АКАФІСТ ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИКУ МАКАРІЮ КАНІВСЬКОМУ ТА ОВРУЦЬКОМУ

Кондак 1

Обраний від Бога угоднику і страстотерпцю Христовий, преподобномученику Макарію, ти виточуєш світові численні милості і чудові дари! Похвально взиваємо до тебе, шануючи святу пам’ять твою. Ти ж на небесах стоячи перед Престолом Господа Слави, молися за всіх нас, за тих, які до тебе з вірою і любов’ю взивають: Радуйся, преподобномученику Макарію Овруцький, Переяславський і Канівський чудотворцю.

Ікос 1

Ангелом земним і людиною Небесною явив тебе від утроби матері усього світу Творець: ти, блаженний Макарію, ще у підліткових літах перебуваючи, земними насолодами знехтував та піклування про благочестя мав, до храму Божого старанно ходив і рЕвнував у вченні і пізнанні віри Православної. Ми ж, дивуючись цьому, співаємо:

Радуйся, батьків благочестивих мудрий сину.

Радуйся, бо від утроби Духом Святим ти осяяний.

Радуйся, бо від дитинства Богом ти обраний.

Радуйся, бо від юності Христа ти полюбив.

Радуйся, подвижнику, Божою благодаттю прославлений.

Радуйся, бо численні скорботи і страждання за Ім’я Христове ти перетерпів.

Радуйся, прекрасний плоде дерева райського, Духом Святим освячений.

Радуйся, обранцю Христовий, бо з Ним нині і на віки ти царюєш. Радуйся, преподобномученику Макарію Овруцький, Переяславський і Канівський чудотворцю.

Кондак 2

Бачачи любов твою до молитви і піклування, як догодити Богові, батько і мати і родичі твоїя не протидіяли, але сприяли твоєму зростанню в розумінні Божого і чеснотах. І Промислом Божим так вчинено, що коли на землі твоїй часи тяжкі для віри Православної настали, великим подвижником і поборником Її виявився ти, тому всі вірні співають Богові: Алілуя.

Ікос 2

Розум безсумнівний дарував тобі Христос, Божу Силу і Божу Премудрість, коли ти, отче Макаріє, Мойсеєві Боговидцеві уподібнився і в годину тяжку заволів краще страждати із ревнителями віри Православния, ані через солодкість гріха прихилитися до принади зла, тому ми, грішні, вихваляючи таку твоє відвагу у Бозі, розчулено взиваємо до тебе:

Радуйся, бо душу свою ти зберіг і освятив її світлом Христовим.

Радуйся, бо хреста скорботи і терпіння за Христа в серці своєму ти водрузив.

Радуйся, вірне і слухняне чадо Боже.

Радуйся, славний проповіднику Православ’я.

Радуйся, бо співчутливо дослухався до слів стражденних. Радуйся, відрадо для тих, хто до тебе вдаються.

Радуйся, бо ніколи не відвертався ти від крику і ридання стражденних.

Радуйся, бо відкрив серце своє ти для співстраждання із тими, хто скорботою і хворобами пригноблені.

Радуйся, преподобномученику Макарію Овруцький, Переяславський і Канівський чудотворцю.

Кондак 3

Силою Божою зміцнюваний і просвічений, полум’яно заволів ти, досточудний Макаріє, після кончини батька твого і матері всього себе віддати Господеві; того заради славу тлінного світу зневажив ти, прибув до Овруцької обителі і там чин Ангельський прийнявши, заспівав Христу Богові: Алілуя.

Ікос 3

Маючи піклування про те, що догоджати слід не людям, а Богові, коли прийняв ти чернечий чин, блаженний Макаріє, постійнно повчався ти Словами Писання Божественного і Святих Отців творіннями, особливо люблячи Святого Златоуста твори; і був ти удостоєний благодаті священства і влади до становлення та повчання ченців. Ми ж, бачачи віру твою в Христа Спаса полум’яну і мудрість велику, ублажаємо тебе співом таким: Радуйся, смирення, лагідності і стриманості вчителю.

Радуйся, воїне Христовий непереможний.

Радуйся, бо тілесні похоті Бога заради ти умертвив.

Радуйся, бо постом і молитвою, працею і послухом Богові ти догодив.

Радуйся, ченців похвало і гідний співрозмовнику ангелів. Радуйся, бо через тебе Благодаттю Божою вірні сповнюються. Радуйся, бо від юності чернечою обітницею віддав Господеві чисте серце своє.

Радуйся, бо умертвив похоті і пристрасті постом та молитвою. Радуйся, преподобномученику Макарію Овруцький, Переяславський і Канівський чудотворцю.

Кондак 4

Бурю помислів сумнівних маючи в душі, спочатку відрікся ти, Макаріє, від правління обителю Овруцькою, але, уявивши розгнівану на тебе братію та суд Божий за те, що не бажаєш правити обителлю в скрутну хвилину спокус і бід, ти, блаженний, віддав себе Волі Господній та прийняв владу, співаючи з усіма Богові: Алілуя.

Ікос 4

Почули і побачили ми святе життя твоє, що був ти великим наставником для ченців, навчаючи і їх, і мирских людей словом і ділом, як належить у благочестивості жити, що приходили до тебе ближні і далекі послухати слів твоїх і життю добродійному навчитися. Молимо тебе, блаженний Макаріє, навчи християнському життю і нас, грішних, бо співаємо до тебе так: Радуйся, посудино, Благодаттю Божою рясно сполвнена.

Радуйся, добрий працівнику на виноградникові Небесному. Радуйся, мудрий сівачу благочестя.

Радуйся, великий наставнику тих, які заблукали.

Радуйся, швидкий помічнику стражденним.

Радуйся, Ангеле, у плоті світові явлений.

Радуйся, стада Христового добрий і лагідний пастирю.

Радуйся, бо навчено, сотворено і великим названор тебев Царстві Небеснім.

Радуйся, преподобномученику Макарію Овруцький, Переяславський і Канівський чудотворцю.

Кондак 5

Богосяйній зірці уподібнився ти, отче Макарію, коли, показуючи людям шлях твердий, який до Господа провадить, в день, коли нечестиві агаряни напали на місто Овруч, ти теплою молитвою, вийшов із братією зі святими іконами, відігнав ворогів від міста; бо їм здалося, що численне військо проти них повстало і тому до втечі вдалися. За чудовий порятунок вдячно співаємо Богові: Алілуя.

Ікос 5

Бачивши тебе зберігачем твердої віри Православної, вороги твої, книжникам і фарисеям давнім уподібнившись, раду нечестивих сотворили, щоби спробувати спіймати тебе і звернути зі шляху праведного. Посоромлені тобою палали злобою, мріяли про повне розорення і викорінення обителі твоєї. Незабаром агаряне знову надійшли та зруйнували обитель твою. І ти, зганьблений надмірно, відійшов подвизатися до Києво-Печерської Лаври. Через таку твою ревність у Господі Вседержителеві взиваємо до тебе, святий Макарію, так:

Радуйся, поборнику Христовий, в мужності нездоланний.

Радуйся, бо раді нечестивих ти не покорився.

Радуйся, непохитний стовпе Церкви Христової.

Радуйся, щите віри, бо притуплюєш ти стріли лукавих.

Радуйся, блискавко, бо розвіюєш ворогів видимих і невидимих. Радуйся, зірко, бо шлях до Христа ти показуєш.

Радуйся, бо перепоясав ти стегна свої правдою.

Радуйся, бо молінням вражаєш ворогів Церкви Христової. Радуйся, преподобномученику Макарію Овруцький, Переяславський і Канівський чудотворцю.

Кондак 6

Проповідники твого непохитного стояння у вірі Христовій іноки, миряни і святителі, бачили, як уподібнився ти троянді, яка у шипах неушкоджено зростає, тому що вороги хоч і намагаються, але не здатні погубити святості і пахощів в Тобі Божих. Ми ж, величаємо тебе, неначе найпрекрасніший цвіт Христовий, співаючи до Господа, Який прославив тебе: Алілуя.

Ікос 6

Засяяв ти дивним світлом життя твого і боротьбою за віру Православну, отче Макаріє, тому приходили до тебе близькі та далекі вчитися, як у Христі жити і зло перемагати зі сподіванням на Господа. Ти ж був для ченців та мирян, неначе батько для дітей; і нам, грішним, наставником великим являешся, бо співаємо до тебе так:

Радуйся, скорботних і лютих приємна розрадо.

Радуйся, тиха пристане, для тих, які знемагають.

Радуйся, заступнику вдовиць, сиріт, немічних і убогих. Радуйся, захиснику ображених і гнаних.

Радуйся, істинного богошанування насаджувачу.

Радуйся, бо добрі справи твої сяють на тверді небесній. Радуйся, багатоцінне миро Любові Христової, яке виливається на усіх, які до тебе вдаються.

Радуйся, мудрий працівнику на виноградникові, який насадила правиця Господня.

Радуйся, преподобномученику Макарію Овруцький, Переяславський і Канівський чудотворцю.

Кондак 7

Бажаючи провадити люди до спасіння так, як вказують статути церковні і совість Християнська, у годину скорбну вчив ти, отче Макаріє, що скорботи необхідні нам, адже святий Златоуст сказав, що через скорботи великі входиться до Царства Небесного; ревністю у Бозі полум’яніючи, благав ти сильних про покровительство Церкви Православної, щоби усі чада її заспівали Богові: Алілуя.

Ікос 7

Нову милість показав рабам Своїм Спас світу, Христос Господь, через тебе, отче Макаріє, коли ти, слухаючи плач жінки благочестивої, звернувся до Господа, щоби син її безпутний лагідно навчився творити молитву Господню, і читання те старанне відродило душу цього чоловіка. Ми ж, таким твоїм вчинком розчулені, співаємо до тебе так:

Радуйся, бо тих, які впали, ти підводиш любов’ю до Христа. Радуйся, бо тих, які заблукали, відводиш ти від шляхів беззаконних.

Радуйся, благодатний лікарю немічних.

Радуйся, прозорливцю Божий, таємнознавець людських сердець.

Радуйся, мечу, бо відсікаєш всяку неправду і беззаконня. Радуйся, невідступний викривачу грішників духом лагідності і милосердя.

Радуйся, бо багатьох на шлях істинний ти наставив.

Радуйся, бо напоумлення недбайливих і безпутнихі.

Радуйся, преподобномученику Макарію Овруцький, Переяславський і Канівський чудотворцю.

Кондак 8

Дивне і славне явлення Сили Божої бачили на тобі чада Церкви Христової: бо твоїми молитвами сліпі починали бачити, біси виганялися, хворі з ліжка здоровими вставали. Цього заради прославляємо тебе, Макарія, для Лікаря душ і тіл наших – Христові – вірного служителя, Йому ж співаємо: Алілуя.

Ікос 8

Весь був ти думкою на небессах, цього ж і людей ревно навчав ти, як догоджати Богові словами і ділами, грішних ж викривав ти, щоби вони покаялися; їх же навчав ти жити праведно. Суддю, який хабарі брав та неправедним судом людей судив, щосуботи посилав ти таємні короткі листи з докоряннями та умовляннями. І відповів суддя тобі тоді, що останнє віддає, покаяння та виправлення явив. Молитвами твоїми, Макаріє, допоможи і нам до покаяння прийти, бо співаємо до тебе:

Радуйся, бо невпинним був про людей твій промисел.

Радуйся, бо невірних на шлях істини ти приводив.

Радуйся, бо несправедливого судді ти був грізним викривачем. Радуйся, праведного шляху світило осяйне.

Радуйся, скарбе різноманітних дарів Животворчого Духу. Радуйся, чоловіче Божий, бо міста і села сповнилися славою добрих діл твоїх.

Радуйся, невідступний викривачу неправди.

Радуйся, шукачу бісеру плодами віри і покаяння.

Радуйся, преподобномученику Макарію Овруцький, Переяславський і Канівський чудотворцю.

Кондак 9

Все єство Ангельське радіє і веселиться із Спасом Христом, бачачи тебе, блаженний Макарію, бо даний тобі від Господа талант ти примножив: роздаючи наживу свою жебракам і убогим, від нетлінного багатства духовного ти живив всіх, які приходили до тебе, стараючись щоби вірні відкладали зотлілого чоловіка, а зодягалися у нового, який обновлюється за образом Творця, невпинно співаючи Богові: Алілуя.

Ікос 9

Жодне красномовство не зможе гідно прлславити справи твої великі: бо ти ще у житті твоєму земному Спаса прославляв, тому удостоєний був ти від Господа отримати дар прозріння, щоби знати про часи прийдешні. Так передрік ти розорення від ворогів міста Канева і обителі твоєї, біди люті і смерть багатьох; і заповідав братії ніколи не відпадати від віри, але вірними навіть до смерті Христові бути. Прославляючи твою у Господі мужність, Макаріє, взиваємо до тебе:

Радуйся, правило віри і ревності благочестивої.

Радуйся, дерево, плодами благочестя прикрашене.

Радуйся, бо велику владу на диявола від Господа ти отримав.

Радуйся, бо сподобився від Бога отримати дар прозріння прийдешнього.

Радуйся, вірних своїх підготував до дня воцаріння із Христом у житті вічному.

Радуйся, бо спонукав чада свої мужньо терпіти вся за Ім’я Христове.

Радуйся, для душ наших радосте.

Радуйся, бо через тебе солодощами духовними сповнюємося. Радуйся, преподобномученику Макарію Овруцький, Переяславський і Канівський чудотворцю.

Кондак 10

Задля спасіння і того, щоби до пізнання істини прийшли усі, хто заради Спаса трудився, коли наступала навала ворогів на землю Українську і місто Канів, повелів ти братії приготуватися до завершення земного життя цього постом і причастям Святих Тайн. Всі, які послухали тебе, співають Богові: Алілуя.

Ікос 10

Стіною явився ти для братії обителі твоєї, Макаріє, і всім вірним у місті Каневі, коли вороги зруйнували врата обителі і про скарби монастирські запитали, аби довідатися це нарузі і побиттю тебе піддавши. Вірні ж люди зі сльозами кричали: Отець наш! Отець наш! Ти ж до агарян нечестивих промовив: не на землі, а на Небесах Скарб мій є. Вороги ж розлютилися і відсікли голову твою. Моли зо нас, мученику Христовий, нехай пом’яне у Царстві Небеснім Спас нас, як розбійника благорозумного, які шануємо страждання твої і кличемо до тебе: Радуйся, бо Господа прославив ти подвигом твоїм.

Радуйся, страстотерпцю Христовий, бо молитвою і Хрестом мучителів посоромив.

Радуйся, бо дух свій Господеві віддав у супроводі слів любові до тебе вірних.

Радуйся, бо добровільно страждання за Христа перетерпів. Радуйся, бо приниженим і зганьбленим ти був на землі.

Радуйся, бо славою і честю тебе прикрашено на небесах. Радуйся, бо усікновення голови твоєї від агарян ти прийняв.

Радуйся, бо вибілив ризи твої в крові Агнця.

Радуйся, преподобномученику Макарію Овруцький, Переяславський і Канівський чудотворцю.

Кондак 11

Спів зворушливий принесли тобі міста Канева мешканці, яким судив Господь після відходу нечестивих агарян живими залишитися, коли прийшли на місце, де стояв спалений агарянами храм обителі, і не знайшли тіл небіжчиків своїх, а лише тіло чесне без голови, у волосяницю зодягнене і з Хрестом у руці, поховали його достойно на місці, де стояв жертовник, співаючи Богові: Алілуя.

Ікос 11

Світильником, який палав і світив, був ти в житті своєму земному, блаженний Макаріє, і таким і зараз для всіх вірних являєшся, і це побачили люди православні, коли набули нетлінних чесних мощей твоїх, щоби були поставлені вони у​в збудованому храмі обителі, і там численні чудеса виточували; таке ж повторилося і по перенесенню мощей твоїх до міста Переяслава. Прославляючи тебе, отче, як помічника в скорботах і бідах наших, взиваємо до тебе:

Радуйся, пресвітлий світильнику, який засяяв на тверді небесній.

Радуйся, бо нетьмяніючому світлі із Господом ти перебуваєш.

Радуйся, бо бачиш Господа Вседержителя на небесах.

Радуйся, бо успадкував вічну радість ти в Царстві Небесному.

Радуйся, зцілень благодатне джерело.

Радуйся, про спасіння душ наших великий молитвенику.

Радуйся, бо псалом цей співав ти до Господа: Не убоюся я зла, бо Ти зі мною.

Радуйся, невірних страху і сором, бо вінець сповідника Христового ти набув.

Радуйся, преподобномученику Макарію Овруцький, Переяславський і Канівський чудотворцю.

Кондак 12

Благодать дарував тобі рясну Христос Бог наш, святий Макарію, щоби міг ти провадити людей до спасіння. І нині виточують її чесні мощі твої, хворих душею і тілом зцілюючи. Поклоняємося їм та іконам твоїм чесним, із вірою, взиваємо до тебе: заступництвом твоїм у Спаса Христа допоможи нам, преподобномученику, побожно на землі прожити та Царства Небесного сподобитися, щоби співати Богові: Алілуя.

Ікос 12

Оспівуючи працю і подвиги твої, преподобномученику Макаріє, прославляємо дивного у святих Своїх Господа, ублажаємо мученицьку кончину твою, і, бачачи тебе, як Ангела у плоті на землі, який Спасові благодогодив і добровільно страждання за Нього перетерпів, і як заступника великого перед Престолом Господнім за людей православних від усієї душі на похвалу тобі співаємо:

Радуйся, дивне сяйво істини євангельської.

Радуйся, великий заступнику у веслуванні морем житейським.

Радуйся, благодатний утішителю всіх, які славлять ім’я твоє. Радуйся, скорий послушнику для всіх, які з вірою закликають тебе.

Радуйся, теплий заступнику біля Престолу Господнього за всіх, хто поважає святу пам’ять твою.

Радуйся, Небесний покровителю Української землі нашої.

Радуйся, сповіднику віри в Христа безстрашний.

Радуйся, воїне Христовий непереможний.

Радуйся, преподобномученику Макарію Овруцький, Переяславський і Канівський чудотворцю.

Кондак 13

О, пресвятий і пречудний угоднику Христовий, преподобномученику Макаріє, прийми від нас мале моління це наше, серцем і вустами на похвалу тобі принесене, і благай Христа Бога, щоби направив нас всемогутньою силою Своєю до життя праведного, і відтак удостоїв нас стояти праворуч на Страшнім Судилищі Своєму і радісно співати: Алілуя, Алілуя, Алілуя.

(

(Цей кондак співається тричі, потім ікос 1 і кондак 1)

Молитва святому преподобномученику Макарію

О, преславний преподобномученику Макаріє, швидкий помічнику і теплий заступнику за всіх, хто до тебе вдається, заступництвом своїм перед Господом умоли Спаса нашого, нехай оберне душі наші до покаяння і виправлення, нехай дасть мир Батьківщині нашій і всій землі, нехай допоможе всім нам твердими бути у вірі православній і в ділах добрих, нехай віджене від нас дух злоби й лукавства, а братолюбство вселить в нас, і щоби приносили ми в усьому житті нашому плоди духовні: любов, доброту, милосердя, віру нелицемірну, лагідність і стриманість, і щоби, розіпявши на землі плоть нашу з пристрастями і похотями і духом живучи і ходячи, сподобилися Життя Вічного у віці прийдешньому, і, райськими солодощами повсякчас насолоджуватися та разом з тобою і з усіма святими прославляти Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.