СЛОВА НА БЛАГОВІЩЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

Богородице Діво радуйся…

Сьогодні свята Церква святкує всесвітній радісній празник Благовіщення Богородиці. Достойно і радісно Церква шанує цей день, співаючи, Благовісти земле радість велику хваліть небеса Божу славу. Нехай веселяться небеса, нехай радується земля. Сьогодні початок всіх торжеств Церкви Нового Завіту. Сьогодні відкрива­ється небо і посланець Божий архангел Гавриїл сходить на землю і сповіщає Діві Марії, що Вона народить Сина Ісуса, Котрий буде Сином Всевишнього. Цей буде обіцяним Царем і відкупителем. Каже Марія ангелу, як це станеться коли Я мужа не знаю. Відповів ангел і каже їй: найде на тебе Дух Святий і сила Всевишнього осінить тебе, тому народжене святе, Сином Божим назветься. Каже Марія: «Я раба Господня, нехай буде Мені по слову твоєму, і відійшов від Неї ангел» (Лк.1:34) Правдивою окрасою і вершиною доброчесності християнина є дівоцтво, непорочність, чистота і невинність. Дай Бог, щоб всі християни, а особливо молодь величалися тою чеснотою.

Коли темна ніч то на небі зірки ясні. Ясний теж і місяць коли чисте небо, але сонце своєю силою і красою їх перевищує. Так і чистота дівоцтва своєю силою, красою і невинністю переходить всі інші чесноти пра­едності. Що чистота серця дорогий і неоцінимий скарб пізнав молодець Йосиф в Єгипті. Я, говорить Йосиф, служив вірно моїй господині, жінці Потіфара. Почестями і золотом вона хотіла мене обсипати, щоб я її лиш жертвував чистоту свого серця, і щоб я осквер­нив мою душу гріхом нечистоти. Вона грозила мені в’язницею, смертю.

Так свята діва Єфросинія радо понесла смерть, щоб не стратити чистоти свого дівочого серця. Коли з батьківського дому її взяв один воїн очарований її красою, його палили нечисті пожадливості. Дівиця, щоб не стратити чистоти сказала до нього: я маю таку масть, що, коли нею помазати тіло, тоді ніякий ворог не страшний, тому, що меч відлітає як від каменя. Хочеш переконатися помаж мені шию і побачиш як твоя шабля відлетить.

Так всі християни повинні дорожити тим неоціненним скарбом чистоти невинного серця. «Не кидайте святощів псам…» (Мт.7:7). А скільки дівиць і молодців безнастанно працюють над тим, щоб, як можна більше опоганити себе тими нечистими гріхами. Легко втратити всякий стид перед людьми і страх перед Богом. А скільки жінок віддало себе розпусті. Вони подають

собою такий приклад для дітей. Пам’ятаймо, що «лише чисті серцем Бога побачать» (Мт. 5:8). Господь тих, що пильно бережуть чистоту свого серця нагороджує вічним огляданням слави лиця Божого. Тяжко карає тих, що віддалися нечистим гріхам. Хто в силі очистити ті сльози і зітхання нещасних родичів, котрі часто, мимо доброго виховання своїх дітей замість втіхи і ра­дості оплакують своїх дітей. Дитино, ти нашу старість стидом і ганьбою покрила. Засилають прокльони, кажуть: тобі ліпше було б загинути ніж так тяжко обра­жати Бога і своїх старих родичів передчасно в могилу зводити.

Пам’ятаймо нещасні грішники, що суд Божий чекає нас. Молодці, дівиці, мужі, жінки уникаймо всяких нагод, які ведуть до цього нечистого життя. Сторонімося нескромних забав і танців. Бережімо наші слухи перед бесідами безстидними, відвертаймо око наше від предметів, котрі можуть нас спокусити до цього. Не читаймо злих книжок, не глядімо злих картин, не на­солоджуймося злими і нечистими думками. Знаймо, що з малої іскри буває великий вогонь. Так і думки ведуть людину до учинків і до глибоких падінь. Споглядаймо на життя Пречистої Богородиці. Вона є для всіх нас прикладом. Будучи дівицею, вона стримилася лише до Бога. Бажала назавжди перебувати дівою, свято берегти чистоту серця і душі. Будучи обрученою старцеві Йосифові, вона не змінила свого стану.

Вона приклад для дівиць, молодців і для вдовиць Своєю чистотою. Вона зразок і для подружжя. Господарна, відповідальна, старанна, розумна і мовчазна. Вона так угодила Богу, що стала чеснішою за херувимів і славнішою без порівняння з серафимами.

Високопреосвященний Владика Данило,

Митрополит Черновецький і Буковинський