ЦЕРКВА ЯК БОГОЛЮДСЬКА ІНСТИТУЦІЯ

Геронда Василеос сказав це звернення у вересні 1999 року, але, в світлі посилення вторгнень і стеження з боку наднаціональних органів з того часу, воно є навіть більш актуальним, ніж було на той час.

Інститут Церкви не є людським, а скоріше має божественно-людську основу.

І те, як вона функціонує, є підтвердженням і проявом неминучої присутності Господа серед нас.

Людські та світські інституції (або духовні інституції, організовані за світським принципом) мають на меті просування планів тих, хто ними керує. Вони прагнуть збільшити свою владу та вплив. Нав’язати свою волю і підкорити собі якнайбільше людей. Можливо, з метою їхнього спасіння. Бо люди з прозаїчним мисленням цілком здатні уявити спасіння людства через скасування свободи, тобто через скасування людської особистості.

У цих установах, що функціонують світським чином, як машини, люди або підкоряються, або стають істотами без власної волі, як найманці або частина машини; або вони реагують на руйнівні дії. Вони виходять із закладу. І вони прив’язуються до свого індивідуального способу мислення, використовуючи його для побудови свого життя та життя будь-яких інших людей, готових слідувати за ними. Але якщо хтось втрачає свою єдність із Церквою, він втрачає свою свободу. Бо вони втрачають своє справжнє «я», яким є всі інші люди.

Ніяка людська установа, навіть якщо вона називається «церковною», не може вмістити, обмежити або задовольнити людей, які мають у собі дихання Боже, які прагнуть ще більшого розширення Христа. Вони не можуть бути задоволені якоюсь обіцянкою, якоюсь світською перспективою чи чимось іншим, тому вони шукають незбагненну, недосяжну по-людськи. Вся їх істота говорить «Ні» світсько-організованим установам, які нібито хочуть ввести їх у таїнство життя та спасіння. Для них добрий духовний інститут, що функціонує механічно, знаходиться на межі краху, розпаду та зникнення.

Ось чому Господь, Який все це знає, прийшов розірвати узи. Він знищив обман. Він перекинув столи мінялів та лави торговців, які перетворили храм на торговий дім. Він звільнив нас від прокляття Закону.

І з Його зходженням в пекло «засуви пекло впали, ворота зламалися, труни відчинилися, і мертві воскреслі». І всі мертві вийшли на світ. «І не було мертвих у гробницях». І встановив Церкву, яка не в’язниця (навіть із золотими злитками), а свобода і «міцна любов, як смерть» (Пісня Пісень, 8:6).

І черево іншої матері, ширшої за небеса, породжує нас. Ми є дітьми вільної жінки, свободи, яку ми отримуємо через послух Божій істині, яка є любов. Коли людські установи бояться людської свободи і тому сковують чи скасовують її, установа Церкви народжує людей, вільних у Дусі. І весь інститут Церкви побудований Духом, який «дихає, де хоче, …і не знаєш, звідки приходить і куди йде». Так буває з кожним, народженим від Духа» (Ін. 3:8).

Необмежена свобода – скеля віри. За словами преподобного Симеона Нового Богослова, святі не зберігачі закону, а законотворці. Установа Церкви ґрунтується на дарах Божих, і таланти, дані святим, діють як керівні принципи для повного складу її членів. Можна сказати, що немає людей, обдарованих талантами, але вони народжуються, зароджуються постійно. Справа не в тому, що вони отримали в якийсь конкретний час дар, завдяки якому вони набули певної статичної спроможності, а скоріше в тому, що вони отримали благословення, яке продовжує даруватися їм на протязі певного часу.

Це люди, які справді усвідомили нашу граничну слабкість та Божу доброту. Всіх інших вони бачать добрими і чистими, а себе вважають нижчими за все інше творіння. Вони мають благодать трепетного сокрушення смиренних, вкрай нещасних. І, як губка, вони вбирають Дух. Вони отримують дари внутрішнього задоволення та просвітлення. Вони не вважають це ні своїм досягненням, ні результатом того потенціалу, який вони реалізували, щоб підвищити власне становище та принизити інших. Вони дивуються невимовній любові Бога і спонтанно повертають її. Вони негайно повертають її Подавцю дарів.

Це робить їх гідними продовжувати отримувати нові таланти, великі, чисті та духовні, які благословляють усе, що існує. Проте вони, як і раніше, не мають жодної поваги до себе, хоч і високо цінують Бога.

Геронда Василіос Гонтикакіс, протоігумен Іверського монастиря на Святій Горі Афон

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я».

Джерело: Pemptousia