СЛУЖБА СВЯТУ ХРЕЩЕННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСІ

НА ВЕЛИКОЇ ВЕЧІРНІЙ

На «Господа кличу:» стихири Хрещення Русі-України, глас 5.

Подібний: Радуйся, Животворчі Хрест:

Радуються Неба і земля, / ангели радіють, люди торжествують, / бо це Христос, Бог наш, / як наречену прикрашену і обрану, / Церкву Київську Себе обручив, / людей її на ниву безсмертя привів / і спасає від полону ворожого Хрещенням святим, / що подає мир душам нашим.

Радуйся, земля Русі Київської, / купелю Хрещення обновлена, / у ній же від гріху омилась єси, / темряву ідольську подолав, / і неправду юдеїв та агарянів відкинула єси, / православну віру в чистоті прийнявши, / і Христа, Сонце Праведне, / від Сходу втискала єси, / що подає мир дущам нашим.

Радуйся, земля Русі Київської, / від сходу до заходу, / ризами Хрещення світло зодягнута, / кров’ю мучеників обагрена, / сльозами преподобних вмита, / трудами святителів оброблена / і, як сад едемський, розквітла єси, / плідність багато Христу принесла єси, / що подає мир душам нашим.

Радуйся, Церква Київська, / непереможна сила благочестя, / їй перемогла єси всі напади ворога, / скарбниця святинь невичерпна, / вічне джерело терпіння, / милосердя рука безсрібників, / віри, надії і любові стовп огняний, / що піднімається до Христа, Сина Божого, / що подає мир душам нашим.

Вхід, прокимен дня і три читання.

До римлян, святого апостола Павла читання (зач. 91):

Брати, невже не знаєте, що всi ми, що хрестилися в Христа Iсуса, у смерть Його хрестилися? Отже, ми поховані з Hим хрещенням у смерть, щоб, як Христос воскрес iз мертвих славою Отця, так i ми в оновленому життi ходити почали. Бо якщо ми з’єднанi з Ним подобою смерти Його, то повиннi бути з’єднанi i подобою воскресіння, знаючи те, що давній наш чоловiк був розп’ятий з Hим, щоб знищене було тiло грiховне, щоб нам не бути вже рабами грiха; бо померлий звiльнився вiд грiха. Коли ж ми померли з Христом, то вiруємо, що й житимемо з Hим, знаючи, що Христос, воскреснувши з мертвих, вже не вмирає: смерть уже Hим не володіє. Бо що Вiн помер, то помер один раз для грiха, а що живе, то живе для Бога. Так i ви вважайте себе мертвими для грiха, живими ж для Бога у Христi Iсусi, Господi нашому.

Рим. 6:3-11

До Тита, святого апостола Павла читання (зач. 302):

Чадо Тите, благодать Божа з’явилась, спасенна для всiх людей, яка вчить нас, щоб ми, вiд­кинувши нечестя i мирськi похотi, цнотливо, праведно i побожно жили в нинiшньому вiцi, очiкуючи блаженного уповання i явлення слави великого Бога i Спасителя нашого Iсуса Христа, Який дав Себе за нас, щоб визволити нас вiд усякого беззаконня i очистити Собi людей обраних, ревних до добрих дiл. Коли ж з’явилися благодать i людинолюбство Спасителя нашого‚ Бога, Вiн спас нас не за дiла праведности, якi б ми вчини­ли, а з Своєї милости, через купiль вiдродження i оновлення Святим Духом, Якого щедро вилив на нас через Iсуса Христа Спасителя нашого, щоб, виправдавшись Його благодаттю, ми за упованням стали спадкоємцями вiчного життя.

Тит 2:11–14; 3:4–7

Послання до коринф’ян, святого апостола Павла читання (зач. 153-154)

I ви – тiло Христове, а нарiзно – члени. I одних Бог настановив у Церквi, по-перше, апостолами, по-друге, пророками, по-третє, вчителями; далi, iншим дав сили чудотворення, також дари зцiлення, заступництва, управлiння i рiзнi мови. Чи всi апостоли? Чи всi пророки? Чи всi вчителi? Чи всi чудотворцi? Чи всi мають дари зцiлення? Чи всi говорять рiзними мовами? Чи всi тлумачi? Дбайте про дари бiльшi, i я покажу вам шлях iще кращий. Якщо я говорю мовами людськими й ангельськими, а любови не маю, то я – мiдь, що дзвенить, або кiмвал, що бриньчить. Якщо маю дар пророцтва, i знаю всi таємницi, i маю всяке пiзнання i всю вiру, так що й гори можу переставляти, а любови не маю, – то я нiщо. I якщо роздам усе добро моє i вiддам тiло моє на спалення, а любови не маю, то нема менi з того нiякої користи. юбов довготерпить, милосердствує, любов не заздрить, любов не вихваляється, не пишається, не безчинствує, не шукає свого, не гнiвається, не замишляє зла, не радiє з неправди, а радіє iстинi; усе покриває, всьому йме вiру, всього сподiвається, все терпить. Любов нiколи не минає, хоч i пророцтва скiнчаться, i мови замовкнуть, i знання зникне. Коли я був дитиною, то як дитина говорив, як дитина мiркував, як дитина розумiв; а коли став мужем, тодi вiдкинув дитяче. Тепер ми бачимо нiби у тьмя­ному дзеркалі, тодi ж віч-на-віч; тепер я знаю частинно, а тодi пiзнаю, подiбно як i я пiзнаний. Нині ж перебувають цi три: вiра, надiя, любов; але бiльша з них любов.

1 Кор 12:27–13:8, 11-13

На літії стихири, глас 1

О дивне чудо! / Древо життя / над Київською Русю зростає / і всім спасіння подає, / радій Церква Київська, / новий дім Христовий, / рівноапостольних Володимира і Ольгу маючи молитовниками, / спільно, вірні, заспіваємо: / Радуйся, Хрест Животворний! / Тобою Господь / подає спасіння і велику милість.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу

О, дивне чудо! / Водою Хрещення / життя вічне дарується / і купель є початком спасіння, / радій Церква Київська, / нова донька Христова. / Заспіваймо, вірні, / маючи молитовниками святих землі нашої: / Радуйся, Хрест Животворний! / Тобою Господь / подає спасіння і велику милість.

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амін.

Богородичний, глас 8: О преславне чудо! / Небес і землі Цариця, / від святих родичів наших прославлена, / до тепер землю Русі Київської покриває / і іконами Своїми милостиво збагачує. / О, Володарка Державна! / Не зупиняй і в будучому, / для ствердження в Русі Київської православ’я / милості і чуда подавати до віку. Амін.

На архієрейської службі, або коли благословить настоятель, співаємо на стиховні стихири, глас 2.

Земля Русі Київської, / місто святе, / прикрашай дім твій, / і в їм Божественний великий сонм святих прослав.

Вірш: Господи, Господи нас, / як дивно Ім’я Твоє на всій землі.

Церква Київська, / красуйся і радій, / бо це діти твої, / біля Престолу Володаря / в славі стоять у радості.

Вірш: Через святих, що є на землі Його, / показав Господь усі бажання Свої.

Собор святих київських, / полк Божественний, / молитися до Господа / за земну Батьківщину вашу / і про тих, хто любовно шанує вас.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу

Новий Євфрафов, / земля обрана, / свята Русь Київська, / зберігай віру православну, / бо в ній твоє ствердження.

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амін.

Чини небесні, / Богородиця Діва, / співають з людьми земними, / славлячи безупинно / Різдво Твоє Пречисте.

Тропар, глас 8

Благословен єси, Христе Боже наш, / що землю Русі Київської Хрещенням просвітив, / а людям її подав Духа Святого, / і до спасіння привів, / Людинолюбця, слава Тобі.

НА УТРЕНІ

Після полієлея величання Пресвятої Трійці:

Величаємо Тебе, / Триіпостасний Владико, / що Православною вірою землю Київської Русі освітив / і великий сонм святих родичів наших / у їй прославив.

Сидальний Хрещення Київської Русі, глас 6:

Хто здатний гідну похвалу / вам принести, святі Кирила і Мефодій, / апостоли народів слов’янських і Богомудрі наставники, / що землю нашу Христовим вченням просвітили. / Благословенна мова, якою написані слова духовні / в спасіння отців наших, / з ними і ми нині спільно оспівуємо / Христа Життядавця

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Глас 6:

Рівноапостольні Володимир і Ольга, / приклад спасіння Русі Київської надаєте нам, / бо народилися духом у купелі Хрещення і пішли за Христом, / хрещення подаючи людям своїм і навчаючи відкинути спокусу ідолів, / навернувши думки на піклування про душу безсмертну, / тому сьогодні з ангелами радується дух ваш.

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амін.

Богородичний, глас 4: Як стіну непереможну і джерело чудес / отримали Тебе, слуги Твої, Богородиця Пречиста. / Тобою ж вороже ополчення перемагаємо. / Тому молимо Тебе: / Мир подай землі Русі Київській / і душам нашим велику милість.

Канон Хрещення Київської Русі, глас 2

Пісня 1

Ірмос: Як посуху пройшов Ізраїль / розділенням вод показавши Хрест, / входом – поховання, / виходом – чесне і Божественне Воскресіння, / переможну пісню хваління Спасителю співаючи.

Приспів: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Великого наставника і мудрого оповідача / потребує Церква для прикрашення свята, / ми ж, вбогі словом, що відповімо? / Але, закликавши благодать Духа Святого, / переможно прославимо Хрещення Київської Русі.

Прийшов Спаситель, благодать і правда, / і язичество зникло на землях Русі Київської. / Через це, на прославлення Спасителя, пісню перемоги співаємо: / Господи, слава Тобі.

Пісня 3

Ірмос: Розквітнула правдиво пустинна, як камінь, Господи, / неплідна Церква язичників, / через приход Твій, / у їй же ствердиться серце моє.

Приспів: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Була пуста і засохла земля наша, / бо спека ідольська спалила її, / але раптово забило джерело євангельське, / напоював усю землю Русі Київської, як казав пророк: / на землі потребуючої джерело води буде. / Їм же і нині живиться серце наше.

Як по землі роса, / так по всій Русі Київській віра розлилася, дощ благодатний її оросив / і дітей Батьківщини нашої, через купель Хрещення, у ризи нетління одягнув. / Від цього і нині спасіння приймаємо.

Сидальний, глас 5

Як похвалимо тебе, отче чесний. / найбільш славний серед земних владик, Володимир? / Як повірив єси? / Як твоє серце відкрилося? / Як увійшов у тебе страх Божий? / Як загорівся ти любов’ю до Христа? / Як вселився в тебе розум, що перебільшує всю мудрість земну, / бо полюбив Небаченого? / Не бачив єси Христа, не ходив єси за Ним, / як тоді учнем Його виявився? / Звідки повіяла на тебе благодать Духа Святого? / О, дивне чудо! / Інші царі і володарі, / бачили все, що буває від святих отців, / не увірували, але на мучення і страждання віддавали святих. / Ти ж, блаженний, без слів отців прийшов єси до Христа, / тільки благим і гострим розумом зрозумів, / що є Бог Єдиним Творцям, / і увійшов у святу купель Хрещення. / І коли іншім юродство дається, / то тобі сила Божа дана, / Хрест – зброя миру, непереможна перемога.  

Пісня 4

Ірмос: Почув, Господи, слово Твоє, і наповнився страхом, / зрозумів справи Твої, і здивувався, і заспівав: / Слава силі Твоїй, Господи.

Приспів: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Не в пустині, і не в невідомій землі, / почутий був голос Твій, Господи, але в Русі Київській, / у ній же Хрещенням невіра зникла, / і нині відомим і чутним є в усіх кінцях землі.

Нове ім’я прийняла Русь Київська через Хрещення, / ним же прописана в книзі життя, Святою зробилася земля твоя. / І по всій землі нині чуємо спів: / Слава силі Твоєї, Господи.

Пісня 5

Ірмос: Просвітлення в темряві лежачих, / спасіння тих, хто вже надію стратив, Христе, Спаситель мій, / до Тебе, вічному Царю світу, звертаюся з благанням моїм: / Просвіти мене сяйвом Твоїм, / бо, крім Тебе, іншого Бога не знаю.

Приспів: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Сонце, красуючись, до висоти піднімається / і, радіючи, землю зігріває, / бо піднялося для нас, у Хрещені Русі Київської, Праведне Сонце, Христос, / і всіх, хто вірить у Нього, спасає.

Нам, що були сліпі і Правдивого Світла не знали, / послав Господь світло заповітів Своїх, по слову пророка: / кажу не людям Моїм: люди Мої є, – / і те кажуть: Господь Бог наш є Ти, / іншого, крім Тебе, ми не знаємо.

Пісня 6

Ірмос: У бездонні гріхів перебуваючи, / до невимовного бездоння милосердя Твого закликаю: / Боже, з тління виведи мене.

Приспів: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Визволилася Київська Русь від риз ветхих, / скинула одяг тлінний, відкинула прах невір’я / і, увійшовши в святу купель, народилася від води і Духа. / Ми ж, у бездонні гріхів перебуваючи, / тільки через покаяння і милосердя Боже до Життя Вічного піднімаємось.

Коли в Христа хрестимось, / не від крові, не від бажання плоті, / але від Бога роджаємось Духам Святим у купелі святій, / а коли, через гріх помираємо, / знову покаянням милосердя Боже і життя отримуємо.

Кондак, глас 3

Сьогодні Русь Київська стоїть перед Богом / і плід святого Хрещення Йому приносить, / Ангели, радіючи, славословлять, / і всі святі з Богородицею, радуючись, співають: / Христос воцарився, Христос прославився. / Великий єси, Господи, і дивні справи Твої, / Боже наш, слава Тобі.

Ікос

У один час усі землі Русі Київської / прославили Христа, з Отцем і Святим Духом, / і почала тоді темрява ідольська відходити від нас / і зоря Православ’я з’явилася. / Від неї тьма бісівського служіння гине / і євангельське сонце освітляє землю нашу, / капища руйнуються, і храми піднімаються, / ідоли зникають, і святі ікони з’являються, / біси утікають, і Хрести міста освячують, / і пастирі словесних ягнят Христових / Безкровну Жертву приносять, / труба Апостолів і грім євангельські / всі міста чують, / і фіміам, що Богу приносимо, повітря освячує. / Монастирі на горах повстають, / і ченці прибувають, / люди храми наповнюють і, радіючи, співають: / Христос воцарився, Христос прославився. / Великий єси, Господи, і дивні справи Твої, / Боже наш, слава Тобі.

Пісня 7

Ірмос: Три юнака в печі, що були прообразом Святої Трійці, / Царя і Господа сповідали / і спокусу ідольську подолали, співаючи: / Благословен єси, Боже отців наших.

Приспів: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Благословен Господь Бог наш, / Він не допустив, щоб люди Його в темряві перебували, / але Сином Своїм всі народи спас, / Хрещенням обновляючи і Вічне Життя подаючи.

Уся земля Русі Київської хрестилася у ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, / і всі міста і землі славили Святу Трійцю, / юнаки і старі прославляли Бога, як казав пророк: / приймуть Мене від малого до великого.

Пісня 8

Ірмос: Ангелі безупинно оспівують, / люди завжди прославляють, / і все творіння / благословляє Господа.

Приспів: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Чує і безупинно благословляє Церкву Київську ангел Господні, / бо Він дивиться на людей Своїх і Сам спасе нас, / потерпів за нас плоттю, / зійшов у пекла і нас з Собою воскресив.

Вірні Богу, у Хрещенні в сина Його зодягнулися, / через це благословимо Христа, від ребер Його приймаючи джерело нетління, / від цього долучаємось до Життя Вічного.

Пісня 9

Ірмос: Радуйся, Всецариця, на землі народжених похвала, / що в останні дні Спасіння наше народила, / та от древньої клятви людські рід звільнила, / тому всі безупинно Тебе прославляємо.

Яку вдячність віддамо Богу? / Бо через Хрещення спокус гріховних позбавляємось, / і Покрову старанної Оборонці землі Української отримаємо. / Тому всі голосно Бога прославляємо.

Немає бога великого, крім Бога нашого. / Ти єси Єдиний, що здійснюває чуда, / своєю правицею, Ти від усіх бід нас визволяєш / і в володіння обране Царице Небесної землю Русі Київської віддаєш. / Тому всі голосно Богородицю прославляємо.

Світильний:

Сьогодні Світло велике від Христа засяяло, / просвічуючи души наші, / даруючи всім нам радість і весілля, / свято Хрещення Київської Русі.

На хвалите стихири, глас 6:

Похвальними голосами оспівуємо / Єрусалим дванадцяти апостолів, / Римська земля хвалить Петра і Павла, / Азія, Ефес і Патмос – Іоана Богослова, / Індія – Фому, Єгипет – Марка. / Усі країни, міста і люди / славлять своїх вчителів, / через яких повірили в Ісуса Христа, Сина Божого. / Земля ж Київської Русі благословляє святого апостола Андрія Первозванного прославляє. / Прославимо ж з ним і нашого просвітителя, / рівноапостольного Володимира, / Хрестителя Київської Русі.

Подібний великому Константину був єси, / рівноапостольний князь Володимир, / бо той царство греків і римлян Богу скорив, / ти ж землі Київської Русі хрестив, / той, з матір’ю своєю Оленою, / Хрест у Єрусалиме отримав, / у всім світі віру ствердив, / ти ж, з бабцею своєю Ольгою, / Хрест з Константинополя приніс, / знаком вічним у Київської Русі поставив, / і насадив віру в Єдиносущу Трійцю.

НА ЛІТУРГІЇ

Антифони свята Хрещення України – Русі

Антифон 1, глас 1

Вірш 1: Блаженні, кому прощено беззаконня / і чиї гріхи покрито.

Пс. 31:1

Приспів: Молитвами Богородиці, Спасе, спаси нас.

Вірш 2: Блаженні непорочні, / що ходять у законі Господнім.

Пс. 118:1

Приспів: Молитвами Богородиці, Спасе, спаси нас.

Вірш 3: Радуйтеся, праведні, у Господі; / праведним подобає похвала.

Пс. 32:1

Приспів: Молитвами Богородиці, Спасе, спаси нас.

Вірш 4: Веселіться в Господі і радуйтеся, / праведні, і торжествуйте всі, праві серцем.

Пс. 31:11

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амін.

Приспів: Молитвами Богородиці, Спасе, спаси нас.

Антифон 2, глас 2

Вірш 1: Блаженний народ, у якого Бог є Господом, / – люди, яких обрав Господь у насліддя Собі

Пс. 32:12

Приспів: Спаси нас, Сине Божий, що просвітив нас Хрещенням, співаємо Тобі: Алілуя.

Вірш 2: Проси у Мене, і дам Тобі народи у спадщину Твою / і краї землі у володіння Твоє.

Пс. 2:8

Приспів: Спаси нас, Сине Божий, що просвітив нас Хрещенням, співаємо Тобі: Алілуя.

Вірш 3: Спаси, Господи, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє: / паси їх і піднось їх повіки.

Пс. 27:9

Приспів: Спаси нас, Сине Божий, що просвітив нас Хрещенням, співаємо Тобі: Алілуя.

Вірш 4: Господь – Просвічення моє і Спаситель мій, / кого убоюся?

Приспів: Спаси нас, Сине Божий, що просвітив нас Хрещенням, співаємо Тобі: Алілуя.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амін.

Єдинородний Сину і Слово Боже. Безсмертний єси, / і зволив ради нашого спасіння / тіло прийняти від святої Богородиці і Вседіви Марії, / без зміни ставши людиною. / Ти ж розп’ятий був, Христе Боже, і смертю смерть подолав. / Ти єдиний у Святої Трійці / рівнославний з Отцем і Святим Духом, спаси нас.

Антифон 3, глас 8

Вірш 1: Голос Господній над водами, Бог слави загримів. Загримів Господь над водами великими.

Пс. 28:3

Тропар, глас 8: Благословен єси, Христе Боже наш, / що Київську Русь до спасіння привів. / Людинолюбця, слава Тобі.

Вірш 2: Дух Твій благий наставить мене на землю правди

Пс. 142:10

Тропар, глас 8: Благословен єси, Христе Боже наш, / що Київську Русь до спасіння привів. / Людинолюбця, слава Тобі.

Вірш 3: Воскресни, Боже, суди землю, / бо Ти успадкував усі народи

Пс. 81:8

Тропар, глас 8: Благословен єси, Христе Боже наш, / що Київську Русь до спасіння привів. / Людинолюбця, слава Тобі.

Вірш 4: Господь з неба дивиться і бачить усіх синів людських. 

Пс. 32:13

Тропар, глас 8: Благословен єси, Христе Боже наш, / що Київську Русь до спасіння привів. / Людинолюбця, слава Тобі.

Вхід

Вхідний вірш: Споглянь з небес, Боже, і подивись! Завітай у вино­градник цей. І охорони його, бо його насадила правиця Твоя.

Пс. 79:15-16

Приспів: Прийдіть, поклонимось і припадемо до Христа. Спаси нас, Сине Божий, що просвітив нас Хрещенням, співаємо Тобі: Алілуя.

Прокимен, глас 3: Господь – Просвічення моє і Спаситель мій, кого убоюся? (Пс. 26:1а)

Вірш: Господь – Захисник життя мого, кого устрашуся. (Пс. 26:1б)

Дії святих апостолів читання (зач. 32):

Брати, вiдпливши з Пафа, Павло та тi, що були з ним, прибули до Пергiї, у Памфiлiї. А Iоан, вiдлучившись вiд них, повернувся до Єрусалима. Вони ж, проходячи вiд Пергiї, прибули до Антиохiї пi­сидiйської i, увiйшовши в синагогу суботнього дня, сiли. Пiсля читання Закону i Пророкiв начальники синагоги послали сказати їм: «Мужi-браття! Якщо у вас є слово повчання до народу, говоріть». Павло, пiдвiвшись, дав знак рукою i сказав: «Мужi iзраїльтяни i ті‚ що бояться Бога, вислухайте! Бог народу цього обрав батьків наших i пiднiс цей народ пiд час перебування у землi єгипетськiй, i силою великою вивiв їх iз неї, i близько сорока рокiв годував їх у пустелi. I, знищивши сiм народiв у землi Ханаанськiй, роздiлив їм у спадщину їхню землю. I пiсля цього, близько чотирьохсот п’ятдесяти рокiв, давав їм суддiв до пророка Самуїла. Потiм просили вони царя, i Бог дав їм Саула, сина Кiсового, мужа з колiна Венiамінового. Так минуло рокiв сорок. Усунувши його, настановив їм царем Давида, про якого i сказав, засвiдчивши: «Знайшов Я мужа по серцю Моєму, Давида, сина Єссея, який здiйснить усi бажання Мої». З його роду Бог за обiтницею підніс Ісуса – Спасителя Iзраїлевi. Перед самим пришестям Його Iоан проповiдував хрещення всьому народовi iзраїльському.

Дії 13:13–24

Алілуя, глас 4: Скільки вас у Христа ні хрестилася, / в Христа ви всі зодягнулися. Алілуя.

Вірш: Вся земля нехай поклониться Тобі й співає Тобі. Нехай співає імені Твоєму, Всевишній! (Пс. 65:4)

Євангелія від Матфея, зач. 116:

Брати, одинадцять учеників пішли в Галилею, на гору, куди звелів їм Ісус. І, побачивши Його,поклонилися Йому, а деякі засумнівались. І, наблизившись, Ісус сказав їм: дана Мені всяка влада на небі і на землі. Отже, йдіть, навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все, що Я заповів вам; і ось Я з вами по всі дні, до кінця віку. Амінь.

Причасник: Благодать Божа з’явилась, спасенна для всіх людей. (Тит. 2:11)

Заамвонна молитва

Триіпостасний Боже, Отче Вседержителю, Син Єдинородний, Спаситель світу, і Дух Святий, що просвітлює і освячує народи! Ти і володаря Київської Русі, князя Володимира до світла правдивої віри привів, і тим усю країну нашу Хрещенням просвітив, і сонмам святих, як пресвітлими зірками, Церкву Київську прикрасив, та сяятиме всьому світу дарував! І нам, смиренним і негідним дітям їх, нині стоячим перед славою Твоєю і що подячний молитовний спів проносять у цей благодатний день Хрещення Київської Русі, велику милость подай, щоб славити, хвалити і вдячність приносити Тобі за всі благодіяння, що були в землі нашій від віку і до сьогодні. Поглянь на ниву Твою, Церкву Святу, і на Батьківщину нашу, що приносить Тобі, як гарний плід сяйва спасіння Слова Твого, лики святих. Бо вони послужили людям своїм вірою, надією і любов’ю, зразком слова і життя, що показує нам шлях до досконалості згідно заповітам Христовим: Будьте досконалими, як і Отець ваш Небесний є досконалим. Заховуючи цю святу спадщину їх, молимось Тобі, Життядавця: Спаси і помилуй нас, мир світу Твоєму подай і всьому створінню Твоєму, бо його, по гріхам нашим, тримають сини світу цього в полоні смерті. Бо знаємо, ще не бажаєш смерті грішників, але їх покаяння та повернення до вічного життя. Тому поглянь на нас, у гріхах перебуваючи, відверни гнів Твій, праведно спрямований на нас, даруй нам покаяння і Твоєю невимовною милосердністю помилуй нас. Прийми молитви і працю нашу, що прикладаємо ми на помноження любові серед усіх людей світу цього. Землю Київської Русі заховай від усіх бід, владу мудрою зроби, усім людям Твоїм даруй розраду і радість, Церкву Твою просвіти, і всіх людей Твоїх у Православ’ї і благочесті затверди молитвами Пречистої Твоєї Матері, силою Чесного і Животворчого Хреста і всіх святих, що в землі нашій просяяли, та в єдиній вірі і любові прославимо Тебе, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амін.

 

Першоджерело: Чинопоследования Праздника Крещения Руси. М., 1988.