ЯКА ЦЕРКВА НАМ ПОТРІБНА?

Заходьте в будь-який храм, запитуйте будь-кого про ритуали, віру, традиції тощо. З розмов, які ви матимете, ви побачите наступне:

- Більшість людей не знають, що вони бачать і чують, але роблять це, тому що «так воно робиться». Інші швидко заявлятимуть, що вони обізнані, вони, звичайно, знатимуть це неправильно та з ніг на голову, а деякі треті особи, на жаль, небагато, будуть «вивчати». Звичайно, відвідувачі церкви не єдині.

- Значна частина співаків не знає, що вони співають. Їх легше зрозуміти під час читання, де інтонації такі, щоб плакати, а звук більше схожий на суахілі, ніж на давньогрецьку.

- Звичайно, у нас також є нове покоління священнослужителів, яким також важко зрозуміти послання, яке вони мають передати. Моментом істини для них є читання Євангелія. А хто зрозумів, той зрозумів! Для цих людей Чистий четвер – це їхня особиста Голгофа.

Містичні літургійні зібрання якимось чином перетворюються на погане виконання незрозумілого «сценарію», якого ніхто не розуміє. Як і фільми блаженного Ангелопулоса, чиє послання досягло дуже конкретної аудиторії.

Звичайно, Божественна Літургія, Таємниці і всі богослужіння можуть і не бути сценаріями, але в них є щось спільне. Вони побудовані таким чином, що повідомлення транслюються. Протягом століть Церква знаходила способи для людей, які беруть участь у її ритуалах, вчитися, брати участь і розуміти.

Інакше кажучи, священнослужителі не виконують жодної «хореографії» кожним своїм рухом, і псалми не є якимось «репертуаром». Очевидно, можна сказати, що в деяких ритуалах є драматичні елементи, але в нашому випадку запитувана «вистава» значно відрізняється від, скажімо, світської драми. Тут усе щось значить. Все на щось вказує. Все щось символізує.

Це як опера. Якщо ви знаєте італійську або якщо ви читали діалоги і знаєте сюжет, ви все зрозумієте. Ви будете брати участь. Якщо ні, ви просто слухатимете приємну музику, милуватиметесь гучними горлянками… але це все. Як зайшов, так і вийде.

Коротше кажучи, Церква перших століть, у часи, коли слово комунікація, як ми його вживаємо сьогодні, було абсолютно невідоме, знайшла спосіб передавати свої послання. І насправді, незважаючи на труднощі, вона робить це просто, ясно і насамперед зрозуміло.

Якщо залишити ритуал і перейти до дидактики, то також побачимо, що був і наслідок. Отці Церкви тлумачили події, спираючись на знання та науковий прогрес свого часу.

Свого часу, наприклад, Буття вважалося церковниками, а через них і людьми, одкровенням справжнього способу створення світу. Але коли наукові знання почали відкривати речі, які в часи певності були невідомі людству, Церква зрозуміла, і тепер усі кажуть, що Буття – це алегоричний розділ.

Є багато речей, які були прийняті Церквою на основі наукових знань різних часів, і багато іншого, що було включено в її вчення на основі суспільних уявлень.

Наприклад, часи, коли розлучена жінка не могла навіть ходити по вулиці, тому що в очах суспільства це було стигматизацією, говорити про другий чи третій шлюб було безглуздим.

Але коли суспільство подолало ці закріплення, Церква не тільки обговорила це, але й унормувала це, точніше, оцерковила. Сьогодні у нас приймається другий і третій шлюб.

У ті часи, коли самогубства були рідкістю, а самогубство також було формою стигматизації для сім’ї самогубця, нікому б не спало на думку поставити під сумнів заповідь «не ховай» самогубця. Але часи пройшли і самогубців ховають. Тут, звичайно, мандат не змінився, але прийшла ікономія. Проте, знову ж таки, тиск на Церкву є соціальним.

Поговоримо про дошлюбні стосунки? Давайте подивимось. Як довго Церква могла спокійно спати, коли заповідь дотримувалася? Поки аркуш не скасують… У ті десятиліття, коли суспільство почало дивитися на це питання інакше, Церква почала не спати. І коли, нарешті, для суспільства питання життя і смерті перестало бути актуальним, правило було, скажімо так, «забута».

Те ж саме відбувається з кремацією померлих і з тисячею двома іншими питаннями.

Є нескінченна кількість прикладів коригувальних дій, вжитих Церквою в гармонії з наукою та соціальними змінами.

Сьогодні питання, яке почало турбувати Церкву, це нові форми співжиття і нова форма сім’ї. Пройшли ті часи, коли батько силоміць видавав свого сина чи дочку-гея заміж, щоб припинити плітки в околицях. Суспільство бачить речі по-іншому, і тиск знову почав обертатися в бік Церкви.

Звісно, тому що суспільство не закінчилося, якщо воно приймає, що воно приймає, як воно це приймає… все ж Церква має простір для маневру. Я не знаю, коли це станеться, що б там не сталося, і куди приведе суспільство, але щось мені підказує, що тоді Церква по-іншому сприйматиме це.

Ми всі бачили цю точну дискусію між церквою та суспільством, цю плутанину думок і теорій, що відбувалася на наших очах під час Хрещення у Вульягмені. Хтось не хотів хрестити дітей, а хтось – хрестити, але не немовлят. Інші казали без Владики, а інші без опікунів. Без фотографій найбільш «практичні» виступали, а інші задавалися питанням «а це сім’я?». Інші сказали: «Браво отець, що наважився це зробити».

На адміністративному рівні… мета полягала в тому, щоб не опинитися на «гачку».

Багато хто звинувачував у цій бурі Церкву. Але тільки церква так думає? Наша спільнота; Чи всі ми маємо однакову думку з цього приводу? Чи може те, що пережила Церква, було мікрофотографіями того, що відбувається в суспільстві? Про розмови, які ми ведемо у вітальні на вечірках і зустрічах?

Я почав писати вам про незрозумілі ритуали і мертві традиції, щоб дійти до теми, яку ми обговорюємо і будемо обговорювати ще роки, тому що я думаю, що ті з нас, хто займається церковними справами, упускають загальну картину. і щоб нагадати всім нам, що Церква є живим організмом. І, як кожна така організація, вона зобов’язана маневрувати, але, перш за все, розвиватися.

На жаль, як людські суспільства, ми працюємо набагато швидше, ніж у попередні часи, можливо, навіть швидше, ніж ми можемо впоратися, і нове швидко старіє. Віра в таких народах, як наш, навіть якщо ми вірили деінде, є важливою частиною нашої ідентичності та психіки. Отже, якщо в інші часи, які мали свої труднощі, ми колись потребували серйозного та істотного духовного керівництва, сьогодні ми маємо його тисячу разів.

Але щоб бути в змозі керувати, ви повинні спочатку знову знайти себе. Підніміться високо і подивіться на ландшафт, який утворився. Зрозуміти свою аудиторію та її потреби, а головне… бути уважним до всього.

Інакше ви приречені опинитися з тими, хто знає, що з ними відбувається, з тими, хто продовжує слідувати «шляхом», тому що це звичай, навіть не знаючи, чому вони ним йдуть, і з любителями «натюрморту» догматизовані «традиції» та релігії перфекціонізму, які виносять усі свої неврози та примуси через релігію, і таким чином ви напевно втратите багатьох. Тих, хто хоче бути поруч з тобою, але не може, тому що в їхніх очах ти тепер погано доглянутий пам’ятник, який лише нагадує тобі про минулу велич.

Андреас Лаударос, церковний журналіст з 1999 р., член ESIEA

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

Джерело: Orthodoxia Info