Преподобний Онисифор Києво-Печерський, в Ближніх печерах спочиваючий

Пам’ять 9 / 22 листопада

Преподобний Онисифор здійснював свій чернечий подвиг в Києво-Печерському монастирі. Він був пресвітером і мав дар прозорливості. Також був духовним батьком преподобного Спиридона проскурника.

Об преподобним Онисифорі відомо наступне: У нього був духовний син, чернець, який приховував від нього свої гріхи, а Господь їх йому не відкривав. Цей чернець помер, і тіло його стало виділяти сморід. Відспівали його з тяжкістю і поклали в печері, «і пішов такий сморід, що і безсловесні тварі бігали від тієї печери». Вночі з’явився пресвітеру Онисифору преподобний Антоній і став докоряти йому за те, що в святому місці поховали нерозкаяного грішника. Онисифор став молитися, кажучи: «Господи, для чого Ти приховав від мене справи людини цієї?» Йому з’явився ангел і сказав: «У науку всім грішить і тим, що не покаялися було це, щоб усі бачили покаялися!» Пресвітер посилив молитву, і був голос до нього: «Якщо хочеш, допоможи йому!» Ігумен вже велів видалити тіло, але пресвітер Онисифор сказав йому: «Шкода мені стало брата того, я молився про нього, і був мені голос від Господа: «Я сказав Авраамові, що заради двадцяти праведників Я не погублю міста цього, тим більше заради тебе і сущих з тобою помилую і спасу грішника!»

Розповів це, зі слів перших чорноризців печерських, єпископ Володимирський Симон митрополиту Київському Сильвестру. Святитель Симон назвав також преподобного Онисифора «досконалим у всякій чесноті».

Преподобний Онисифор Відійшов до Господа 9 листопада 1148 році. Спочиває у Ближніх печерах поруч з своїм духовним сином, преподобним Спиридоном

Тропар преподобного Онисифора Києво-Печерського, у Ближніх печерах спочиваючого, глас 8

У тебе, отче преподобний, / показаний зразок спасіння. / Бо прийняв хрест і пішов за Христом, / вчив нехтувати плоттю, / бо вона тимчасова і тлінна, / тільки про душу старатися – речи несмертної. / Через це з ангелами радується дух твій, / отче преподобний Онисифор.

Кондак преподобного Онисифора Києво-Печерського, у Ближніх печерах спочиваючого, глас 8

Як проповідник благочестя, / отче наш, Онисифор славний, / удостоївся вічної радості у Царстві Небесному і стояння перед Престолом Всевишнього. / Тепер своїми святими молитвами збережи нас, / які святе шанують пам’ять твою, / і співаючих Господу: Алілуя.