ВІЙНА ПРОТИ ЗАМИЛУВАННЯ ЗГІДНО ВЧЕННЮ ПРЕПОДОБНОГО СИЛУАНА АФОНСЬКОГО

Преподобний Силуан Афонський робить глибокий духовний аналіз того, як народжується через помисли замилування. Як диявол бореться за допомогою помислу. Наскільки уважною мусить бути людина, яка переживає небезпечний досвід.

Святий говорить:

Людина впадає в замилування, оману, або через недосвідченість, або по гордості. І якщо через недосвідченість, то Господь швидко зцілює хворого, а якщо по гордості, то душа буде довго страждати, поки не навчиться смиренню, і тоді вона буде зцілена Господом.

І. Небезпеки

а) Помисли і демони

Як люди входять в будинок і виходять з нього, так само думки приходять від демонів, і вони знову можуть піти, якщо ми їх не приймемо.

Якщо ваш помисел говорить вам, щоб ви зробили крадіжку, а ви слухаєте його, ви тим самим даєте демону владу над собою. Якщо ваш помисел говорить вам їжте багато, поки ви не насититеся, і ви їсте багато, то демон знову панує над вами. Отже, якщо вас переможе якийсь пристрасний помисел, то ви зробитися житлом демонів.

б) небезпечне світло

Якщо ви бачите світло всередині або навколо себе, не вірте в нього, якщо ви в той же час не маєте благоговіння до Бога і любові до ближнього. Але не бійтеся, а змиріться, і це світло зникне.

Якщо ви бачите бачення, образ або сон, не вірте йому, бо, якщо це від Бога, то Господь просвітить вас у цьому. Душа, що не прийняла Святого Духа, не може зрозуміти, звідки прийшло бачення. Ворог викликає в душі «солодке почуття», змішане з марнославством, і звідси замилування стає явним.

Отці кажуть, що коли бачення від ворога, душа ніяковіє або боїться. Але це трапляється тільки з смиренною душею, яка вважає себе негідною для дій. Однак марнославний може не відчувати ні страху, ні розгубленості, бо він бажає видінь і вважає себе гідним, і тому його легко може обдурити ворог. Небесне пізнається Святим Духом, а земне – природним міркуванням. Помиляється всякий, хто намагається пізнати Бога природним розумом, наукою, бо Бог пізнається тільки Святим Духом.

ІІ. Протидія

Преподобний Силуан в лікуванні хвороби замилування, помилки, слід триматися позиції отців. Але він також говорить з особистого досвіду. Покаяння, смиренність, сповідь духовному отцю – ефективна зброя для боротьби з помислами і спокусами, які можуть привести до омани, замилування.

Він говорить про протидію замилуванню:

а) Покаяння

Якщо ви почнете з належного покаяння, то демони почнуть тремтіти і будуть змушені піти.

б) Смирення

Боріться з ворогами за допомогою смирення.

Коли ви бачите, що чужий розум бореться з вашим розумом, то змиріться, і війна закінчиться.

Якщо вам довелося побачити демонів, не бійтеся, а змиріться, і демони зникнуть. Але якщо ви злякалися, вам не уникнути шкоди. Будьте хоробрі. Пам’ятайте, що Господь бачить вас, якщо ви сподіваєтеся на Нього.

Але щоб душа знайшла спокій від демонів, вона повинна змиритися і сказати:

- Я гірше всіх, я найнещасний більш, ніж будь-яке творіння, і будь-яка тварина.

в) Духівник

Якщо ви бачите вашим розумом демонів, то змиріться, і постарайтеся не бачити, і як можна швидше біжіть до свого духовного старця, якому ви віддані. Розкажіть йому все, і тоді Господь помилує вас і врятує від замилування. Але якщо ви думаєте, що знаєте більше про духовне життя, ніж духівник, і перестанете розповідати йому про те, що з вами відбувається, то через цю гордість неминуче поступитися якесь спокусі, щоб її здійснити .

Ми помиляємося, коли думаємо, що ми мудріші і досвідченіші інших, навіть нашого духовного отця. Так я думав через недосвідченість і тому страждав. І я дякую Богові від усього серця, тому що таким чином Він упокорив мене, і вмовляв мене, і не позбавив мене Своєю благодаттю.

І тепер я думаю, що без сповіді духівнику неможливо позбутися помилки, замилування, бо духівнику Бог дав благодать в’язати і вирішити.

Виклад преподобним Силуаном того, що таке замилування, оману – це точний рентгенівський знімок людини, яка потрапила в замилування, оману, хворобу помилки, та лікування від неї, корисний для тих, хто прагне звільнити тих, хто пристрастився до «духу помилки» (1 Ін. 4:6) і піддається «дії омани» (2 Сол. 2:11).

архімандрит Хризостому Майдоні, голова Духовної Ради PEG

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»