СОБОР ВОЛИНСЬКИХ СВЯТИХ

Пам’ять 10 / 23 жовтня

Святкування відбувається в спогад про визволення Почаївської лаври з уніатського полону та повернення в Православ’я 10 жовтня 1831 р .

Великими і знаменними рисами відбита історія Київського Православ’я на Волині. Сучасна первісному просвітництву слов’ян ще від часу свв. Кирила і Мефодія, вона протягом багатьох століть жила і розвивалася під впливом найрізноманітніших умов: важкі смути князівських усобиць, жорстоке татарське ярмо , переслідування з боку поляків, латинян і уніатів. Історія Православ’я на Волині багата іменами святих: святителів, князів, преподобних, праведних.

Історія Київського Православ’я на Волині багата великою кількістю святих мужів, Самим Господом прославлених за високі подвиги віри і благочестя на користь і спасіння Київської Русі. Це св. блгв. Ярополк, князь Володимиро-Волинський (1086 р.; див. 22 Листопада / 5 грудня), прп. Стефан Печерський, єпископ Волинський (1094 р., див 27 квітня/10 травня), св. Амфілохій, єпископ Волинський, Печерський чудотворець (1122 р.; див. 10 /23 жовтня), прп. Федір, в чернецтві Феодосій, князь Острозький (1460 р.; див. 11 /24 серпня), св. прав. діва Юліана, княжна Ольшанська (1546 р.; див. 6 /19 липня), прп. Іов, у схимі Іоан, ігумен Почаївський (1651 р.; див. 28 серпня/10 вересня) і св. прмч. Макарій, архімандрит Овруцький (1678 р.; див. 7/20 жовтня). З цих святих тільки один прп. Іов спочиває на Волині, в лаврі Почаївської; та окрім цього, за переказами, прп. Стефан похований при своїй кафедрі, у Володимирі -Волинському. З інших святих угодників свт. Амфілохій і прп. Федір, наприклад, покояться в Києві в Дальніх печерах; там же , як відомо, спочивають і останки святої і блаженної Юліані Ольшанської. Блаженний Ярополк, як говорить переказ, з Володимиро-Волинського теж перевезений до Києва для поховання і там покладений в церкві св. апостолів Петра і Павла, яку сам побудував. Що стосується прпмч. Макарія Овруцького, то мощі його ще далі – в Переяславі Полтавської області, в кам’яному храмі Вознесенського монастиря.

До Собору Волинських святих насамперед треба віднести св. Ольгу (+ 969 р. ), яка так відома утихомиренням древлян, що жили, як нині відомо, в межах Волинської земли. За сим слідують: св. рівноапостольний князь Володимир, просвітитель Волині і засновник багатьох її міст і храмів; прп. Микола Святоша, кн. Чернігівський, який в 1099 р. був князем Луцького уділу на Волині, і окрім цього в різні часи княжив у Дорогобужі, Пересопниці (сучасна Рівненська обл.) і в інших місцях древньої Волинської земли. І дуже багато інших відвідували Волинську єпархію або для «нагляду і проповіді», або займалися влаштуванням Православної Церкви на Валині в смутні часи католицько-уніатського переслідування.

Нарешті, навіть святі і рівноапостольні брати – просвітителі слов’янські Кирило і Мефодій знаходяться в безпосередньому найближчому союзі з землею Волинською, бо. історія прямо говорить, що в числі інших країн вони також посилали проповідників і в межі Волинські, так що внаслідок цього, за сказанням древніх письменників, межі Моравської єпархії св. Мефодія простягалися в саму глиб землі Волинської, до річок Бугу та Стир.

Тропар собору Волинських святих, глас 4

Надійшов день світлого празника, / люди волинські радуються, і з ними все Київське Православ’я радіє в псалмах і співах, і піснях духовних, / бо сьогодні, як сонце вічне, усім засяяла пам’ять святих, і славних угодників, і чудотворців Волинських: / святителя Стефана дивного, першого ієрарха Волинського, / і святого благовірного князя Ярополка, боговідважного страждальця, / і переможного Федора, богаданого князя Острожського, / і преподобного Іова, вічно блаженного, / їх молитвами, Господи, землю нашу в Православ’ї й мири затверди, / і спаси всіх нас, маючих неспинну за нас Молитовницю, / Пресвяту Матір Богородицю, / що благодатно засяяла в цілющій стопі Своєї і чудотворної іконі на горі Почаївської, / і заступництвом інших Волинських угодників Божих: / Юліані, блаженної діви Ольшанської, / і святого преподобнемученика Макарія, архімандрита Овручевського.

Кондак собору Волинських святих, глас 8

Обраним чудотворцям і добрим угодникам Божим, /що з Волинської землі вийшли, вам, святі, похвалу заспіваємо: / Ярополк славний, Стефан, Амфілохій, Федір. Юліана, Іов і Макарій, вічно блаженні! / Тому, як маючи благодать і милость у Христа Бога нашого, / від всяких бід нас визволите, / та вашою допомогою визволені, співаємо вам подячно: / Радуйтеся, славні угодники Божі й Волинської землі прикраса.