ПРЕПОДОБНИЙ АХІЛЛА, ДИЯКОН КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 4/17 січня

Преподобний Ахілла, диякон Києво-Печерський, здійснював свій чернечий подвиг у XIV столітті.

Преподобний отець наш Ахілла диякон, полюбивши від дитинства життя посника і відкинувши світ , прийшов до Печерського монастиря, щоб тут догодити Господу. Тут він взяв на себе ангельський образ і проходив тісний шлях чернецтва з великим терпінням, слухняністю і смиренністю. Своєю стриманістю в їжі і питті він перевершував багатьох подвижників, бо він не вживав ні солодкої, ні вареної їжі, зелень ж вживав вельми рідко і то в малій кількості. Звичайно їжею його була одна проскура на тиждень. Довгий час преподобний Ахілла провів у затворі.

До заступництву святого Ахілла вдаються спраглі позбутися «поневолення пристрастей черева» (від обжерливості ) і бажаючі навчитися стриманості (3-тя пісня канону преподобним , спочивають у Дальніх печерах).

Нетлінні мощі преподобного Ахілла спочивають у Дальніх (преподобного Феодосія) печерах.

Тропар преподобного Ахілла, диякона Києва-Печерського, глас 8

Життя посника полюбив / і багатьма трудами себе від юнацтва обклав, / у чин диякона був посвячений, всечесний, / у яким служив єси в церкви Божої Матері непорочне. / Їй же молися, / щоб спастися душам нашим.

Кондак преподобного Ахілла, диякона Києва-Печерського, глас 2

Воістину мав велику стриманість, славний, / і багатьом показав єси приклад, о Ахілла, / коли їв раз на тиждень, / і тільки одну малу проскуру вживав, / і неспинним служінням до Христа виснажувався, / тому тебе, як посника і преподобним спільника, / шануючи прославляємо.