СЛОВО НА ВВЕДЕННЯ В ХРАМ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

мозаїка церкви Успіння Богоматері біля Дафні, близько 1100 р.

Сьогодні ввечері, отці і брати, ми мали благословення пережити щось від слави і величі Пресвятої Богоматері. Велич і слава! Дивується розум людини і дивується він відповідним чином ту славу, якої була удостоєна Пресвята Діва. І чи може хтось уявити собі, що, хоча Вона була всього лише трьох років від роду, Вона була удостоєна честі бути введеної в найсвятіше місце поклоніння Богові Ізраїлю і жити там, у Святеє Святих. Туди, куди міг входити тільки один з усіх людей, первосвященик – і він туди входив один раз на рік під час свята кущів. Він входив туди для того, щоб здійснити Богопоклоніння, службу і негайно виходив. Чи усвідомлюєте ви, якої слави і якого величі була удостоєна Пресвята Богородиця?

Сьогодні ми святкуємо вхід Богоматері в земне Святеє Святих, який є прообразом Її входження в небесну Святеє Святих. Як кажуть золоті та богословські уста святого Григорія Палами, Пресвята Богоматір здійснила сходження і зійшла від земного до небесного, звідки досягла Святої Трійці. Там де перебуває Свята Трійця.

Наша Пресвята Діва була удостоєна такої слави, оскільки в самій собі вона досягла слави за допомогою свого досконалого смирення. Вона настільки змирилася, наскільки не міг змиритися жоден з людей. Завдяки йому Вона була і звеличена. Вона змирилася і зовсім знищила своє его. Вона зробила повне послух. Дійсно, хто ще після Господа нашого Ісуса Христа явив повний послух Богу, як не Пресвята Богородиця? А тому, завдяки Її крайньому смиренню, самознищенню та слухняності Вона була удостоєна такої слави.

І ми ченці, коли замислюємося над тим, що Пресвята Богоматір досягла в граничної ступеня тієї мети, яку ми, ченці шукаємо, то ми радіємо, тому що у нас є зразок для нашого чернечого подвигу.

Чи є метою ченця те, щоб здійснювати служіння Богу день і ніч? Наша Пресвята Діва здійснила це в повній мірі. Перебуваючи у Святеє Святих, Вона постійно служила Богові. І чернець бажає того, щоб в тиші, таємниче в своєму серці, здійснювати служіння Богу день і ніч, як і наша Пресвята Діва. Дійсно, ніхто б не може зійти на висоту чеснот, якщо, перш за все, він не зійде на нижчі щаблі лестивці, яка зводить на вищі щаблі. А першою сходинкою, на яку, як би ми не хотіли, але ми зобов’язані на неї вступити, є відсікання волі, слухняність, самознищення та позбавлення від помислів.

Отже давайте сьогодні закличемо нашу Пресвяту Діву, якої ми сьогодні робимо свято, щоб Вона нам надала допомогу – ми Її діти і Вона нас любить і бажає нас бачити здійснюючими подвиг – нам необхідно сьогодні покласти новий початок, щоб нам оновити в нашій свідомості мету, заради якої ми ченці працюємо, і ті обітниці, які ми дали в день нашого постригу, щоб ми вели лайка, щоб ми упокорювалися – чим ми є – земними хробаками? – невже ми хочемо, щоб нас вони знищили і винищили, нам необхідно досконале послух. Коли наша Пресвята Діва бачить, що ми не подвизаємося, то Вона сумує. Але нашим послухом і нашим смиренням ми доставляємо спокій і радість нашій Пресвятій Діві, нашому Геронде-Старцю, Ангелу-хранителю нашої душі. Оскільки коли хтось бачить – як Геронда – непослух, свавілля, норовливість, то він засмучується, після чого він не має радості і спокою, і терпіння, яке настільки необхідно, або ж розхитується його здоров’я. А тим самим складним стає моє пастирське піклування над вами.

Але як Геронда, я переважно вам дякую. Ви все змагається. Я не дуже хворобливий, але очікую від деяких братів того, щоб вони явили в більшій мірі готовність до послуху, до відсікання своєї волі, до смирення. Особливо це відноситься до тих братів, які за благодаттю Божою через постриг в чернецтво забажали більшої рішучості явити духовний подвиг. Нам необхідно забажати постійно жити в служінні Богу таємниче в нашому серці. Бесіди і зустрічі і розваги нам не допоможуть жити в постійному служінні Богу.

У ці дні я прийшов зі світу. Як страждає і мучиться світ! Яке він несе покарання через незнання! Є й благочестиві і працюючи християни, проте ж, скільки наших братів в світі має стільки ж можливостей, які маємо ми ченці, тут, на Святій Горі? Де бідні і нещасні люди, що знаходяться за межами Гори можуть знайти такі цілонічні моління і свято? Так що ми є привілейованими, мої отці. Тому то, якщо ми ведемо боротьбу, то тоді не опинимося невдячними у відповідь на благодіяння і дари Божі та нашої Пресвятої Діви.

Сьогодні у двох наших братів ювілей постригу. Їм ми молитовно бажаємо того, щоб вони відновили мету чернечої схими та вдосконалювалися в покаянні і освяченні.

архімандрит Георгій Капсаніс (+2014), проігумен священної обителі прп. Григорія, Свята Гора Афон.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»