ПОСЛАННЯ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ НА РІЗДВО ХРИСТОВО 2021 РОКУ БОЖОГО

ВАРТОЛОМЕЙ

З ЛАСТИ БОЖОЇ АРХІЄПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЛЯ – НОВОГО РИМУ І ВСЕЛЕНСЬКИЙ ПАТРІАРХ

УСІЄЇ ПОВНОТІ ЦЕРКВИ

ЛАСКА, МИЛОСТЬ І МИР

ВІД ХРИСТА СПАСИТЕЛЯ, НАРОДЖЕНОГО У ВИФЛЕЄМІ

Брати співслужителі  і благословенні діти,

Досягнувши найславетнішого свята Різдва у тілі Спаса Христа, що зійшов до нас з висоти, ми прославляємо Його верховне небесне ім’я псалмами та гімнами. Втілення вічного Слова Божого є «головною сутністю нашого спасіння», невимовною «вічною таємницею» боголюдського спілкування. Господь, як чудово висловлюється св. Максим Сповідник, «будучи благодійником заради людей, став справжньою людиною людської природи, а те, як він став людиною, залишається зовсім неясним; бо Він став людиною понад людським» [1].

Втілення Бога разом з одкровенням істини про Бога відкриває і правду про людину, і її кінцеву мету – обожнення благодаттю. Святий Миколай Кавасила надбогословські проповідує, що Христос «перший і єдиний показав істинну і досконалу людину». Відтоді кожен, хто поклоняється Богу, зобов’язаний поважати людину. А хто не шанує людину, той не шанує Бога, Який прийняв нашу природу. У Христі слово вчення Божого є водночас словом людини. Втілене божественне Домобудівництво остаточно відкидає образ Бога як гнобителя, мучителя і ворога людини. Христос скрізь, завжди і в усьому є оборонцем людини від сили, яка знищує людину, і є захисником її свободи. Життя Церкви, а також тіло, яке прийняв втілений Син і Логос Божий [3], втілює, виражає і служить цьому спасительному таїнству обожнення людства.

Під прапором «іншого» у Христі, створення людини та оновлення всього створіння, Церква і сьогодні дає добре свідчення, незважаючи на всі ті події, які загрожують святості людської особистості та невразливості творіння, життя та проповідування істини чистої духовності, життя та культури любові та співпраці. Виступаючи у відповідь на «нашу надію» [4], вона зовсім не сприймає сучасну культуру як нову, Ніневію, занурену в гріх, і не викликає, як Йона, Божого гніву на себе, що очікує її знищення. Але він бореться за її перетворення у Христа. У наші дні потрібна пастирська винахідливість; діалог, а не протистояння; участь, а не відсутність; конкретні справи, а не абстрактні теорії; творче сприйняття, а не повне неприйняття. Усе це не впливає на духовність і богослужіння, але показує нерозривну єдність так званих вертикальних і горизонтальних вимірів церковної присутності та свідчення. Вірність церковній традиції – це не замикання в минулому, а оцінка досвіду минулого, оволодіння ним у сьогоденні.

А цього року пандемія короновірусу Covid-19 заполонила людство. Ми прославляємо Боже милосердя, яке зміцнює вчених у розробці ефективних вакцин та інших препаратів для боротьби з кризою, і закликаємо тих віруючих, які ще не щеплені, зробити це, тобто всім дотримуватися заходів захисту, запропонованих охороною здоров’я. влади. Наука, оскільки вона служить людині, є безцінним даром Божим. Ми зобов’язані з вдячністю прийняти її дар і не відступати від безвідповідальних голосів тих, хто прийняв і оголосив себе представниками Бога і «духовними порадниками» чистої віри, які, на жаль, відмовляються від життя через брак любові до ближнього. наражаючи його на велику небезпеку.

Чесні співбрати та улюблені діти,

З непохитною вірою в те, що життям кожного з нас, як і ходом усього людства, керує Бог, Бог мудрості і любові, ми дивимося на прийдешній 2022 рік, який незалежно від різних зовнішніх обставин і подій буде будь для всіх нас рік спасіння, оскільки самим ходом справ завжди керує благодійний Домобудівник Христос, «Який хоче, щоб усі люди спаслися і прийшли до пізнання істини» [5].

З Божим благословенням, у Страшний і Страсний тиждень наступного року в нашому освяченому Центрі буде звершено освячення Святого Мира. Ми вважаємо унікальним Божим даром нашого часу те, що ми матимемо честь зустрітися з цим панегіричним і захоплюючим служінням вчетверте під час нашого скромного патріархату. Слава Богу за все!

З такими почуттями, поклоняючись у найблагочестивішій свідомості немовлятку Ісусу, народженому у Віфлеємі, ми звертаємось своїми думками до наших християнських братів і сестер там і молимося за мирне співіснування всіх, хто живе на Святій Землі.

З цієї нагоди бажаю всім вам, близьким і далеким, щоб благословенний Святий Час Різдва  Христового був здоровий і плідний, у добрих справах і сповнений божественних дарів Нового року, добром Господа Бога, Якому слава і сила на віки віків. Амінь.

Різдво Христове 2021

† Варфоломій, Патріарх Константинопольський

Палкий молитовник до Бога за всіх вас

[1] Максим Сповідник, Різні богословські та домобудівні розділи про чесноту і порок, перша сотня, 12, PG 90, 1184.

[2] Ніколас Кавасіла, Про життя у Христі, PG 150, 680-81.

[3] Пор. Іван Золотоуст, Проповідь перед вигнанням, PG 52, 429.

[4] Див. 1 Пет. 3:15.

[5] 1 Тим. 2: 4.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»