СЛОВО НА РІЗДВО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

Згідно вище зазначеним словами, мої дорогі брати, автор священних гімнів закликає до співучого вшанування свята у духовній радості та тріумфу, і до гідного духовного святкування радісної події свята народження Богородиці цього самого пахучого квітучого квітки, кореня Ієссеєвого «День Різдва Пресвятої Богородиці – перше (хронологічно ) свято Богородиці в церковному році. За с ловами святого Андрія Критського, ми святкуємо «день народження загальної радості», який стає «входом в усі свята і передоднем до таємниці Христа». Це тому, що при своєму народженні Діва Марія стала посудиною обраним, якому Бог перед віками призначив нам визначив стати винуватцем і причиною відродження і новостворене за все, через час народження незбагненним і парадоксальним чином позачасового і вічного Слова Бога.

Унікальна і неповторна роль Діви Марії у справі порятунку людини була провіщена ще в епоху Старого Завіту поруч пророцтв і віщувало більшістю прогнозів і прообразів. Неопалима купина (неопалимий палаючий кущ) в баченні пророка Мойсея, скрижалі богоначертання і ковчег Завіту, небесна манна і золотий глечик, світильник і трапеза, пророслий жезл Аарона, сходи Якова, руно Гедеона, гора непорушна ву баченні пророка Даниїла, піч з вогнем в якому були три отрока, і який був охолоджений, але також і ця Святая Святих скинії свідчення, згідно з вченням Святих отців, всі вони були прообразом Діви Марії. Но також і у багатьох пророків, таких як пророк Ісая (7:14) пророк Захарія (2:14), пророк Єзекіїль (44:1-3), пророк Даниїл (2:31-35), пророк Авакум (3:3), є чіткі вказівки на особу Богородиці. Для Старого Завіту Діва Марія була предметом проповіді пророків і очікуванням праведників, в той час як для Нового Завіту вона стає «чесною за херувимів і більш славною без порівняння Серафимів», «солодкістю ангелів і радістю потребуючих», славою апостолів і похвалою мучеників, розрадою святих і головне спасіння всього людського роду.

Євангельські тексти про народження Діви Марії та її батьків не дають нам ніякої інформації, але те, що ми знаємо про цю подію Різдва Божої Матері, то все це виходить з давньої традиції, висхідній до апостольських часів. В одній з апокрифічних книг того часу, Першоєвангеліє від Якова, збереглися деякі справжні факти давньої традиції, які повідомляють нам про народження Діви Марії, її дитинство і юність. Звичайно, хоча Святі Отці зазвичай відкидали апокрифічні Євангелія і не включали їх в Канон Святого Письма, бо вони містили багато недоладності і помилок, все ж церковна свідомість проявляло повагу до тих фактів та відомостей, які відносяться до народження Богородиці і містили справжній наш церковний переказ, бо вони вважали ці відомості справжніми за своєю суттю. Згідно з вищезазначеним Переданням, батьками Діви Марії були святі Йоаким і Анна, яких наша Церква завжди згадує в своїх священних службах і в відпусту перед поминанням святих дня. Незважаючи на те, що обидва вони були бездоганні, праведні і надзвичайно доброчесні, вони, тим не менш, були бездітними, бо свята Анна була неплідна і, крім того, вони вже досягли похилого віку, коли через їх вік було неможливо мати дітей. Однак, незважаючи на свій похилий вік, вони не переставали гаряче просити Бога про те, щоб Бог дарував їм дитину і зняв їх ганьбу. Вони пообіцяли, що якщо вони отримають в цьому житті дитини, то принесуть його в жертву Йому. За словами святого Григорія Палами, батьки Діви Марії «засмутилися образами, бо вони згадували Авраама, Сару і всіх інших, які пережили печаль через своє безпліддя і бездітність; а тому вони також вирішили звернутися з молитвою до Бога. І пішов мудрий Йоаким в пустелю, і оселився в ній, і постив, і молився Богу про те, щоб стати батьком. І він не переставав молитися і не повертався звідти, поки не отримав посвідчення про прийняття його прохання від Бога. А Анна, згодна з ним, замкнені в сусідньому саду і з болем в серці волає до Господа: «Почуй мене Божої батьків моїх і благослови мене, як ти благословляв черево Сари». Дійсно, Бог почув їхні молитви і, коли прийшов час, то послав ангела, поки вони молилися, щоб повідомити про радісну подію. І він подарував їм дочку «найчудове з усіх чудес, які коли-небудь бачили», за словами святого Григорія Палами, «скарб Всесвіту», за висловом святого Кирила Олександрійського, матір творця всього, «пропащого Адама» і сліз Єви – спокута», Який створив землю небом і Сина Божого людиною, і людей, синів Божих по благодаті.

Якщо Син Божий був «очікуванням народів» і очікуванням всього творіння, ті ж визначення можна аналогічним чином віднести до Діви. Святий Миколай Квасила йде ще далі і вважає Діву Марію не просто дівою, яку чекало все творіння, але «плодом будівель», тобто точкою, на якій простягається все творінь». Як дерево існує для плода, так і творіння існує для Діви, а Діва – для Христа. За свідченням святих отців, коли Бог на початку століть, незважаючи на Свої творіння, говорив, що вони «дуже хороші- (добро зело)», він, по суті, бачив перед собою плід всього творіння, Пресвяту Богородицю. Святий Іоан Дамаскин, корифей і вершина богослов’я святих отців, переповнений невимовною радістю і втіхою, «береться за кіфару Духа», як він каже в одному зі своїх слів на Різдво Божої Матері і «оспівує її народження»: Маленька дівчинка така красива і така мила. Лілія, яка виросла серед шипів з самого благородного і царственого кореня Давида … Роза, яка проростала через шипи юдеїв і наповнювала всесвіт своїм божественним ароматом. Дочка Адама і Матір Бога. Благословенне лоно, з якого ви відбулися. Благословенні обійми, в яких ти зросла, і уста, які насолоджувалися твоїми непорочними цілуваннями, тобто тільки уста твоїх батьків, щоб завжди залишатися незайманими. Сьогодні починається спасіння світу. Прославляй Господа вся земля, співай, слав і грай на трембітах».

Молитви Йоакима і Анни були старанними, теплими молитвами з багатьма сльозами, щоб Бог дарував їм прекрасну дочка. Молитви, супроводжувані великою вірою, терпінням і мужністю, в надії, що Бог в кінцевому підсумку виконає їх прохання. Переказ повідомляє, що після п’ятдесяти років безпліддя Анна зачала Діву. Таке ставлення до своєї печалі Богоотцями є для всіх нас прекрасним прикладом мужності і терпіння. Особливо для тих сімей, які хочуть, але з якихось причин не можуть мати дітей, які замість того, щоб проявити терпіння і звернутися з гарячою молитвою до Бога і Йому надати свою печаль, впадають у відчай, засмучуються і обурюються. Сильне бажання мати дитину часто змушує їх вдаватися до можливостей сучасних медичних технологій і різних методів екстракорпорального запліднення. Однак вчені, які займалися цим питанням, відзначають, що проблеми, створювані цими методами, моральними, медичними, соціальними, психологічними і юридичними, настільки великі і, як правило, нездоланні, а в багатьох випадках прямо суперечать принципам християнської етики і права і суперечать волі Бога . Вони заявляють: «Прямим наслідком екстракорпорального запліднення є створення «надлишкових ембріонів». Церква заперечує цю умову, тому що не може погодитися з наявністю зайвих людей, долю яких навіть визначають треті особи. Кожна людська істота – і, отже, кожен плід – володіє унікальністю особи, святістю унікального задуму Бога і необхідністю спілкування з іншими. Нещасні так звані «надлишкові ембріони» зберігаються в замороженому вигляді, або для майбутнього використання природними батьками, або для передачі іншим «батькам», або для проведення над ними експериментів, або в якості лабораторій органогенезу для задоволення потреб в трансплантації, або можуть остаточно бути знищені».

Тому замість того, щоб вдаватися до методів екстракорпорального запліднення, давайте вдамося до молитви, давайте навчимося бути терплячими та підкорятися волі Бога. Ми також можемо вдаватися до паломництва, молитвам і чудотворних ікон, до святих мощів, таким як мощі Святої Анни, що має особливу милість, щоб зцілювати випадки безпліддя і давати благословення дітонародження. Священний пояс Діви Марії, який зберігається в Святому монастирі Вартопед на горі Афон, також володіє особливою благодаттю для лікування випадків безпліддя. І все це, звичайно, за умови докорінної зміни нашого життя і нашого регулярного участі в таїнствах нашої Церкви, бо чудодійні сили Божественної благодаті не діють магічним чином без активної участі людини з постійним покаянням та духовною боротьбою.

Ми молимося Богородиці і Богоотцям Йоакиму і Анни, щоб нам зцілити наші безплідні серця, підняв для духовних справ, щоб Святий Бог вилив в наші душі Свою божественну благодать і подав нам блага небесні. Амінь.

архімандрит Павло Дімітракопулос (Еладська Православна Церква)

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»