ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ ЗАКЛАДКИ НОВОЇ ДЗВІНИЦІ

На місці, яке вибране для будівництва, ставиться стіл, на яке кладеться хрест і Євангеліє. При повному врочистому чині відбувається Чин малого освячення води. Священик здійснюває чин в єпитрахилі та фелоні.

Священик: Благословен Бог наш завжди, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амін

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю Небесний, Утішителю, Духу істини, що всюди є і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (3 рази).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Трійце, помилуй нас, Господи, очисти гріхи наші, Владико, прости беззаконня наші, Святий, завітай і зціли немочі наші імені Твого ради.

Господи, помилуй (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, хай святиться ім’я Твоє; хай прийде Царство Твоє; хай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні й прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Бо Твоя держава і Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Господи, помилуй (12 разів).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Прийдіть, поклонімось Цареві нашому, Богу.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Христа, Царя і Бога нашого.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Самого Христа, Царя і Бога нашого.

Псалом 69

Боже, на поміч мені прийди, Господи, поспіши допомогти мені. Нехай постидяться й осоромляться ті, що шукають душі моєї. Нехай відступлять осоромленими ті, що шукають загибелі моєї. Нехай біжать назад ті, що кажуть мені: «Добре, добре!» Але нехай зрадуються і звеселяться ті, що шукають Тебе, Боже. І ті, що люблять спасіння Твоє, нехай завжди кажуть: «Великий Господь!» А я немічний і убогий: Боже, допоможи мені. Ти – Поміч моя і Спаситель мій. Господи, не забарись.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Алілуя. (3)

Тропар, глас 2

Боже, Творче і творець усього, справу рук наших, яку в славу Твою розпочинаємо, Твоїм благословенням скеруй на шлях правдивий, і силою Твоєю до хуткого закінчення приведи, як Єдиний всесильний і людинолюбний.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Кондак, глас 2

Господи, почуй молитву нашу, прийди як милостивий і заснуванню цієї дзвіниці допоможи, силою владної руки Твоєї зміцни те, що здиняється нами в славу і хвалу Твою, і творцям її розраду і багато років подай, як людинолюбний.

(або інший Кондак заснуванню, глас 6: Швидкий в захисті, і сильний у допомозі, Пресвятою благодаттю Твоєю сьогодні благословивши зміцни у виконанні справи слуг Твоїх. Бо як Всемогутній  Бог все творити здатний).

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний, глас 4: Предвічний Творча, всього творіння і всіх думок людських направляючий, бачачи наші немічні зусилля, поспіши цю справу розпочату до найліпшого завершення довести. Про це і до Тебе молитися благаємо і Пречисту Мати Сина Твого, яку завжди гідно славимо, як єдину надію слуг Твоїх.

(або іншій Богородичний, глас 6: Захисниця християн надійна, Клопотання за нас до Творця незмінне, не нехтуй молитовними голосами грішників, але скоро прийди, як Блага, на допомогу нам, що з вірою співають Тобі: «Поспіши із захистом і зроби швидкими моління, Богородице, бо завжди захищаєш тих, хто шанує Тебе!»)

Диякон: Господу помилимось.

Люди: Господи, помилуй.

(коли настоятель бажає, то додаємо наступні прохання)

Диякон: За мир з висот і спасіння душ наших Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: За мир всього світу, добрий стан святих божих церков і з’єднання всіх Господу помолимося.

Люди: Господі помилуй

Диякон: За святиню цю і тих, що з вірою, благоговінням і страхом божим входять до нього, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: За Святішого Патріарха нашого (ім’я), і за (високо)преосвященного митрополита (або: архієпископа, або: єпископа) нашого (ім’я), чесне пресвітерство, у Христі дияконства, за весь клір, братів і народ Божий, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: За Богом бережену Україну нашу, за владу, народ і все військо її, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: За місто це і за кожне місто, село, і країну і за тих, що вірою живуть в них, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: За добре поліття, за врожай плодів земних і часи мирні Господу помолимося

Люди: Господи помилуй

Диякон: За тих, що плавають, подорожують, за недужих, страждаючих, полонених і за спасіння їх Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: Щоб звернув погляд Свій на це місце, обране для заснування Дзвіниці цієї, призначеного для безупинного прославлення Пресвятого імені Його, щоб Він побажав Своїм небесним благословенням благословить його, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: За добрий намір заснування Дзвіниці цієї і справу слуг Твоїх (тут, якщо потрібна або архієрей благословить, називаються імена засновників і фундаторів), Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: Щоб благословив будівництво Дзвіниці цієї, що добре в прославляння імені Його починається, щоб швидко піднялося будівництво та досконалим було, силою діяльності і благодаттю Пресвятого Духа, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: Щоб усім, хто на цім будівництві Дзвониці працює у всіх справах скоро успіх падав, і справу рук їх спрямував до благого, силою, дією і благодаттю Пресвятого Духа, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: Щоб благу справу слуг Твоїх, (якщо архієрей благословіть – перелічує імена), успішно і з великим плодом закінчить, через подану силу, дію і благодать Пресвятої Духа, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: Щоб приставив до справи цієї і усіх, хто працює в здійсненні її, святого Твого ангела – охоронця, щоб незримо захищав від нападів злих, видимих і невидимих ворогів, і у всіх справах допомагав мудро і ретельно, силою, діяльністю і благодаттю Пресвятого Духа, Господу помолимося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: Щоб визволитися нам від усякої скорбути, гніву, й нужди, Господу помолімося.

Люди: Господи помилуй

Диякон: Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Люди: Господи помилуй

Диякон: Пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і приснодіву Марію, з усіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.

Люди: Тобі, Господи.

Священик (молитва): Господи Боже, Вседержителю, що створив небо розумом і землю заснував на тверді її, Творця всього видимого і невидимого. Подивися на місце це, що обрано для будівництва дзвіниці, де будуть дзвони розміщені для храму Твого. Ти сам затверди засновником їй будь по Твоєму Божому слову, щоб не змогли пошкодити її вода, вітер та загалом нічого нездатна було зруйнувати. І благоволи слугам Твоїм задум цей до досконалого і благого кінця довести. Бо Твоя є держава, і твоє є царство, і сила і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амін.

Коли дзвіниця (підмурок) мусить бути кам’яним, то ієрей бере три каменя (цеглини) і, вставши над ровом фундаменту, бере перший камінь (цеглину) та промовляє:

Священик (роблячи знак хреста каменем (цеглиною) над ровом): Засновується будинок Дзвіниці цієї, у ім’я Отця.

Кладе камінь (цеглину) в рів.

Ієрей бере другий камінь (цеглину).

Священик (роблячи знак хреста каменем (цеглиною) над ровом): і Сина.

Кладе камінь (цеглину) в рів.

Ієрей бере третій камінь (цеглину).

Священик (роблячи знак хреста каменем (цеглиною) над ровом): і Святого духа. Амінь.

Потім бере кропило та окропляє місто під будівництво зі словами:

Священик: Освячується місце це під будівництво Дзвіниці окропленням цією освяченою водою , у ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амін.

Усі повертаються до стола з хрестом і Євангелієм.

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За Богом бережену Україну нашу, за весь народ, владу і військо її, щоб ми тихе і мирне життя прожили в усякому благочесті й чистоті.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За Святішого Патріарха нашого (ім’я), і за (високо)преосвященного митрополита (або: архієпископа, або: єпископа) нашого (ім’я), чесне пресвітерство, у Христі дияконства, за весь клір і народ Божий, Господу помолимося.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За благочестивих засновниках і фундаторів Дзвіниці цьєї, про їх здоров’я, спокій та відпущення гріхів їх, Господу помолимося.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Про добре і швидке закінченні будівництва Дзвіниці цієї, Господу помолимося.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Щоб приставив Він до справи цієї святого Ангела – Хоронителя, захисника від усіх видимих і невидимих ворогів, у справах доброго помічника, Господу помолимося.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Щоб засновникам Дзвіниці цієї і нам спастися від усякого горя, гніву, небезпеки й нещастя, Господу помолимося.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Пресвяту, Пречисту, Преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і Приснодіву Марію, з усіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.

Люди: Тобі, Господи.

Священик (тихо): Почуй нас, Боже, Спасителю наш, надіє людей на всіх кінцях землі і в морі далекому, милостивий будь до нас грішних, і помилуй нас, і засновників дзвіниці цієї.

(голосно): Бо Ти є Бог милостивий і чоловіколюбний, і Тобі славу відаємо Отцю і Сину і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Потім відбувається звичайний відпуск дня