АКАФІСТ СВЯТИТЕЛЮ ПАВЛУ САМБІРСЬКОМУ, МИТРОПОЛИТУ ТОБОЛЬСЬКОМУ

Кондак 1

Вибраний Царем Небесним, Господом нашим Ісусом Христом, Святителю предивний, на довічне учительство, Ти прийняв цей святий обов’язок від Матінки Божої Самбірської. Все життя своє спрямував Ти на навчання правд Божих серед народу свого та всіх людей, вручених під Твою Святительську опіку. Ти дбайливо вчився, і в земному житті своєму старанно навчав, та й дотепер навчаєш у віках, пропонуючи людям земним мудрість спасіння вічного. Ми ж бо, сповнені віри, надії й любові, в Побожності з подякою взиваємо: Радуйся, Учителю побожності, Святителю Павле, Навчи нас спасіння Небесного!

Ікос 1

Уподібнюючись до ангелів, усе життя своє присвятив Ти служінню Богові та здобуттю Царства Небесного. Побожні батьки Твої, глибиною віри своєї сприйнявши науку Христову та благовісництво Його Церкви Святої, просили Бога дарувати їм дитя та виростити його душпастирем Церкви Христової. Коли ж отримали бажане, взивали:

Радуйся, Променю Сонця Незаходимого, Христа Ісуса.

Радуйся, Зоре ясна, серед темряви гріховності світу цього.

Радуйся, Христом на святительство Покликаний і Приготовлений.

Радуйся, Божою Матір’ю, під її святу Покрову Прийнятий.

Радуйся, у православній побожності батьками у Бога Випрошений.

Радуйся, іменем Петра в честь Апостола Первоверховного Названий.

Радуйся, Скелею могутньою у просвітництві Христовому Стверджений.

Радуйся, Учителю побожності, Святителю Павле, навчи нас спасіння Небесного!

Кондак 2

Споглядаючи Твоє дивовижне народження, земля Прикарпатська стрепенулася, Небеса зраділи, передчуваючи силу могутності Твого благовісництва і небесного учительства. Радісно пробудилося Прикарпаття перед величчю святості, давній Самбір освітився сяйвом грядущого благочестя, народженням мешканця свого земного і Ангела небесного, що служитиме істинно Богові та навчатиме людей земних співати пісню: Алілуя.

Ікос 2

Розумом, благодаті Христової сповненим, Ти дозрівав у премудрості та правді. Побожністю родинною оповитий і молитовністю батьківською зігрітий, жадібно сприймав Ти знання земні і небесні. Галицька ревність у вірі, сила Православна, надихали Тебе сотнями прикладів жертовності та твердості спасительної віри. Небо вселаскаве готувало Святителя Самбору та й усієї Русі Святої, що, осяяна Його святістю і честю, з вдячністю взиває:

Радуйся, бо земне і небесне шкільництво дбайливо сприйняв Ти.

Радуйся, в побожності родинній, православній виплеканий і зігрітий.

Радуйся, бо Тобою вибір святості в дар за молитви споконвічні, Богом даний Прикарпаттю.

Радуйся, Освічений і на вчительство Христове в Самборі Приготовлений.

Радуйся, з джерел нашої побожності і честі Православної плоде стиглий Райський.

Радуйся, до Києва ревністю і честю православною Спроваджений.

Радуйся, Учителю побожності, Святителю Павле, навчи нас спасіння Небесного!

Кондак 3

Сила благодаті Духа Святого з раннього дитинства поріднила Тебе із Самбірським храмом Богородичним. Ведений спрагою побожності та страху Божого вірних Богові родичів Твоїх, полюбив Ти красу Дому Божого, святі Служби Божі, святкування церковні. Братством споконвічним, Православним, Самбірським стверджений, у вірі та надії з любов’ю прямував Ти з Самбора до святості Небесної і не змовкаючи співав: Алілуя.

Ікос 3

Маючи страх Божий в побожному серці своєму Ти, майбутній Святителю і Учителю віри та благочестя, понад усе цінував Божу справу та діяння церковне. Нічого милішого в житті Твоєму не було за молитву, піст та бодріння духовне. Не вабили Тебе світські успіхи та юнацькі бажання. Єдиного, спасіння вічного, прагнула Твоя вірна душа, сповнена устремління до святості. Тож, збагачена Святительством та Учительством Твоїм, Церква Свята не перестає взивати до Тебе:

Радуйся, побожності і святості Ревнителю.

Радуйся щасливістю повноцінного Церковного життя.

Радуйся, бо молитву і піст – зброю надійну на ворога спасіння вибрав Ти.

Радуйся, бо успіхи світу цього Тебе не спокусили.

Радуйся, Прагнучий знань, здобувши які, Ти став Світильником віри.

Радуйся, Життєдайне Джерело святості та галицької побожності.

Радуйся, Учителю побожності, Святителю Павле, навчи нас спасіння Небесного!

Кондак 4

Буревій поневірянь над краєм Українським пронісся, коли із Заходу загроза спасительній вірі Православній поширювалася. Насильство та лукавство перетворювали на пекло землю нашу. Тривогою та ревністю овіяна душа Твоя, Павле святий, прагнула знань Небесних та Господньої мудрості. Біля храму Самбірського, на честь Різдва Пресвятої Богородиці збудованого, визрівало світле й святе бажання душі Твоєї гідної, щоби стати полум’яним благовісником для захисту Церкви Святої та для прославлення Бога, довічною піснею небесною: Алілуя.

Ікос 4

Слухаючи слова Божественних Літургій, сприймаючи слова священичих проповідей, збагачуючись скарбами сталих Таїнств Сповіді та Причастя, Ти, Святителю наш Павле небесний, зростав від сили в силу. Ані переслідування та гоніння, ані погорда латинського зухвальства й пихатості, ані спокушання вигодами життєвими, земними не змогли загасити полум’я найщирішого бажання Твого стати Наставником і Учителем, Плугатарем ниви духовної у Церкві земній, яка, передчуваючи велич святості Твоєї, взивала Тобі:

Радуйся, Бджоло медодайна, що солодкість Слова Божого зібрала.

Радуйся, Ниво Божа квітуча, що достигла чеснотами та ревністю.

Радуйся, Блаженний, що з юності полюбив убогість духовну.

Радуйся, Утішений, сльозами плачучих омитий.

Радуйся, Щасливий, закликом Господнім, як апостол днини впевнено пішов за Христом.

Радуйся, Гідний, що відрікся від Себе самого та хрест свій радісно прийняв.

Радуйся, Учителю побожності, Святителю Павле, навчи нас спасіння Небесного!

Кондак 5

Богоплинною зорею явився Ти серед мороку недолі людей православних на Прикарпатті. Життям ангельським захоплений, у хорі церковному оспівував Ти славу Богові. Від наспівів гір Карпатських, від чудодійності джерел їхніх та могутнього Дністра дозрівала поетична натура душі Твоєї. Псалми, канти та піснеспіви духовні укладаючи, кожним словом побожним з вірністю самбірською Богові завжди співав Ти: Алілуя.

Ікос 5

Бачачи в Тобі багатство духа і сили Божої Благодаті, що виструмінювала з джерел Твого переконання у вірі, батьки Твої разом з душпастирями Православними, Самарськими спровадили Твої стопи юначі до Святині Києва Небесного, щоби зігрітись біля вогнища Благодаті, яку передбачив ще святий апостол Андрій Первозванний. Ти линув до Київських круч, до величних святинь давнього міста, до благословляючих рук Преподобних Печерських, котрі, вітаючи Тебе, взивали:

Радуйся, Джерело віри, надії та любові Прикарпаття.

Радуйся, Променю Сонця Божественного.

Радуйся, Благословенний родиною та священиками на священство і благовістя.

Радуйся, одвічним Києвом прийнятий на святість.

Радуйся, Лаврою Печерською Освячений на ревність.

Радуйся, глибинами мудрості духовної Сповнений.

Радуйся, Учителю побожності, Святителю Павле, навчи нас спасіння Небесного.

Кондак 6

Проповідником і наставником святості став для Тебе, Святителю наш Павле, Київ — другий Єрусалим земний. Архістратиг Михаїл, небесний покровитель нашої столиці прийняв Тебе під покров крил Своїх. Свята Оранта, Мати Божа Нерушима Стіна обігріла Тебе всєласкавим вогнем довічної любові. Свята великомучениця Варвара до побожності Твоєї додала ревність і відвагу свого величного подвигу. Тож, приєднавшись до цього божественного столичного хору, Ти заспівав могутню й спасительну пісню слави Божої: Алілуя.

Ікос 6

Осяяний благодаттю Христовою, що довічно спочила на святинях Києва, душа Твоя стала вмістилищем благодаті, мудрий Святителю Павле. Взірцями для Тебе стали князі Київські, віддані Христові, гетьмани та сотники козацькі, ревні й полум’яні у вірі. Великі святителі Києва і всієї Руси Святої надихали Тебе й спонукали з ще більшим завзяттям долати перешкоди, здобувати спасительні знання, наповнювати побожністю і благодаттю чисту посудину душі Твоєї. За що всі ми взиваємо до Тебе:

Радуйся, Облагодатствуваний Києвом і його святинями.

Радуйся, Захищений Архістратижими крилами з Неба.

Радуйся, Огорнений теплом і ніжністю Софійської Оранти.

Радуйся, Ощасливлений смиренністю, завдяки якій наслідував Небо.

Радуйся, Насичений правдою через чесноту голодних і спрагнених правди.

Радуйся, Помилуваний через осягнення чесноти милості.

Радуйся, Учителю побожності, Святителю Павле, навчи нас спасіння Небесного!

Кондак 7

Прагнучі здобути ревність рівноапостольську в житті земному Ти, добрий Святителю Павле, без вагань сприйняв постриг чернечий у Києво-Печерській Лаврі. У тривалих колінопреклонених моліннях Ти звертався до Христа, як у давнину цар Соломон до Господа, благаючи мудрості з Неба; і як пророк Давид новими псалмами, піснеспівами та віршами звеличував Спасителя Господа, Матінку Божу, безустанно взиваючи: Алілуя.

Ікос 7

Нове річище особливого молитовного дару виявив у Тобі, Святителю богомудрий, Павле небесний, Господь Спаситель. Ти сприйняв молитву, як Богоматеринське благословення і в Самбірському Богородичному храмі, і в Києво-Печерській лаврі, що стала оселею для Небесної Цариці. Особливо молишся Ти за майбутнє краю нашого — дітей українських і молодь нашу. Тож цей талант Небесний Ти зберігаєш на всі часи і до вдячного сьогодення, що не перестає взивати до Тебе:

Радуйся, даром молитви і здатністю навчати молитися Обдарований.

Радуйся, Молитвеннику України і всієї Руси.

Радуйся, Помічнику в молитві, що знаєш усі наші печалі.

Радуйся, Пресвятою Богородицею Навчений благати.

Радуйся, Соте, що споконвічну молитовність українську увібрав до душі своєї.

Радуйся здатністю від Бога вимолити нам спасіння.

Радуйся, Учителю побожності, Святителю Павле, навчи нас спасіння Небесного!

Кондак 8

Подиву гідним було життя Твоє, Павле, Святителю богоугодний, сповнене чеснот і благочестя. Особливою чеснотою Твого святого життя стала повага до всепочесних батьків Твоїх і до старших людей. Але найвищою пошаною Твоєю було обійняте учительство земне: духовне й світське. Всяку людину, що мала честь навчати Тебе та просвічувати, Ти огортав великою пошаною й душевною щирістю. Тож благочестиве життя Твоє спонукає і нас взивати до Подателя всякого добра і Бога: Алілуя.

Ікос 8

Увесь був Ти сповнений жаги знань, предивної відповідальності і страху Божого, за отриману премудрість у дні навчання Твого, премудрий Святителю Павле. Коли ж, знаннями сповнений, за здібності свої Ти був покликаний на почесний послух учительства, то сприйняв його, як доручення Самого Господа нашого Ісуса Христа. До пресвітлої мудрості Твоєї горнулась молодь, що навчалась, наче пройняті холодом до багаття. Тож зігріті Твоїми мудрістю і досвідом православні від тоді та в усі часи взивають до Тебе:

Радуйся, Кринице мудрості земної і Небесної.

Радуйся, Струменю води живої, що нас оживляє.

Радуйся, Росо що зрошує посушливість життєву.

Радуйся, Затінку надійний серед спеки гріховної.

Радуйся, Ранку погідний, що відкриваєш сяйво дня вічного.

Радуйся, Блискавко, спопеляюча лінивство і байдужість учеників Життя Вічного.

Радуйся, Учителю побожності, Святителю Павле, навчи нас спасіння Небесного!

Кондак 9

Усяке єство ангельське — Небесне людське земне, не в силі збагнути та пізнати, як отримало Прикарпаття і Самбір прадавній таку почесність, що породили Церкві земній і Церкві Небесній мешканця і спадкоємця святої честі і святої вічності. Кожна країна і кожний народ мають щедрі ласки Божі, але Самбір здобув особливу честь і довічну благодать стати містом, що породило святість земнородним, які з вдячністю співають Богові: Алілуя.

Ікос 9

Проповідники промовисті не перестають черпати із благодатного джерела Святості та Святительства Твого, подиву гідний Павле, Святителю наш. Нові взірці для наслідування дарують вони нам, досліджуючи Твоє земне і небесне життя. Цю вдачу посеред самбірчан і прикарпатців у всі часи Ти живиш і підтримуєш. За що співаємо Тобі, Святителю Всечений, хвалебну піснь:

Радуйся, Благодатне джерело натхнення і побожності, Господом нам дароване.

Радуйся, Мешканцю небесний і Заступнику роду християнського.

Радуйся, бо Православ’я Прикарпатське Ти повсякчас у серці Своєму маєш.

Радуйся, бо єпископам та душпастирям Православним завжди Ти взорюєш.

Радуйся, проповідникам дбайливим предивний Помічнику та Співучаснику.

Радуйся, довічний Оборонцю честі й гідності Православного Прикарпаття.

Радуйся, Учителю побожності, Святителю Павле, навчи нас спасіння Небесного!

Кондак 10

Прагнучі спасти душу свою для вічності Ти усвідомив власне спасіння через здійснення рятівної місії для ближніх. Зростаючи у повноті церковного життя, Ти полю бив Святий Божий храм. Та як багато постало Осель Божих, спасительних, в північній столиці, в Новгороді Великому, а особливо в Тобольському краї. Сьогодні земля наша відроджує побожність і духовність свою, тож молитовно звертається до Тебе за допомогою і досвідом, прославляючи Бога ангельською, невмовкаючою піснею: Алілуя.

Ікос 10

Стіною міцною і муром нездоланним став Ти, богоносний Павле, Святителю наш всечесний, для всіх просвітян на ниві учительства. Старанно здобувши освіту, Ти присвятив життя Своє учительству та просвіті духовній. Не лише сам навчав, але й облаштовував духовні школи, училища земні, а вони світлом Христовим просвічували всіх, що з вдячністю серця співають Тобі:

Радуйся, храмів Божих на землі Будівничий і Оборонцю.

Радуйся, з апостольським натхненням Христовий Проповіднику.

Радуйся, досвідчений Провіднику в світ духовності й віри.

Радуйся, довічний Учителю для вчителів і вихователів.

Радуйся, бо світлом від Світла Ти проганяєш темінь гріховну від народу Божого.

Радуйся, Щасливосте всіх освічених і спасенних молитвами Твоїми й захистом.

Радуйся, Учителю побожності, Святителю Павле, навчи нас спасіння Небесного!

Кондак 11

Спів безнастанний, богослужебний лунав у вірній і чистій душі Твоїй, велика наснага жила у серці святительському, коли Ти, пресвітлий Митрополите Церкви земної, Павле небесний, місію учительства здійснював в землях дрімучого Сибіру. Потребу нести Слово Боже і вічну правду Небесну усім Ти цінував понад усе. І вже не стало на землі чужих, не рідних, а всі стали Господніми, із Христом Спасителем — споріднені, і покликані пісню ангельську співати довічно: Алілуя.

Ікос 11

Світильнику Христа Спасителя та непереможний Поборнику чистоти Православ’я та вселенської єдності його, Ти прямував до Сибіру святістю душі Своєї відчуваючи, як багато земляків Твоїх, у скарані, скрутні часи, будуть загнані сюди та поневірятимуться у краї цьому через безбожників і людиноненависників. Святительська сутність Твоя намолювала ті місцевості, щоби мученики і страстотерпці у майбутньому не втрачали надії на милість Господню та з вдячністю співали Тобі, Святителю нашому і Молитвеннику:

Радуйся, Учителю предивний Києво-Руський і Вселенський.

Радуйся, споріднюючий та збираючий усіх довкола Христа-Життєдавця.

Радуйся, бо духом побожності галицької та київської Ти Сибір просвітлював.

Радуйся, бо православне учительство за найбільшу честь Ти завжди вважав.

Радуйся, Удостоєний даром пророчим Матінкою Божою, Царицею краю Руського.

Радуйся Святительством земним і довічним, Богом Тобі врученим.

Радуйся, Учителю побожності, Святителю Павле, навчи нас спасіння Небесного.

Кондак 12

Сповнена Божої благодаті світлиця Богоматері київська, всеруська — Свята Успенська Києво-Печерська Лавра, що раніше зустріла Тебе, святий подвижнику Господній, Павле предивний, здійснила постриг чернечий Твій та сповнила спасительним подвижництвом життя Твоє. Лавра також провела Тебе по-материнськи благословляючи в дорогу до святості Небесної. А тепер вона зустрічала Тебе, увінчаного від Бога подвигами ревності й справедливості, що повертав до батьківського порогу Києва та до Богоматеринської Лаврської Оселі, до київських святинь і до київських святих, що зустрічали мудрого вчителя з вдячністю співаючи Богові: Алілуя.

Ікос 12

Оспівуючи Твоє славне життя на землі, згадуємо, як родичі під час Таїнства Хрещення Петром назвали Тебе, передбачаючи Твою полум’яну ревність і вдачу. Апостол Петро супроводжував Тебе у рівноапостольстві Твоєму аж до смерті. Лавра Києво-Печерська у чернечому постризі нарекла Тебе, Святителю пресвітлий, Павлом, передрікаючи Тобі долю місіонера, просвітителя й учителя народів. Тож Ти був і став таким, за що всі вшановують Тебе повсякчас:
Радуйся, натхненнями побожними прикарпатськими і київськими Сповнений.

Радуйся, Лаврською Києво-Печерською славою і благодаттю Увінчаний.

Радуйся, святинями Києва під захист свій перед злом сприйнятий.

Радуйся, Петром на честь апостола Христового батьками наречений.

Радуйся, Павлом Лаврою-Матір’ю у постризі названий.

Радуйся, що вдачу апостольську життям своїм вершив і оправдав честь мати ймення їхні.

Радуйся, Учителю побожності, Святителю Павле, навчи нас спасіння Небесного!

Кондак 13

О Святителю Павле Самбірський, Митрополите Тобольський! Ти став для краю нашого і для всіх країв земних, де звершувалась Тобою Жертва Безкровна, де лунала Служба Твоя і де лунала проповідь Твоя, Світильником, що горів і світив на всі часи життя людського. Світлом життя Твого, ревністю і любов’ю просвічені, радіємо скарбами Твоїх нескінченних молитов та заступництва, щирості і спасительної ласки, з вдячністю і побожністю співаючи Богові, що освятив Тебе, пісню Ангельську: Алілуя. (Промовляють тричі.)

МОЛИТВА

Святителю Павлу Самбірському, Митрополиту Тобольському, від українських вчителів вихователів та всіх просвітян

Святителю Христовий, Павле небесний і святий! Ти був родом з Самбора Прикарпатського, а освятився і громадянством небесним ощасливився у Києві одвічно й довічно святому, благодатному і Православному. Блаженство Небесне отримав Ти за ревні рівноапостольські труди твої у краях Північних і Сибіру. Тебе, як колись Пророка, Предтечу і Хрестителя Свого, Христос нарік “Світильником Небесним, що горів і світив” ревністю Православної віри і благочестя. Ти, ставши Неопалимою Купиною України і краю нашого, а особливо Православного Прикарпаття, не перестаєш горіти і світити, освітлюючи та зігріваючи сутінки й темінь гріхів людських в часи сьогодення. Важкі часи настали для працівників учительства і просвіти. Зло всесвітнє не перестає засівати в наше поле кукіль темряви і безчестя, гріха і злочинності сеоед народу нашого, що ослаблений маловірством та нерозсудливістю. У полоні темряви сьогодні багато тих, хто призначений керувати просвітою та навчати добру і спасім ню. Але нечиста сила зла здолала їх та заволоділа ними. Одна надія на милість Господню та на Його Небесне всепрощення. А також на світло та тепло від Твоєї Купини Неопалимої, Павле богомудрий, пресвітлий і пресвятий. Прийми під святительську опіку Свою всіх просвітян, вчителів і наставників нашого народу Божого, Христовою вірою просвіченого і спасенного. Відкрий їхній розум та усвідомлення, щоб могли вони ревно служити українському просвітництву, як світському, яке б слугувало добру і поступу в побожності та благочесті народу нашого; так і небесному, спасительному, яке зможе провести нас дорогами земного життя в напрямку до Неба, до вічного Життя у блаженному Царстві Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.