлося віщування їх, і в кінці вселенної слова їх. (18:5). Довгим життям обдарую його і дам йому спасіння Моє (90:16).

Канон Святого Апостола і Євангеліста Іоанна з рукопису XVII століття.

Починаємо співати канон Святому Апостолу і Євангелісту Іоану з Мінеї, глас 2.

Після 3 пісні

Катавасія

Моли Бога за нас, святий апостол і євангеліст Іоан Богослов, бо ми старанно до тебе прибігаємо, скорому помічнику і молитвенику за души наші.

Сугуба єктенія

Диякон: Помилуй нас, Боже, по великій милості Твоїй, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: За Святійшого отця нашого (ім’я), Патріарха Київського і всієї Руси-України, і владику нашого преосвященнійшого єпископа (ім’я правлячого єпископа), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господові помолімось.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Ще молимось за Богом бережений народ наш, за правління і за все військо.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Ще молимось за милість, життя, мир, здоров’я, спасіння, Боже завітання, прощення і добру поміч для рабів Божих (ім’я) і за відпущення гріхів їх.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Ще молимось за тут присутніх людей, що очікують від Тебе великої і багатої милості, за тих, що творять нам милостиню, і за всіх православних християн.

Люди: Господи, помилуй (3).

Священик: Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Тропар Святому Апостолу Іоану Богослову, глас 2

Апостоле, Христом Богом улюблений, поспіши визволити людей, що не можуть виправдатися. Бо молитви твої приймає Той, Хто прийняв тебе, як ти припадав був на груди Йому. Молися Йому, Богослове, щоб розвіяв хмару ворожу, що налягає на нас, і подав нам спокій і вічну милість.

Після 6 пісні :

Катавасія

Моли Бога за нас, святий апостол і євангеліст Іоан Богослов, бо ми старанно до тебе прибігаємо, скорому помічнику і молитвенику за души наші.

Сугуба єктенія

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Люди:: Господи, помилуй.

Диякон: Господи Боже наш, милостиво, як благий, подивися на висохлу в любові землю нашого серця, терням ненависті, самолюбства і незчисленних беззаконь люто заклякла, і краплю благодаті Пресвятого Твого Духа випустивши, багате полій її, нехай буде плодоносна і подасть від палаючої до Тебе любові корінь всіх чеснот, страх Твій, і об порятунку ближнього не ліниве піклування, всіх же пристрастей і різноманітного лукавства і лицемірства викорінення, старанно, як усіх благ Творець, молимо Тебе, скоро вислухай і помилуй.

Люди:: Господи, помилуй.

Диякон: Заповідь Твою любити один одного подавши Твоїм учням, Владико, віднови її благодаттю Пресвятого Твого Духа дієво в душах і в серцях наших, та ніколи про свою тільки користь, але завжди об добрим догоджанні Тобі і про спасіння і користь ближніх наших піклування творити завжди, молимося тобі, Благодійник Милостивий, скоро вислухай і помилуй.

Люди:: Господи, помилуй.

Диякон: Першу і більшу заповідь, любити Тебе, Бога і Творця нашого, від всієї душі, від всієї думки і фортеці нашої, і другу, подібну їй, – любити ближніх наших, як самих себе дарував нам, Владико, Сам навчи нас справою це виконувати, щоб від Тебе, Спаса нашого, при турботі про спасіння ближніх наших, обітовані Твої блага отримаємо, як до Владики і Спаса нашого, старанно припадаємо, молимося, скоро вислухай нас і помилуй.

Диякон: Та досконалі в любові до Тебе, Боже наш, будемо, до ближніх нелицемірну любов мати навчи нас благодаттю Твого Духа, бо, Владико, той, що думає до Тебе любов мати, а брата ж свого ненавидить – брехун є і у темряві ходить. Тим же, Милостивий, любов’ю до Тебе і до братії розпали  душі і серця наші, молимось Тобі, як милостивий, скоро вислухай і, як щедрий, помилуй.

Люди:: Господи, помилуй.

Священик: Бо Ти Милостивий і Чоловіколюбний Бог єси, і Тобі славу відаємо Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Кондак Святого Апостола і Євангеліста Іоана Богослова, глас 2

Хто може доповісти про величність твою, дівствениче, бо ти твориш чудеса й подаєш зцілення, і молишся за душі наші, як Богослов і друг Христовий.

Після 6 пісні та катавасії

Мала єктенія

Диякон: Ще і ще в мирі Господу помолімся.

Люди: Господи, помилуй.

Диякон:  Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Люди: Господи, помилуй.

Диякон: Пресвяту, Пречисту, Преблагословенну, Славну Владичицю нашу Богородицю й Приснодіву Марію зо всіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богу віддамо.

Люди:  Тобі, Господи.

Священик: Бо Ти єси Цар спокою і Спас душ наших, і Тобі славу відаємо Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Кондак, глас 5

Полум’ям любові до Тебе розпали серця наші, Христе Боже, їм запалені, серцем, думкою же і душею, і всією силою нашою полюбимо Тебе, і ближніх наших як себе, і Твої заповіді зберігаючи, славимо Тебе, всіх благ Подателя.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Мир всім.

Диякон: Премудрість, будьмо уважні.

Прокимен, глас 7

Полюблю Тебе, Господи, сило моя, Господь моя скеля й твердиня моя

Вірш: Мій Бог моя скеля, сховаюсь я в ній

Диякон: Господові помолімося.

Хор: Господи, помилуй.

Священик: Бо Ти святий єси, Боже наш, і в святих спочиваєш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Прокимен Апостолам, глас 4

По цілій землі пішов відголос їхній, і до краю вселеної їхні слова.

Вірш: Небо звіщає про Божу славу, а про чин Його рук розказує небозвід

«Всяке дихання», глас 4

Всяке дихання нехай хвалить Господа.

Вірш: Хвалите Бога у святинях Його.

Вірш: Хвалите Його у тверді сили Його.

Євангелія

Диякон: І щоб сподобилися ми слухання святого Євангелія, Господа Бога молім.

Хор: Господи, помилуй (3).

Диякон: Премудрість, прості, вислухаймо святого Євангелія.

Священик: Мир всім.

Хор: І духові твоєму.

Священик: Від Іоана святого Євангелія читання.

Хор: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик читає Євангеліє від Іоана (13: 34-35; 15: 12-14):

Брати, Заповідь нову даю вам: щоб ви любили один одного; як Я полюбив вас, так і ви любіть один одного. З того знатимуть усі, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою. Це є заповідь Моя, щоб ви любили один одного, як Я полюбив вас. 13 Немає більше від тієї любови, як хто душу свою покладе за друзів своїх. Ви – друзі Мої, якщо виконуєте те, що Я заповідаю вам.

Після читає Євангеліє Апостолу, Євангеліє від Іоана, (21:15-25)

Брати, коли ж вони обідали, Ісус каже Симону-Петрові: Симоне Іонин! Чи любиш ти Мене більше, ніж вони? Петро каже Йому: так, Господи! Ти знаєш, що я люблю Тебе. Ісус говорить йому: паси ягнят Моїх. Ще говорить йому вдруге: Симоне Іонин! Чи любиш ти Мене? Петро говорить Йому: так, Господи! Ти знаєш, що я люблю Тебе. Ісус говорить йому: паси вівці Мої. Говорить йому втретє: Симоне Іонин! Чи любиш ти Мене? Петро засмутився, що втретє спитав його: чи любиш ти Мене? І сказав Йому: Господи! Ти все знаєш: Ти знаєш, що я люблю Тебе. Ісус говорить йому: паси вівці Мої. Істинно, істинно кажу тобі: коли ти був молодий, то підперізувався сам і ходив, куди хотів; коли ж постарієш, то простягнеш руки твої й інший підпереже тебе і поведе, куди не хочеш. Це Він сказав, щоб зрозуміли, якою смертю Петро прославить Бога. І, сказавши це, говорить йому: йди за Мною. Петро ж, обернувшись, бачить, що йде за ним ученик, якого любив Ісус і який на вечері, припавши до грудей Його, сказав: Господи, хто видасть Тебе? Побачивши його, Петро говорить Ісусові: Господи, а він що? Ісус говорить йому: якщо Я хочу, щоб він залишився, доки прийду, що тобі до того? Ти йди за Мною. І рознеслося це слово поміж браттями, що ученик той не помре. Але Ісус не сказав йому, що не помре, але: якщо Я хочу, щоб він залишився, доки прийду, що тобі до того? Це той ученик, що свідчить про це і написав це; і знаємо, що правдиве свідчення його. Багато й іншого сотворив Ісус; але, коли б написати про те докладно, то, думаю, і сам світ не вмістив би написаних книг. Амінь.

Хор: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.

Молитвами Святих Апостолів, Милостивий, множество прогрішень наших.

І нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитвами Богородиці, Милостивий, очисти множество прогрішень наших.

Помилуй мене, Боже, з великої милості Твоєї, і багатством щедрот Твоїх очисти мене з беззаконня мого.

Не повіряй мене людському заступництву, Пресвята Владичице, але прийми моління раба Твого. Бо скруха огортає мене, терпіти я не в силі демонського стріляння. Покрова не маю і нікуди прибігти, окаянному; мене завжди перемагають, і розради не маю, окрім Тебе, Владичице світу, уповання і заступництво вірних, не погорди молінням моїм, корисним його вчини.

Диякон: Спаси, Боже, людей Твоїх, і благослови спадкоємство Твоє, навідайся до світу Твого ласкою Своєю і милосердям, підійми знамено християн православних і пошли нам Твоє багате милосердя, молитвами пречистої Владичиці нашої Богородиці і приснодіви Марії; силою чесного і животворящого Хреста; заступництвом чесних небесних сил безплотних; чесного і славного пророка, предтечі і хрестителя Йоана; Святого славного Всехвального Апостола і Євангеліста Іоана Богослова і  усіх святих славних і всехвальних Апостолів; святих отців наших і вселенських великих учителів і святителів Василя Великого, Григорія Богослова, Іоана Золотоустого, Атанасія і Кирила; святого отця нашого Миколая, архієпископа Мирлікійського, чудотворця; святих рівноапостольних Кирила і Методія, учителів слов’янських; святого благовірного і рівноапостольного великого князя Володимира; святих, славних і переможних мучеників; преподобних і богоносних отців наших Антонія і Феодосія Печерських та інших преподобних і богоносних отців наших; і святого (ім’я, якого є храм), і всіх святих, молимо Тебе, многомилостивий Господи, вислухай нас, грішних, що молимось Тобі, і помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй (12).

Священик: Благодаттю і щедротами і чоловіколюб’ям єдинородного Сина Твого, що з Ним благословенний єси, з пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Після 9 пісні:

Достойно є воістину величати блаженною Тебе, Богородицю* присноблаженну, і пренепорочну, і Матір Бога нашого. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила,* сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас (3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвятая Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, завітай і зціли немочі наші імені Твого ради.

Господи, помилуй (3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні, і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Тропар, глас 3

Ти союзом любові апостолів Твоїх зв’язав, Христос, і нас, вірних слуг Твоїх, до Себе тим міцно прив’язав, творити заповіді Твої і один одного любити правдиво навчи, молитвами Богородиці, Єдиний Чоловіколюбця.

Тропар Святому Апостолу Іоану Богослову, глас 2

Апостоле, Христом Богом улюблений, поспіши визволити людей, що не можуть виправдатися. Бо молитви твої приймає Той, Хто прийняв тебе, як ти припадав був на груди Йому. Молися Йому, Богослове, щоб розвіяв хмару ворожу, що налягає на нас, і подав нам спокій і вічну милість.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.

Кондак Святого Апостола і Євангеліста Іоана Богослова, глас 2

Хто може доповісти про величність твою, дівствениче, бо ти твориш чудеса й подаєш зцілення, і молишся за душі наші, як Богослов і друг Христовий.

І нині і повсякчас, і на віки віків. Амін.

Кондак, глас 5

Полум’ям любові до Тебе розпали серця наші, Христе Боже, їм запалені, серцем, думкою же і душею, і всією силою нашою полюбимо Тебе, і ближніх наших як себе, і Твої заповіді зберігаючи, славимо Тебе, всіх благ Подателя.

Ектенія

Диякон: Помилуй нас, Боже, по великій милості Твоїй, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Посій в нас Твою любов силою благодаті Пресвятого Твого Духа, осели її, Господь, та не тільки братію і друзів, але й ворогів наших по Твоєму Божественному велінню істинно любити і тих, що ненавидять нас любити будемо, і за спасіння їх щиро молиться, молимося Тобі, доброти Подателя і людинолюбства Безодня, скоро вислухай і як Благій помилуй.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Ще молимось Господеві Богу нашому, щоб вислухав голос моління нас, грішних, і помилував рабів Своїх (ім’я), і охоронив нас від усякої скорби, біди, гніву і нужди, і всякої болізні душевної і тілесної, і дарував нам здоров’я з довголіттям, промовмо всі: скоро вислухай і милостиво помилуй.

Люди: Господи, помилуй (3).

Диякон: Ще молимось, щоб зберегтися місту (селу) цьому і святому храму цьому (святій обителі цій), і всякому місту, селу і країні, від голоду, загибелі, землетрусу, потопу, граду, вогню, меча, нападу чужинців і міжусобної брані, і щоб Він був милостивий, добропривітний і добропомічний, Благий і Чоловіколюбний Бог наш, і відвернув увесь гнів Свій, що наступає на нас, і визволив нас від належного праведного Свого гніву, і помилував нас.

Люди: Господи, помилуй (12).

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог вислухав голос моління нас, грішних, і помилував нас.

Люди: Господи, помилуй (3).

Священик: Вислухай нас, Боже, Спасителю наш, уповання всіх кінців землі і тих, що на морі далеко, і, Милостивий, будь милостивим, Владико, до гріхів наших і помилуй нас. Бо милостивий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу відаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Диякон: Господу помолимося.

Люди: Господи, помилуй.

Священик (молитва): Господи Ісусе Христе Боже наш, що дав учням Твоїм заповідь нову любити один одного, прийми молитву цю на відпущення гріхів всіх нас, православних слуг Твоїх, і пересохлу в нас до Тебе і до братів любов Духом Твоїм Святим обнови і міцно її зміцни в серцях наших, щоб тую заповідь Твою виконуючі, не своєї користі на землі шукати будемо, але об Твоєї славі і об творенні добра і спасінні ближніх ревнувати будемо, щоб так в любові і мирі з усіма в столітті цім проживши, сподобимося, разом з праведниками Твоїми, – в небесних обителях славити Тебе, і Безначального Твого Отця, і Святого Духа у нескінченні віки віків.

Люди: Амінь.

Диякон: До Святого Апостола і Євангеліста Іоана Богослова помолимося.

Люди: Святі Апостол і Євангеліст Іоан Богослов, моли Бога за нас, грішних.

Священик: О Великий Апостол, Євангеліст всіма чутний, Богослов витончені, який бачив невимовні одкровення, дівствениче і улюблений учень Христові Іоан! Прийми нас грішних, що під твою сильну оборону прибігають . Випроси у Щедрого Чоловіколюбця Христа Бога нашого, Котрий перед очима твоїми Кров Свою за нас непотрібних слуг Своїх пролив, та не пом’яне беззаконь наших, але хай помилує нас і зробить з нами по милості Своїй: нехай дарує нам здоров’я душевне і тілесне, всяке благоденство і достаток, наставляючи нас звертати їх у славу Його, Творця, Спасителя і Бога нашого: по кончині ж тимчасового життя нашої, від немилосердних катувань на повітряних митарствах нехай визволить нас, і такого досягнемо, тобою скеруванні і захищені, Небесного Єрусалима, його ж славу ти в час одкровенні бачив правдиво, нині ж в ньому нескінченної радістю насолоджуєшся. О великий Іоан! Збережи вся міста та країни християнські від голоду, згуби, землі трясіння і потопу, вогню, меча, нашестя чужинців та міжусобної брані: збав нас від усякої біди і напасті і молитвами твоїми відверни від нас праведний гнів Божий, і Його милосердя нам випроси, та укупі з тобою сподобилися прославляти в невечірньому дні Пресвяте ім’я Отця і Сина і Святого Духа на віки віків.

Люди: Амінь.

Відпуст

Диякон: Премудрість.

Люди: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Священик: Слава Тобі, Христе Боже, надіє наша, слава Тобі.

Люди: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь. Господи, помилуй (З). Благослови.

Священик: Христос, істинний Бог наш, молитвами пречистої Своєї Матері, Святого Апостола і Євангеліста Іоана Богослова і всіх святих, помилує і спасе нас, як Благий і Чоловіколюбець.

Люди: Амінь.

Після відпусту вірні цілують ікону Святого Апостола і Євангеліста Іоана Богослова, а хор співає:

Величання

Величаємо тебе, Святий Апостол Христовий і Євангеліст Іоан Богослов, і шануємо страждання і труди твої, що ними потрудився ти у благовісті  Христовим.