ПРЕПОДОБНИЙ СЕРГІЙ СЛУХНЯНИЙ, КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 7 / 10 жовтня

Преподобний Сергій Слухняний здійснював свій чернечий подвиг у Києво-Печерської лаврі. Про життя сього угодника Божого нічого невідомо, навіть невідомо час його життя; думають, що він жив у XII-XIII столітті.

Ім’я «слухняний», з яким преподобний Сергій спочиває в Антонієвій печері, своїм найменуванням показує відмінні подвиги свого житія: зречення від своєї волі і досконале послух настоятелю. Також у рукописних святцях преподобний Сергій називається пісником.

Нетлінні мощі святого почивають у Ближніх (Преподобного Антонія) печерах. Його шанування можна простежити за низкою свідчень. На карті Ближніх печер 1638 він згаданий як «благочестивий отче Сергій», в 1661 як «Сергій», в 1703 як «Сергій Працьовитий», в 1744 як «преподобний Сергій Самітник » , а в 1795 році і XIX столітті як «преподобний Сергій Слухняний». У виданому графом М. В. Толстим списку «Книги глаголемой описание Российских святых» відзначений як «преподобний Сергій Пісник». 6-а пісня канону Служби святим у Ближніх печер у друкованому збірнику 1763 читаємо: «Нектарі слухняний з Сергієм, тобі єдинорівним».

Тропар преподобного Сергія Слухняного, Києво-Печерського, глас 8

Більш за все Христа полюбивши, / все земне і тлінне покинув ти, / преподобний отче Сергій, / волю власну цілковито в руки Господа віддав правдиво, / у пості, молитві та праці пожив славно. / тому тебе, як угодник Божий світло світу явлений, / зяючи чудесами, отче наш Сергій, / теплий молитовник до Господа, неспинно Його за нас моли, / щоб спас души наші.

Кондак преподобного Сергія Слухняного, Києво-Печерського, глас 8

Як зірка світла, з печер обителі Київської засяяв ти, отче Сергій, / шлях до спасіння всім указавши, / бо хрест Христовий взяв і за Їм пішов, / чернечий подвиг слухняності, молитви і посту здійсняючи, / тому вінком нетлінним прославив тебе Господь. / Його ж за нас моли, що співають тебе: / Радуйся, отче наш Сергій, в слухняності та пості славний, / Києво-Печерської лаври гідна прикраса.