КОМУ МОВЧИТЬ МИТРОПОЛИТ ОНУФРІЙ (МП)

Знову в УПЦ МП створюється ореол святості, молитовності та самозречення навколо однієї, на мою думку, не дуже адекватної особи. Це сьогоднішній місцеблюститель митрополит Онуфрій (Березовський) та чи не єдиний кандидат на посаду Київського митрополита.

Ось і Юрий Павлович Черноморец часто говорить про нього, як про великого молитвеника. Але, правда, і знаходить недоліки, кажучи, що він, мовляв, настільки довго і постійно молиться, що навіть не встигає слідкувати за подіями… Та так бува затримається під куполом храму в черговому молитовному екстазі, що навіть ніяк і не зреагує на події в Україні. Нічого ніби і не відбувається…

Десь глибоко у свідомості я розумію чому мовчить митрополит Онуфрій. Для того щоб зрозуміти, треба трохи (зовсім трохи) історії.

Для затравки: 1991 рік, тодішній єпископ Онуфрій єдиний з єпископів, хто не підтримав рішення Помісного Собору про надання автокефалії Українській церкві. Другими словами, Онуфрій проти автокефалії. З тих пір іншої думки з-під його клобука не лунало.

Але не так давно у 2009 році владика знову відзначився, коли ділився своїми думками про Голодомор.

«Катюзі по заслузі» – під таким заголовком вийшло в світ інтерв’ю митрополита Онуфрія про події Голодомору в Україні. Я лише приведу декілька цитат, а висновки робити вам.

«Голодомор – це було напоумлення, упокорення («вразумление, усмирение») Господом нашої гордині, яка повстала проти себе самої, проти існування людини. Є такий, дещо вульгарний, український вислів –«катюзі по заслузі». Ми отримали те, що заслужили… Ми знаємо, що сталось з нашим суспільством після революції 1917 року; це було повстання людей проти Бога. Як руйнували храми, нищили ікони, оскверняли православні святині. А Бог не карає буком, Бог іншим способом поучає («вразумляєт») людину… Ми сьогодні і завжди молимось за тих людей, які в житті робили помилки… Одначе цих людей не можна підносити до рангу праведників…»

Від себе додам. Ті, хто руйнував храми, оскверняв свитині, влаштовував терор і репресії – ті і влаштували Голодомор. Сотні тисяч немовлят і мільйони мирних українських селян – катюги і отримали все по заслузі, на думку митрополита.

П.С. На останньому засіданні ВРЦУ, де головував Онуфрій, по його настоянню з прийнятого комюніке був вилучений пункт, котрий засуджує російську агресію.

От і мовчить митрополит Онуфрій, щоб бува з-під клобука не вирвалось чого гебешного такого і, як завжди, цинічного…

Прот. Костянтин Холодов 

Від редакційної Ради міжнародного проекту “Київське Православ’я”: Зважаючи на те, що головою проекту є Високопреосвященний Антоній, митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський УПЦ КП і тому ця стаття може бути сприйнята як позиція Київського Патріархату, було проведене голосування відносно її публікації. Голоси поділилися наступним чином: за публікацію 6, проти 1 (Високопреосвященний митрополит Антоній).