ЧИН ОСВЯЧЕННЯ ДЗВІНИЦІ

У Православ’ї є три варіанти Дзвіниці: 1) Дзвіниця вбудована в храм. При цім варіанті Дзвіниця окремо не освячується, а освячується разом з храмом. У випадку, коли дзвіниця прибудована пізніше – здійсняємо чин відновлення храму та освячуємо тільки дзвони. Також дзвіниця, у якої присутні престол, освячується по чину освячення храму. 2) Дзвіниця будується з внутрішніми помешканнями для поза храмових потреб (трапезна, актова зала, жили приміщення). 3) Дзвіниця без приміщень. У Чині, який ми відновили, ми подаємо два останніх варіанти.

Але требо пам’ятувати, оскільки на будівлю Дзвіниці завжди ставиться хрест, то в любим випадку це є варіант храму (каплиці). Тому, Чин освячення Дзвіниці часом називали «малим храмовим освяченням». Чин освячення Дзвіниці може здійснювати ієрей з благословення правлячого архієрея. Перед освяченням, по традиції, відбувається Чин малого освячення води. Священик здійснюває чин в єпитрахилі та фелоні.

Перед новозбудованої Дзвіницею ставиться стіл, на яке кладеться хрест і Євангеліє

Священик: Благословен Бог наш завжди, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амін

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю Небесний, Утішителю, Духу істини, що всюди є і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (3 рази).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Трійце, помилуй нас, Господи, очисти гріхи наші, Владико, прости беззаконня наші, Святий, завітай і зціли немочі наші імені Твого ради.

Господи, помилуй (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, хай святиться ім’я Твоє; хай прийде Царство Твоє; хай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні й прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Бо Твоя держава і Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Господи, помилуй (12 разів).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Прийдіть, поклонімось Цареві нашому, Богу.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Христа, Царя і Бога нашого.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Самого Христа, Царя і Бога нашого.

Псалом 144

Величатиму Тебе, Боже мій, Царю мій, і благословлятиму ім’я Твоє повіки й повік віку. Кожного дня благословлятиму Тебе і хвалитиму ім’я Твоє повіки й повік віку. 3 Великий Господь і преславний, і немає меж величі Його. З роду в рід будуть прославляти діла Твої і сповіщати про могутність Твою, а я буду говорити про велич слави святині Твоєї і розповідати про чуда Твої. Скажуть про силу дивних діянь Твоїх, і я розповідатиму про велич Твою. Будуть проголошувати пам’ять великої благости Твоєї і правдою Твоєю будуть радуватися. Щедрий і милостивий Господь, довготерпеливий і многомилостивий. Благий Господь до всіх, і милість Його на всіх ділах Його. Нехай славлять Тебе, Господи, всі діла Твої, і святі Твої нехай благословляють Тебе. Нехай скажуть про славу Царства Твого і проповідують про силу Твою, щоб дізналися сини людські про могутність Твою і про славну велич Царства Твого. Царство Твоє – Царство всіх віків, і влада Твоя через усі роди. Вірний Господь у всіх словах Своїх і праведний у всіх ділах Своїх. Зміцнює Господь усіх, що падають, і піднімає тих, що впали. Очі всіх з надією на Тебе, Господи, дивляться, і Ти даєш їм поживу в час свій. Відкриваєш руку Твою і насичуєш усі творіння благами Твоїми. Праведний Господь у всіх путях Своїх і благий у всіх ділах Своїх. Господь близько до всіх, хто призиває Його, хто призиває Його праведно. Він сповняє бажання тих, що бояться Його, чує молитву їхню і спасає їх. Господь охороняє всіх, що люблять Його, а всіх нечестивців знищить. Хвалу Господню будуть виголошувати уста мої. І всі творіння нехай прославляють ім’я Його повік віку.

Псалом 60

Почуй, Боже, молитву мою, вислухай благання моє. Від краю землі взиваю до Тебе, бо ниє серце моє. Виведи мене на скелю, що для мене недосяжна. Бо Ти – Надія моя, Ти – Скеля моя, Ти – Захист мій від ворога. Дай мені, Боже, навіки оселитися в оселі Твоїй та знайти спокій під покровом крил Твоїх. Бо Ти, Боже, почув молитви мої і дав мені насліддя з тими, що бояться імені Твого. Дні до днів цареві приклади і роки його продовжи від роду до роду. Хай буде він вічно перед Богом; милість і істина нехай охороняють його. Я буду співати імені Твоєму повіки і сповнятиму обітниці мої кожного дня.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Алілуя. (3)

По закінченні псалма спиваємо тропар храму, «Слава, І нині:» кондак храму, якщо храм Господній або Богородичний. Коли ж храм святого, то після тропаря святому співають «Слава:» кондак храму, «І нині:» Богородичний недільний за гласом кондака.

Диякон: Господу помилимось.

Люди: Господи, помилуй.

(коли настоятель бажає, то додаємо наступні прохання)

Диякон: За мир з висот і спасіння душ наших Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: За мир всього світу, добрий стан святих божих церков і з’єднання всіх Господу помолимося.

Люди: Господі помилуй

Диякон: За святиню цю і тих, що з вірою, благоговінням і страхом божим входять до нього, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: За Святішого Патріарха нашого (ім’я), і за (високо)преосвященного митрополита (або: архієпископа, або: єпископа) нашого (ім’я), чесне пресвітерство, у Христі дияконства, за весь клір, братів і народ Божий, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: За Богом бережену Україну нашу, за владу, народ і все військо її, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: За місто це і за кожне місто, село, і країну і за тих, що вірою живуть в них, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: За добре поліття, за врожай плодів земних і часи мирні Господу помолимося

Люди: Господи помилуй

Диякон: За тих, що плавають, подорожують, за недужих, страждаючих, полонених і за спасіння їх Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: За освячення Дзвіниці цієї і в неї поставлених дзвонив цих, призначеної для безупинного прославлення Пресвятого імені Його, щоб Він побажав Своїм небесним благословенням благословить її, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: За тих, що спричинилися до будівництва Дзвіниці цієї (тут, якщо потрібна або архієрей благословить, називаються імена засновників і фундаторів), Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: Щоб усім, хто на цім будівництві Дзвіниці працював у всіх справах добрих скоро успіх падав, силою, дією і благодаттю Пресвятого Духа, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: Щоб визволитися нам від усякої скорбути, гніву, й нужди, Господу помолімося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Люди: Господи помилуй

Диякон: Пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і приснодіву Марію, з усіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.

Люди: Тобі, Господи.

Увага: Коли освячення Дзвіниці відбувається відразу після Святої Літургії, то додаткові  Апостол і Євангелія на освячення читаються в часі літургії, коли чин освячення відбувається окремо:

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Мир усім.

Люди: І духові твоєму.

Диякон: Премудрість.

Прокимен, глас 4: Дому Твоєму належить святість, Господи, на довгі дні.

(Пс. 92:5)

Вірш: Господь воцарився, у красу зодягнувся. Зодягнувся Господь у силу і опоясався.

(Пс. 92:1)

Диякон: Премудрість.

Диякон (або читець): Посланняя до євреїв святого апостола Павла читання (зач. 307):

Диякон: Будьмо уважні.

Читець: Браття святi, учасники в небесному покликаннi, зрозумiйте Посланця i Первосвященика сповiдання нашого, Iсуса Христа, вiрного Тому, Хто поставив Його, як i Мойсей, у всьому домi Його. Бо Вiн достойний тим бiльшої слави перед Мойсеєм, чим бiльшу честь має в порiвняннi з домом той, хто збудував його, бо всякий дiм будується ким-небудь; а Той, Хто збудував усе, є Бог.

(Єв. 3:1-4)

Священик: Мир тобі.

Читець: І духові твоєму.

Диякон: Премудрість.

Читець:

Алилуя, глас 1: Основи його на горах святих, любить Господь врата Сиону більше за поселення Якова.

(Пс. 86:2)

Вірш: Преславне говорять про тебе, місто Боже

(Пс. 86:3)

Люди: Алилуя, алилуя, алилуя.

Священик: Премудрість. Станьмо побожно, вислухаймо Святе Євангеліє. Мир усім.

Люди: І духові твоєму.

Диякон: Від Матфея Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

Священик: Будьмо уважні.

Євангелія (зач. 67): Коли Ісус прийшов у землі Кесарії Филипової, то спитав учеників Своїх: за кого люди вважають Мене, Сина Людського? Вони відповіли: oдні – за Іоана Хрестителя, другі – за Іллю, інші – за Єремію або за одного з пророків. Він говорить їм: а ви за кого Мене вважаєте? Симон же Петро,відповідаючи, сказав: Ти є Христос, Син Бога Живого. Тоді Ісус сказав йому у відповідь: блажен ти,Симоне, сину Іонин, бо не плоть і не кров відкрили тобі це, а Отець Мій, Який на небесах; і Я кажу тобі: ти Петро, тобто «камінь», і на цьому камені Я збудую Церкву Мою, і врата пекла не здолають її.

(Мт. 16:13-18)

Люди: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

Диякон: Господу помолимось.

Люди: Господи, помилуй.

Священик (молитва): Господи Боже наш, Вседержителю, Боже отців наших. Ти через вибрану свою посудину – апостола Павла мовив, що кожне творіння Твоє добре, і ніщо не є негідне, коли словом Твоїм божественним і молитвами освячується; смиренно молимося до Тебе: споглянь нині, милостивий, на моління наше і на дзвіницю оцю, яку раби Твої на славу пресвятого імені Твого спорудили, і милостиво своїм небесним благословенням і через молитву нас, недостойних рабів і служителів Твоїх, благослови † і освяти †, і вчини, щоб була вона достойною для служіння і прослави Твоєї, а тим, хто її спорудив, подай відпущення гріхів благодаттю своєю і причасниками Царства Твого вчини. Ти бо єси Бог милості і щедрот, і людинолюбства,  і Тобі славу возсилаємо Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Коли в Дзвіниці є приміщення, то додаємо наступну молитву:

Священик: Господи Боже наш, побажавши увійти до дому Закхея, спасіння йому і всьому дому його принісши. Ти і зараз добротою Пресвятого Твого Духа благослови, очисти будинок Дзвіниці цієї і приміщення ці, і затверди на сильному камені, щоб їх, по божественному Твоєму великому наказу, ні вітер, ні вода, ні вогонь, ні щось інше, що покликане руйнувати і пошкодити, безсилі були проти будівель цих та тих, що бажають використовувати їх, дзвін, молитви і хваління невпинно Тобі підносити і Твою могутність прославляти. Подай тим, що будуть використовувати приміщення Дзвінці цієї, охорону від всього злого і атак ворога, на шляху правди Твоєї затверди. Бо Ти є спаситель і відвідувач душ і тіл наших, і Тобі славу відаємо з Безначальним Твоїм Отцем, і Пресвятим, і Благим, і Животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Священик окроплює дзвіницю навхрест, промовляючи:

Священик: Освячується дзвіниця оця на славу Господню, окропленням цієї свяченої води: в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Стихира, глас 6

Благослови Господи Дзвіницю цю благословенням Твоїм святим, і воїнством ангельським захисти її, почуй всі добрі благання й молитви слуг Твоїх, що як кадило Тобі приносяться, багатомилостивий Господи, слава Тобі.

Увага: Коли в Дзвіниці є келії ченців (монастирський житлові корпус), то тоді додаємо молитви на освячення монастиря та відбувається помазання житлових приміщень святим єлеєм, як це указано в чині освячення нового монастиря.

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За Богом бережену Україну нашу, за весь народ, владу і військо її, щоб ми тихе і мирне життя прожили в усякому благочесті й чистоті.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За Святішого Патріарха нашого (ім’я), і за (високо)преосвященного митрополита (або: архієпископа, або: єпископа) нашого (ім’я), чесне пресвітерство, у Христі дияконства, за весь клір і народ Божий, Господу помолимося.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За благочестивих засновниках і фундаторів Дзвіниці цьєї, про їх здоров’я, спокій та відпущення гріхів їх, Господу помолимося.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Щоб приставив Він до дзвіниці цієї святого Ангела – Хоронителя, захисника від усіх видимих і невидимих ворогів видимих і невидимих, Господу помолимося.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Пресвяту, Пречисту, Преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і Приснодіву Марію, з усіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.

Люди: Тобі, Господи.

Священик (тихо): Почуй нас, Боже, Спасителю наш, надіє людей на всіх кінцях землі і в морі далекому, милостивий будь до нас грішних, і помилуй нас.

(голосно): Бо Ти є Бог милостивий і чоловіколюбний, і Тобі славу відаємо Отцю і Сину і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Священик: Премудрість.

Люди: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, тебе величаємо.

Священик: Слава Тобі, Христе Боже, уповання наше, слава Тобі.

Люди: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь. Господи, помилуй (3) . Благослови.

Звичайні відпуск дня.