ПРЕПОДОБНИЙ СИЛЬВЕСТР КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ, ІГУМЕН ВИДУБИЦЬКИЙ

Пам’ять 2/15 січня

Преподобний Сильвестр Києво-Печерський здійснював свій чернечий подвиг у XII столітті і був ігуменом Михайлівського Видубицького монастиря в Києві.

Він продовжив працю літописця преподобного Нестора і написав дев’ять житій святих угодників Печерських. У службі отцям Києво-Печерським, які спочивають у Ближніх печерах, преподобний Сильвестр називається блаженним і володіє «чудовим даром проганяти бісівські напади» (9 пісня  канону).

Преподобний Сильвестр мирно відійшов до Господа і був похований у Ближніх печерах. Його пам’ять святкується також 28 вересня з собором преподобних отців Ближніх Печер та в 2-у Неділю Великого посту.

Тропар преподобного Сильвестра Києво-Печерського, глас 6

Ти з юнацтва Христа полюбив / і вірою до Нього наближався, / в печерах Київських постом і молитвою жив славно. / До ігуменства покликаний був і добре статок свій пас, / зразком для братів з’являвся завжди. / Тому даром чудотворця був наділений, блаженний отче наш Сильвестр, / і тепер радієш з Ангелами. / Моли Христа Бога, щоб мир світу дарував / і будь помічником для всіх, хто з вірую на допомогу тебе закликає, / святкуючи святу пам’ять твою.

Кондак преподобного Сильвестра Києво-Печерського, глас 4

Як добрий спадкоємець справи преподобного Нестора в писанні, / і наслідувач блаженних ігуменів Київських, / отримав ти скарби дарунків Духа Святого, / багата попрацювавши для Господа / у спасіння та розраду братів та всіх вірних. / Не покинь тепер і нас, що з вірою притікають до тебе, / преподобний отче наш Сильвестр, / ченців Київських прикраса.