АНГЕЛ ЦЕРКВИ В МОСКВІ… ВПАВ

У п’ятницю по обіді Патріарх Московський стане перед іконою Богородиці, щоб заспівати Першу частину привітання. У той час, коли крики жертв звірств, які відбуваються за його благословенням в Україні, будуть лунати на весь світ, він, вдягнувши свої сяючі ризи, буде видаватися за вірного православного християнина. Захисник віри, точніше. Він читатиме гарні вірші на кшталт «Радуйся, лесвиця до неба, по якій Бог зійшов!», а за кілька сотень кілометрів в Україні матері оплакують своїх дітей, матері ховають своїх дочок і своїх новонароджених чи ненароджених онуків, матері плачуть кров’ю заміст сліз.

І все тому, що, на відміну від Діви Марії, він благословив «лесвицю», з якої «спускаються» приреченість і смерть. Абсолютну чорну темряву, безлад.

Тож питання просте. З якою зухвалістю стане ця людина перед образом Діви Марії, співаючи ці слова, коли сам благословив це кровопролиття?

Як він співатиме Діві Марії «Радуйся, якою рай відкрився», коли для нього і через його благословення відкрилося пекло? Його освяченням падають бомби та ракети, які зруйнували лікарню в Маріуполі.

Сьогодні в Маріуполі загинуло 1500 людей. Більшість – жінки та діти. У чому полягав їхній гріх, Святіший Патріарх Московський?

Гріх Кирила та його людей не просто в тому, що він нічого не говорить проти цієї несправедливої війни. Справа не тільки в тому, що він знаходить неймовірні заперечення, щоб виправдати її. Його найбільший гріх полягає в тому, що всі ці роки, що ця людина керує своєю країною, і він бачив, куди йде і які її цілі, але він не тільки не створив на своєму місці необхідних духовних «антитіл», щоб жоден лідер не міг почати. таке кровопролиття, але брав активну участь у розбудові цього жаху, цього звіра, який зараз пожирає Україну і тягне весь світ у темряву.

Я відмовляюся узагальнювати, що це Росія, але те, за що Кирило виступає, це не Церква. Я і Патріарх Московський впевнені, що ми не віримо в одного Бога. Ми можемо однаково робити хресне знамення, ми можемо сказати в храмах те саме, я вірю, ми можемо мати тих самих святих, але в моїх очах (і пробачте мені, будь ласка, від першої особи) єдина аудиторія, яку має ця людина з його вірою – для мене пекло. Тому що все, за що він виступає і все, що він підтримує, це те, що в моїй вірі описано як пекло.

Кирило та його люди нещодавно вирішили припинити спілкування зі Вселенським Патріархатом, Церквою Греції, Олександрійським Патріархатом та Церквою Кіпру. Тоді всі чи принаймні багато хто з нас казали, що треба бути поміркованими, щоб знайти шлях до повернення, бо адміністративне питання не може розколоти Православ’я.

Але тепер факти поза нами. Тепер Кирило розірвав не просто Причастя, а й будь-які стосунки з тим, що називають Східною Православною Церквою. Навіть сліпий міг побачити, що ангел московський упав, його виключили з товариства.

МОЖЕ, НАСТАВ ЧАС ПРАВОСЛАВНІЙ ЦЕРКВІ, ІСТИННІЙ ПРАВОСЛАВНІЙ ЦЕРКВІ ПРИЙНЯТИ СВОЇ РІШЕННЯ.

Нижче наведено фотографії із мученицької смерті жінок і дітей у Маріуполі сьогодні. Це суворі образи, але одного дня ми повинні побачити правду в очах баса, і одного дня ми вільні. Мені їх надіслав український священик о. Сергій Горбик, якому на даний момент я пишу, він із воїнами рихтується захищати Львів.

Йому фотографії надіслав інший священнослужитель з Маріуполя… Маріуполь… місто Марія. Той Марії, до якої скинутий ангел московський безсоромно звертатиметься «Радуйся».

Андреас Лаударос, церковний журналіст з 1999 р., член ESIEA

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

Джерело: ORTHODOXIA INFO