ТАЄМНИЦЯ ЦЕРКВИ І ФЕНОМЕН ЄРЕСІВ

Феномен єресів був присутній з перших часів заснування Церкви на шляху проповіді Євангелія світу. Це явище, яке ще з апостольських часів вважалося виразом таємниці беззаконня (2 Сол. 2:7).

У Новому Завіті і в працях святих отців Церкви описані основні характеристики, а також серйозні сотеріологічної наслідки цього явища (1 Тим. 1:9; 2 Петр. 2:1). Надалі ми спробуємо відзначити деякі з характеристик цього явища, які з плином часу з’явилися в безлічі єресів.

а) Добре відомо, що Церква, як тіло Христове, є таємницею, яка над і поза часом. Кожна єресь, з іншого боку, належить певному часу та місцю з точки зору формування, вибору і створення у взаємному історичному розриві.

б) Для православної віри істина – це не абстрактне поняття або плід людського розуму. Істина – це людина. Це всесвята особистість Бога-Людини (Ін. 14:6). Церква – це Його тіло, вона проповідує Христа і Його Євангеліє, передає Христа, дає Христа, живе Христом не як ідеологією, а як емпіричним явищем, яке вона пізнала дослідно (Ін. 1:1-4) і «як передали нам ті, що від самого початку були очевидцями і служителями Слова» (Лк. 1:2).

З іншого боку, єресь, яка відбирає, що відкидає, що додає або віднімає від повноти божественного Одкровення в Ісусі Христі, спотворює істину, тобто спотворює Христа. Як влучно зауважує святий Григорій Палама: «Бо ті, хто від істини, належать церкви Христової, а ті, хто не від істини, не належать церкви Христової» (спростування листа Ігнатія, 3).

в) У своєму описі сотеріологічних наслідків вступу християнина в єретичне співтовариство святий Амфілохій Іконійський через літургійну практику і сакраментальне життя Церкви, в дуже реалістичній манері зазначає серед іншого: «Ті, хто під час хрещення були зодягнені в Христа, таким чином, покинули Церкву, не були одягнені в Христа» (Проти Апотактітов [зречення] або Гемеллітов, 7). Вихід з Церкви по суті означає зраду Христа. Чи є що-небудь більш хворобливе для християнина? Ми думаємо, що немає.

г) Досить часто в історії ми спостерігаємо поділ за поділом між різними єретичними рухами. Це говорить ще про одне вогнищі духовної хвороби. Це докладно описано св. Іоаном Златоустом, який відзначає, що древо єресі «дійсно було посаджене злими помислами, несвоєчасною цікавістю, поливали надмірною зарозумілістю і доповнювалася любов’ю до амбіцій» (PG 48, 719).

Немає маленьких і великих єресів, немає незначних або помітних відхилень від вчення Церкви. Істина ніколи не залежить від кількості. Наша православна віра, церковний дух і шанування Церкви – це одна і та ж величина, яку не можна поділити. Святий Іоан Златоуст зазначає: «Як і у випадку з царської монетою, якщо хтось вирізає маленький образ-деталь, він робить цілу монету фальшивої, те ж саме відбувається зі здоровою вірою: якщо тільки найменша частина з початку (або в своїй основі) перекинута, вона буде зіпсована повністю»(стр. 61, 622).

д) Кожна єресь, з точки зору її відправної точки, є повторенням того ж самого початкового провокаційного спокуси. Це інша віра, інше ставлення до життя, яке, як каже святий Іриней Ліонський, «пророки не заявляли, Господь не вчив, а апостоли не передавали» (спростування неправдивого знання 8,1). Це спосіб життя, який знаходиться за межами церковних орієнтирів. Це шлях, по якому кожен єретик слід на свій розсуд і без відповідних знань, тому що він або вона були переконані обіцянкою байдужого і фальшивого спасіння.

ж) У висновку цих кількох зауважень ми хотіли б додати ще одне. Як тіло Христове, Церква залишається єдиним місцем зцілення людства і форпостом святості. В особі її святих можна побачити, що її заклик до перетворення світу є не утопічним, а емпіричним пропозицією життя, єдиним безпечним способом для кожної людини стати новим творінням у Христі (2 Кор. 5:17).

З іншого боку, в кожній єресі, як системі обману, не вистачає саме тієї трактування людського існування, яку відкрив Христос, і яку ми бачимо в боротьбі в Дусі Святому і в наслідуванні Христу наших святих. Оскільки кожна єресь ігнорує цей процес перетворення і його основоположні і обов’язкові умови для прославлення людей у Христі, вона замінює його своїми власними конструкціями, що вводять в самовдоволене оману миттєвого спасіння, вираженим в особистої пієтичної практиці.

протопресвітер Васілеос Георгопуло, професор Богословського факультету Солунського університету ім. Аристотеля

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»