Преподобний Іларіон, схимник Києво-Печерський

Пам’ять 21 жовтня / 3 листопада

Преподобний Іларіон, схимник Києво-Печерський, суворий аскет, був сподвижником і учнем преподобного Феодосія († 1074; пам’ять 3 травня) і жив з ним в одній келії. Наслідуючи свого вчителя, преподобний Іларіон дні і ночі зі сльозами молився Богу, дотримуючись суворого посту. Сучасники знали його як письменника і перекладача, який вдень і вночі трудився над написанням і переписуванням книг в келії преподобного Феодосія. У цей час наставник співав псалми і пряв вовну. Преподобний Іларіон жив в ХI столітті. Мирно відійшов до Господа у 1066 р. і був похований у Дальніх печерах.

 Тропар Преподобного Іларіона, схимника Києво-Печерського, у Дальніх печерах спочиваючого, глас 1

Воістину достойно названий був ти Іларіоном, / бо тихий і лагідний характер по імені твоєму мав ти, блаженний, / яким чоловіколюбному Господу Ісусу добре догодив, / тепер молися Йому про нас, дітях твоїх.

Кондак Преподобного Іларіона, схимника Києво-Печерського, у Дальніх печерах спочиваючого, глас 2

Великий Ангельський образ чернечого чину – святу велику схиму ти прийняв, / і другу відмову від суєтного світу цього знову здійснив, / радів ти в цьому ангельському образі, преподобний Іларіон, / обіцянку справою виконав / і в образі святому добре пожив, / через це тебе шануємо і славимо.

http://uaoc-ls.com/?p=4346