СЛОВО ПРО ЦЕРКВУ У ДЕНЬ ЇЇ НАРОДЖЕННЯ

Сьогодні, 4 червня 2023 р.Б., Православна Церква відзначає свято П’ятидесятниці – тобто 50-й день по Воскресінні Христовому. Це свято стало подією зіслання Святого Духа, обіцяного Ісусом Христом апостолам десятьма днями раніше при Вознесінні Сина Божого на небеса.

Оскільки названа подія стала проявом дії трьох Осіб – Бога Отця, Котрий зсилає Бога Духа Святого через обіцянку Бога Сина – Ісуса Христа – то свято також називають Трійця.

В цей день звершуються особливі богослужіння з молитвами на колінах за всіх живих і померлих з проханнями про спасіння та повсякчасне сприяння через Святого Духа у слідуванні за Правдою та вічним щастям.

Свято Трійці також називають Днем народження Церкви, адже через заслання Святого Духа апостоли відважились проповідувати зібраним на свято співгромадянам із різних діаспор про Бога Сина, що воскрес із мертвих. Проповідь кожен чув своєю мовою, тому це свято і закладає принцип справжньої Церкви – котра завжди з народом і проповідує та молиться доступною мовою та засобами.

Отож усі, хто заперечує право молитися рідною мовою, не може бути справжньою Церквою, а всі, хто заперечує право автокефалії, тобто самоуправління Церкви в межах національних кордонів, не може називати православним, бо всі без винятку православні належать до котроїсь із 15 автокефальних помісних Православних Церков.

Особлива увага свята П’ятидесятниці, чи, як по народному ми називаємо – Зелені Свята – з початку ХХ століття була звернена на значення воїнської служби, як вияву найвищої любови до ближніх – друзів, найрідніших – служби, що пов’язана з ризиком для життя, потребою зорганізованості, досягнення спільного блага, усвідомлення висоти обов’язку та Господнього благословення в доланні негараздів та здобутті перемоги над ворогом. Тому запровадився звичай, що супроводжується стрілецькими тематичними піснями, відвідувати з молитвою могили національних Героїв визвольної боротьби. На превеликий жаль, число тих могили невпинно зростає в час нинішньої війни, причиною котрої є перекручування, обман суті події нинішнього свята. Адже ж більшість начебто православних парафій в Україні все ще заперечують суть і плоди зіслання Святого Духа на апостолів – проповідь та молитва зрозумілою, рідною мовою. Апостол Павло пізніше скаже – В Церкві волію п’ять слів зрозумілих сказати, щоб і інших навчити, аніж десять тисяч слів чужою мовою! (1 Кор. 14:19). На жаль більшість тих псевдоправославних псевдопастирів проповідує не Царство Небесне, але імперію земну, проповідує не мир в Дусі Святому, не єдність в різноманітті, але війну за чужі земні інтереси, тому шукають скалку в оці брата, а колоди у власному не бачать (Лк. 6:41-42).

Все те беззаконня зазвичай негідники прикривають законами, канонами, звичаями, правилами. Однак – „по плодах їхніх пізнаєте їх”, – навчає нас Спаситель – Жених Церкви (Мт. 7:16)

Ми ж знаємо з повчання апостола Павла, що „плід Духа – любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість: Закону нема на таких” (Гал. 5: 22-23)

Отож відкидаймо байки людські, заколисування русмірських сектантів, але пізнаваймо Правду Божу, творімо добро, що є свідченням дії Животворчого Духа Утішителя, укріпляймось у вірі і в благодаті Господній, то й Переможець смерті і тління подасть перемогу нашому народові над брехнею рпц, над беззаконням завойовників, над пристрастями гріха і тління. Хай Дух святий наповнить всіх відвагою і миром! Амінь.

+ Борис, єпископ Херсонський і Каховський, керуючий Таврійською єпархією