МОСКОВСЬКИЙ ПАТРІАРХАТ ЗНИЩИВ УНІКАЛЬНЕ ОЗДОБЛЕННЯ ТРОЇЦЬКОГО СОБОРУ ГУСТИНСЬКОГО МОНАСТИРЯ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ

Кілька років тому, московські попи почали перші роботи по «утепленню» історичної пам’ятки пінопластом, але люди помітили, влаштували скандал та це варварство було призупинено. Але днями, тишком, було знищено пінопластовою «реставрацією» барочне оздоблення унікального Троїцького собору Густинського монастиря на Чернігівщині, побудованого українським гетьманом Іваном Самойловичем та освяченого архієпископом Лазарем Барановичем. Із цим монастирем були тісно пов’язані перебування в Україні Єрусалимського патріарха Феофана та Олександрійського патріарха Макарія, ктитороми монастиря були гетьмани Сагайдачний, Хмельницький, Самойлович і Мазепа, митр. Петро Могила та ін., тут бував Тарас Шевченко та інші відомі особистості.

Монастирський Троїцький собор зі своїми унікальними оздобленнями в стилі українського бароко витримав численні війни і революції, роки атеїстичного запустіння, але не витримав сучасної «пінопластової реставрації» малограмотних московських попів Іще не пізно зупинити цю наругу і повернути унікальній пам’ятці українського бароко XVII ст. первісний вигляд!

Просимо максимально поширити цю інформацію та підтримати ідею підняти від імені громадськості питання про усунення пінопластової обшивки на стінах собору!

Більш сучасних фото можна подивитися тут

По матеріалам Олега Кулешова