ГЛИБОКИЙ СЕНС РІЗДВА ХРИСТОВОГО

Всі ми знаємо, що «Бог є любов» (1. Ін 4:16). Всесвіт і людина – це результат зовнішнього впливу любові Триєдиного Бога.

Але вищий прояв Його любові до Свого творіння, людині і всьому творінню, відбулося через Боговтілення-Слова. Ця подія – не просто історичний, ми б сказали, факт, але найвища сторона прояви домобудівництва Триєдиного Божества. Ось так тлумачать і приймають правильні, позбавлені помилок тлумачи Священного Писання Святі Отці нашої Церкви. Святий Григорій Палама говорить нам: «По суті, під час втілення Господа здійснилося найкраще по Богу подя … і найкраще з усього і, ймовірно, єдине справжнє і незрівнянне чуда – це втілення Господа нашого Ісуса Христа» (Г. Манзарідіс, Паламіка, 53).

І святитель Іоан Золотоуст точно пише, що Бог зійшов на землю «щоб тебе оцими зробити сином Божим [...] Він народився по плоті, щоб ти народився за духом [...], щоб з’єднати разом старого і нового, божественне єство з людським , свою з нашої »(PG 57, 26).

З Втіленням Слова Божого відновлюється порушене і розірване спілкування Божого творива з його Творцем. Смерть, до якої увійшов грішна людина, була позбавленням життя. Однак Христос приходить у світ і спілкується з людьми, «щоб мали життя, і надто мали» (Ін. 10:10). Це «щоб» вказує на те, що Він зробив людей братами і спадкоємцями. Людина знову повертається до спілкування з Богом і зі своїми побратимами. Вона знов жива.

«Слово стало плоттю і перебувало між нами» (Ін 1:14). Бог таємниче повністю з’єднується з людиною, нероздільно, проте незмінно і нерозлучно, як проповідує Православна догматика. Цим спілкуванням людина удостоюється як має буття. Він існує, коли він з’єднаний через священні Таїнства і духовну церковне життя зі своїм Боголюдиною Господом і живе в спілкуванні любові, якої є наша Свята Церква, як живий її член. Зрештою, Сам Господь запевнив нас: «Хто їсть Мою Плоть і п’є Мою Кров, в Мені перебуває» (Ів 6:53). Святий Григорій Богослов прорік найглибше богословську слово: «Те, що не сприйнята, то і не вилікувано» (PG 37, 181Ї З Послання до пресвітера Каледонія проти Аполлінарія).

Нехай це почують, з одного боку, ті, хто вірить і проповідує, що хвороби і пристрасті нашого часу будуть вилікувані передбачуваним визнанням людини як індивідуальної сутності, а з іншого боку – ті, хто виступає проти частого Божественного Причастя. Святий Григорій Низький говорить, що в тій мірі, в якій матеріальна їжа необхідна для збереження життя, тим більше «то прилучення істинно сущого, завжди перебуває і вічно не змінюється, чи геть більше зберігає в бутті того, хто долучається» (PG 46, 173D Про немовлят, передчасно, що передчасно викрадаються смертю. До Ієрея).

Сьогодні людина повинна, нарешті визнати, що вона не існує сам по собі, а існує тільки тому, що він спілкується зі своїм Творцем, Який є «причиною існуючого» (όντως όν).

Ви живете в спілкуванні любові, в Церкві. Той кого там немає, той помер. Це тому, що, за словами св. Василя, «Бог є життя, а смерть позбавляє життя» (PG 31, 315A). Поза спілкування з Боголюдиною, людина не особистість і не істинний образ і подобу Бога, а «маска-личина» (προσωπείο). Тому що, як підкреслює святий Григорій Низький, «то, що перебуває в сущому є насправді істинне буття». (J. McDonough, Brill [1962] v. 5,62). Тут розкривається величезне значення і причина Втілення Сина і Слова Бога Отця, яким є реконструкцією, Перетворення, «новим творінням», нашої Святою Церквою, яка становить Його Бого-Людське Тіло. У ньому є щире спілкування людей, спілкування любові, спокутування, спасіння, обожнення за благодаттю.

На закінчення ми можемо однозначно сказати, що втілення Слова Божого – це воцерковне, обожнення і охрещення людини. Усвідомлення і переживання цієї істини онтологічна відбувається під час святкування Різдва Христового. З цієї причини давайте вигукнемо: «Вся сьогодні радості наповнилося, Христос родися в Віфлеємі».

архімандрит Кирило Костопулу, доктор богослов’я

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»